Uvulita
Autor: Teodorescu Mihai
Uvulita este o inflamația acută a uvulei, un organ în formă de con situat din partea din spate a gurii, cu rol esențial în procesul de vorbire și de deglutiție. Uvulita poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de infecții bacteriene sau virale, alergii sau inflamații ale tractului respirator superior. Simptomele uvulitei pot include durere în gât, creșterea semnificativă în volum a uvulei, dificultăți la înghițire sau vorbire, tuse și febră. (1, 2, 4)
Ce este uvula și care sunt rolurile sale?
Uvula este un organ în formă de con format din țesut moale și acoperit de mucoasă, situat în partea posterioară a gurii, deasupra rădăcinii limbii. Uvula este o parte integrantă din structura complexă a bolțului palatin (partea de sus a cerului gurii). Unul dintre principalele roluri ale uvulei este de a ajuta la prevenirea inhalării accidentale a alimentelor sau lichidelor în timpul înghițirii. Uvula are, de asemenea, un rol important în procesul de vorbire și de deglutiție. În cazul unor afecțiuni, cum ar fi uvulita, uvula poate deveni inflamată și umflată, ceea ce poate duce la disconfort și dificultăți la înghițire sau respirație. (1, 6)
Ce cauzează uvulita?
Uvulita este în general cauzată de infecții bacteriene, cum ar fi faringita streptococică sau de infecțiile virale, cum ar fi gripa, mononucleoza sau COVID-19. În plus, alte cauze potențiale pentru uvulită includ:
- reacții alergice la alimente, medicamente sau alte substanțe (alergia la polen, praf, mucegai sau alte substanțe alergene pot provoca inflamația uvulei);
- iritanți fizici (consumul de alimente fierbinți, picante sau iritante, băuturi carbogazoase sau alcoolice, fumatul sau respirarea aerului poluat pot provoca inflamația și umflarea uvulei);
- traumatismele la nivelul gâtului, ale mucoasei gurii sau ale uvulei (cum ar fi cele cauzate de o intervenție chirurgicală, de o leziune sau de înghițirea accidentală a unui corp străin);
- boala de reflux gastroesofagian (poate provoca arsuri gastrice, iar acidul gastric poate irita mucoasa gurii și poate duce la inflamație și umflarea uvulei).
Uvulita poate fi, de asemenea, asociată cu boli autoimune cum ar fi lupusul sau sclerodermie, cât și cu diferite boli inflamatorii cronice, precum sinuzita sau rinita alergică. În plus, expunerea la substanțe iritante sau toxice din mediul înconjurător poate fi o altă cauză posibilă a uvulitei. (1, 3, 4, 5)
Cum se manifestă uvulita?
Simptomele uvulitei includ, de obicei, durere în gât, umflături ale uvulei, dificultăți la înghițire sau vorbire, tuse și febră. În majoritatea cazurilor, indiferent de afecțiune care a dus la inflamația uvulei, senzația unui blocaj la nivelul gâtului, care apare pe fondul creșterii în dimensiuni a uvulei, constituie simptomul incipient al condiției. Ulterior, din cauza inflamației, apar dificultățile la înghițire și o modificare a tonalități vocii. În cazul unor infecții, poate să apară inclusiv febră, frisoane sau alte simptome.
Cum este diagnosticată uvulita?
Diagnosticul uvulei umflate se face de obicei printr-o examinare fizică a gâtului, care poate fi realizată de medicul de familie sau de un medic specialist ORL. În timpul controlului, medicul va examina gâtul și va căuta semne de inflamație sau infecție la nivelul uvulei și a altor părți ale gâtului. Dacă medicul suspectează o infecție bacteriană, poate preleva o mostră de secreție de la nivelul gâtului, care va fi analizată în laborator, pentru a ajuta la identificarea tipului de bacterie responsabilă pentru infecție și la stabilirea tratamentului optim.
În unele cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi o radiografie sau o tomografie computerizată (CT) a gâtului, teste de sânge sau o endoscopie, pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi o infecție, o tumoare sau o leziune. Dacă medicul suspectează că uvulita poate fi asociată cu o tumoră sau o leziune, poate recomanda efectuarea unei biopsii (Implică prelevarea unei mostre de țesut din zona afectată și examinarea acesteia în laborator pentru a detecta prezența celulelor anormale sau a altor semne de cancer). (1, 2, 3, 5)
În ce constă tratamentul?
Tratamentul medicamentos pentru uvulită depinde de cauza care a dus la inflamația uvulei și poate presupune administrarea de medicamente:
- antibiotice (atunci când uvulita este cauzată de o infecție bacteriană);
- antivirale (în cazul unei infecții virale, cum ar fi cea cauzată de virusul herpetic);
- antialergice, cum ar fi antihistaminicele (pentru cazurile în care uvulita este declanșată de o reacție alergică);
- medicamente pentru reducerea acidității stomacului (pentru cazurile declanșate de refluxul gastroesofagian).
Dacă uvulita este foarte dureroasă sau face dificilă alimentația sau respirația, medicul poate prescrie medicamente analgezice sau antiinflamatoare pentru a reduce durerea și inflamația. În cazuri rare, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata o uvula umflată. De exemplu, dacă uvula este atât de mare încât blochează respirația, poate fi necesară îndepărtarea acesteia.
În cazul unei uvule umflate, există, de asemenea, câteva remedii la domiciliu sau tratamente non-medicamentoase care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării. Înainte de încercarea oricăror remedii, se recomandă consultarea medicului specialist. Principalele remedii care pot fi folosite pentru reducerea inflamației uvulei includ:
- clătirea gurii cu apă sărată (poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii);
- consumul de lichide calde (băuturile calde sau alimentele lichide pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii, în timp ce băuturile reci pot agrava simptomele);
- inhalarea aburilor (poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale și la reducerea inflamației);
- gargara cu apă sărată (sarea ajută la reducerea cantității de bacterii din cavitatea bucală).
De asemenea, pentru a reduce riscul de complicații și pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a uvulitei, se recomandă repaus vocal, consumul unei cantități suficiente de lichide, odihnă, evitarea fumatului și a alimentelor sau a băuturilor care pot irita gâtul (precum alimentele acide, cafeaua sau alcoolul). (1, 2, 3, 4)
Ce complicații pot să apară?
În general, uvulita nu cauzează complicații, cu excepția cazului în care condițiile care au dus la inflamarea uvulei se agravează, în lipsa unui tratament. În cazurile severe, în lipsa tratamentului, uvulita poate duce la unele complicații, precum:
- dificultăți de respirație (o uvulă umflată poate obstrucționa fluxul de aer prin nas și gât, ceea ce poate determina dificultăți de respirație);
- probleme cu alimentația și hidratarea (uvula umflată poate face dificilă înghițirea alimentelor și a băuturilor, ceea ce poate duce la deshidratare sau malnutriție);
- infecții recurente (dacă uvulita este cauzată de o infecție bacteriană și nu este tratată corespunzător, poate duce la recurențe frecvente ale infecției);
În cazurile rare, uvulita severă poate determina o insuficiență respiratorie acută care necesită intervenție medicală imediată. În astfel de situații, se impune solicitarea de sprijin medical prin apelarea serviciului de urgență. În general, tratamentul precoce și corect poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la accelerarea procesului de vindecare. (1, 2, 4)
- Formatiune tumorala pe lueta
- Basica pe uvula
- Hipertrofie lueta
- Omuletul gatului
- Omuletul ma deranjeaza cred ca este marit
- Uvulita si laringita
- M-am îmbolnăvit de la curent când dormeam
- Uvula umflata (omulețul inflamat) am și astm bronsic - rog ajutor și soluție