Urina roșiatică

©

Autor:

Urina roșiatică, asociată în general cu hematuria (prezența sângelui în urină) poate indica o serie de afecțiuni de sănătate potențial severe, în special afecțiuni renale, care necesită o evaluare promptă și un tratament instituit încă din fazele incipiente, pentru a reduce riscul de complicații. Cu toate acestea, urina de culoare roz sau roșiatică nu este întotdeauna semnul unei afecțiuni, în unele cazuri modificarea culorii urinei fiind determinată de alimentație sau de consumul anumitor medicamente. (1, 2, 3)

Cauze si factori de risc

Urina roșiatică este cauzată în general de infecții ale tractului urinar, fiind însoțită de o senzație de arsură sau durere în timpul urinării. Alte cauze potențiale pentru urina roșiatică includ și:

  • afecțiuni renale (precum glomerulonefrita, pielonefrita sau litiaza renală);
  • boli ale tractului urinar (cauzele comune ale urinei roșiatică includ tumori ale vezicii urinare sau ale uretrei, infecții ale prostatei sau inflamația glandei prostatei);
  • boli de sânge (precum hemofilie sau purpura trombocitopenică);
  • utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau laxativele care conțin senna;
  • consumul alimentelor și băuturilor colorate (alimentele sau băuturile care conțin coloranți roșii sau violet, cum ar fi sfecla, fructele de pădure, morcovii, afinele, coacăzele, portocalele și vinul roșu, pot duce la o culoare roșie a urinei).


În plus, un important factor de risc pentru afecțiunile care pot determina urina roșiatică îl reprezintă ereditatea. În general, persoanele cu un istoric familial pentru boli renale sau pentru cancer prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta aceste condiții, așadar și de a prezenta urina roșiatică. (1, 2, 4)

Semne si simptome ale hematuriei

În general, sângele în urină poate fi vizibil cu ochiul liber sau poate fi detectat prin teste de laborator. Dacă sângele este prezent în cantități mari, urina poate avea o culoare roșie sau roz intens. În cazurile mai ușoare de hematurie, urina poate fi doar ușor întunecată sau poate avea o nuanță rozalie. Uneori, urina roșiatică poate fi asociată cu durere sau disconfort la urinare, urinare frecventă, nevoia frecventă și urgentă de a urina, urinare cu jet mic, urină tulbure, urină cu miros neplăcut sau cu apariția de cheaguri de sânge în urină.

În cazul în care urina devine roșiatică în urma unei infecții a tractului urinar, concomitent poate să apară febra, frisoanele și disconfortul sau durerea în partea inferioară a abdomenului. În caz de litiază renală (pietre la rinichi), poate să apară o durere severă în spate sau în partea laterală a abdomenului, însoțită de greață și vărsături. (1, 2, 5)

Diagnostic

Diagnosticul condiției care a determinat apariția sângelui în urină (atunci când este cazul) sau modificarea culorii urinei este pus de către medic în general pe baza unor analize de laborator. Anterior, medicul va efectua o anamneză completă, care presupune o evaluare fizică a pacientului și a istoricului său medical, cât și a medicamentelor utilizate de către acesta. Ulterior, în funcție de recomandările medicului, pot fi necesare:

  • analize de laborator (analizele de urină pot fi efectuate pentru a detecta prezența sângelui în urină și pentru a evalua alte caracteristici ale urinei, cum ar fi nivelul de proteine sau de bacterii);
  • cultura de urină (în cazul în care există suspiciunea unei infecții urinare, medicul poate recomanda o cultură de urină pentru a identifica tipul de bacterii și alege tratamentul adecvat);
  • imagistică medicală (permite evaluarea funcției și structurii rinichilor, vezicii urinare și a ureterelor);
  • cistoscopie (se realizează în cazul în care există suspiciunea de cancer de vezică urinară și implică introducerea unui instrument flexibil în uretră și vezica urinară pentru a examina interiorul acestora).


Tratament

Când vine vorba de tratarea urinei roșiatice, este important să se identifice întâi cauza specifică, apoi tratamentul va fi adaptat în funcție de această cauză, precum și de severitatea simptomelor și a complicațiilor asociate. Există o varietate de opțiuni de tratament disponibile pentru diversele afecțiuni care pot cauza urina roșiatică, precum:

  • administrarea de antibiotice (tratamentul standard pentru infecțiile tractului urinar cauzate de bacterii);
  • administrarea de medicamente analgezice (pentru controlarea durerilor asociate cu litiaza renală sau cu afecțiuni ale tractului urinar);
  • litotripsia extracorporală cu unde de șoc (pentru tratamentul litiazei renale, presupune spargerea pietrelor în bucăți de dimensiuni reduse și eliminarea lor ulterioară prin urină);
  • modificarea dietei și stilului de viață. (1, 2, 4, 5, 6)


În cazul în care urina roșiatică este cauzată de cancer (poate fi cauzată de cancerul renal, cancerul de vezică urinară, cancerul de prostată sau cel de col uterin), poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, cât și de radioterapie sau chimioterapie, în funcție de stadiul și severitatea bolii. (2, 5)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce indicii ne oferă culoarea urinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum