Usturime vaginală
Autor: Teodorescu Mihai
Usturimea vaginală, cauzată în general de infecții, iritații sau alergii, precum și de schimbările hormonale, constituie o problemă comună întâlnită de multe femei în diferite momente ale vieții lor. În ciuda faptului că poate semnala o problemă de sănătate, usturimea vaginală este adesea ignorată, în principal din cauza faptului că subiectul este considerat unul tabu. Reticența femeilor în a căuta ajutor medical poate duce la agravarea simptomelor și la complicații mai grave ale afecțiunii care cauzează usturimea vaginală. (1, 2)
Cauze
Cauzele usturimii vaginale pot fi multiple și pot include atât infecții cu transmitere sexuală, cât și infecții vaginale, cum ar fi candidoza, vaginoza bacteriană și trichomoniaza. În plus, usturimea vaginală poate fi cauzată de iritații, cum ar fi cele determinate de utilizarea produselor de igienă intimă cu parfumuri sau coloranți. Alte cauze ale usturimii vaginale includ și:
- schimbările hormonale din timpul sarcinii sau din timpul menopauzei;
- diverse afecțiuni cutanate (boli precum eczema sau psoriazisul pot afecta inclusiv zona vaginală);
- uretrita (inflamația a uretrei, cauzată de infecții bacteriene sau cu transmitere sexuală, care poate provoca usturime la urinare și uneori usturime vaginală);
- infecții ale tractului urinar.
Factorii de risc includ:
- vârsta (usturimile vaginale sunt mai comune la femeile în vârstă);
- stilul de viață (unele obiceiuri, precum dieta bogată în zahăr sau fumatul, pot crește riscul de a dezvolta infecții vaginale);
- igiena personală necorespunzătoare;
- purtarea unor obiecte de îmbrăcăminte strâmte sau sintetice;
- actele sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri (sporesc riscul de infecții cu transmitere sexuală);
- raporturile sexuale violente (pot crește riscul de leziuni vaginale). (2, 3)
Semne și simptome
În funcție de cauze, usturimea vaginală poate să apară concomitent cu alte simptome. De exemplu, în cazul unei infecții cu transmitere sexuală, pe lângă usturimea vaginală, pacientele pot raporta
- mâncărime în zona vaginală;
- durere sau disconfort în timpul actului sexual;
- secreții vaginale anormale;
- înroșirea, umflarea sau iritarea în zona vaginală.
În schimb, în cazul în care usturimea este cauzată de candidoza vaginală, pe lângă usturimea pot apărea și secreții vaginale groase, albe sau gri, durere sau disconfort în timpul actului sexual și mâncărime intensă în zona vaginală. În general, simptomele asociate cu usturimea vaginală sunt similare, indiferent de cauză, ceea ce poate face diagnosticul mai dificil de pus. (1, 3, 5)
Diagnostic
Diagnosticul usturimii vaginale poate fi stabilit atât prin examinare clinică, cât și paraclinică. Examinarea fizică poate include o examinare pelviană, care poate ajuta la identificarea semnelor de iritare, inflamație sau infecție a zonei vaginale și a colului uterin. Medicul ginecolog poate efectua, de asemenea, un examen specul, în care se utilizează un instrument medical special pentru a examina interiorul vaginului și a identifica semne de infecție sau inflamație.
Pe lângă examenul fizic, medicul poate efectua și anumite teste paraclinice, pentru a confirma cauza specifică a usturimii vaginale. Acestea pot include:
- analize ale secrețiilor vaginale (pot ajuta la identificarea bacteriilor sau ciupercilor care pot provoca infecții vaginale);
- antibiograma (poate fi necesară în cazul în care se suspectează o infecție bacteriană în zona vaginală);
- teste de cultură (ajută la identificarea bacteriilor specifice care pot provoca infecții vaginale).
În plus, în cazul în care se suspectează o infecție cu transmitere sexuală, pentru a identifica germenul patogen, pot fi necesare o serie de teste specifice, care pot include:
- testul de cultură sau testul PCR pentru chlamydia și gonoree;
- test de sânge pentru herpes;
- testul Babes Papanicolau pentru HPV. (4, 5, 6)
Tratament
Tratamentul pentru usturimea vaginală depinde de afecțiunea sau de cauza specifică ce provoacă simptomele, care poate fi o infecție, o iritație, o alergie sau o altă condiție medicală. În cazul în care cauza este candidoza vaginală, poate fi necesară administrarea de medicamente antifungice, cum ar fi clotrimazolul sau miconazolul, sub formă de cremă, supozitoare sau comprimate orale.
Dacă este vorba despre infecții bacteriene, poate fi necesară administrarea de antibiotice, precum azitromicina sau doxiciclina, sub supravegherea medicului, iar tratamentul poate varia în funcție de tipul de infecție și de severitatea simptomelor.
În situația în care usturimea vaginală este cauzată de o iritație sau de uscăciunea vaginală, este necesar să se evite produsele de igienă personală parfumate și să se utilizeze produse pentru îngrijirea zonelor intime fără parfum. Este important, de asemenea, să se evite utilizarea obiectelor sau a produselor iritante în zona vaginală. Pentru a reduce disconfortul și mâncărimea, poate fi utilă aplicarea unor comprese reci sau utilizarea unor băi cu apă călduță. (1, 4, 5)
Complicații
Usturimea vaginală poate fi un simptom al unei afecțiuni sau infecții și, dacă nu este tratată, poate duce la complicații. Unele complicații asociate cu usturimea vaginală includ:
- infecții recurente ale tractului urinar (dacă usturimea vaginală este cauzată de o infecție a tractului urinar, precum cistita, infecția poate reapărea sau se poate răspândi la rinichi);
- infecții ale tractului genital (infecțiile cu transmitere sexuală sau vaginitele netratate pot duce la inflamații și infecții cronice ale tractului genital);
- leziuni ale pielii (usturimea vaginală poate duce la mâncărime intensă și zgârieturi ale pielii, ceea ce poate crește riscul de infecții ale pielii);
- infecții sistemice (în cazuri rare, infecțiile tractului genital se pot răspândi în alte zone ale corpului, cum ar fi pelvisul sau sistemul sanguin, ceea ce poate duce la infecții sistemice).
În plus, infecțiile cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni care cauzează usturime vaginală pot duce la complicații în timpul sarcinii, cum ar fi sarcina ectopică, avortul spontan sau nașterea prematură. (1, 4, 5, 6)
Recomandări
Dacă experimentați usturime vaginală, este recomandat să consultați medicul ginecolog, pentru a determina cauza usturimii. În funcție de cauză, medicul vă poate recomanda un tratament, care poate include medicamente antifungice, creme sau loțiuni cu corticosteroizi sau alte medicamente. Neglijarea usturimii vaginale poate avea consecințe negative asupra sănătății reproductive, cât și asupra sănătății generale. (1, 5)
- Usturime la vagin
- Usturime contact
- Scurgere galben verzuie fara miros
- Am usturimi si incontinenta urinara si doctorii nu stiu ce tratament sa imi dea
- Usturime vaginala
- Candida + Gardnerella nu functioneaza nici un tratament!
- ORL/Oftalmologie /Ginecologie