Unghii crăpate - cauze și tratament

©

Autor:

Unghiile crăpate, pe lângă aspectul inestetic creat, sunt asociate și unui anumit grad de disconfort local. Dacă decolorarea unghiilor și alte modificări legate de consistența și structura lor pot fi datorate unor agresiuni externe, cel mai frecvent, crăparea unghiilor este expresia instalării anumitor afecțiuni sau condiții patologice.

Pe lângă rolul de a proteja extremitatea degetelor, unghia îndeplinește rolul de apărare a țesuturilor, apucare a obiectelor mici și crește capacitatea deosebirii tactile. Conform studiilor realizate în acest sens, în fiecare lună, unghiile de la mâini cresc cu aproximativ doi sau trei milimetri, iar cele de la picioare cresc cu aproximativ un milimetru.

Unghiile prezintă o sensibilitate crescută față de anumiți factoi agresivi externi (precum substanțe abrazive, detergenți, substanțe toxice, traumatisme externe), iar modificările legate de culoarea, forma și consistența unghială pot fi expresia expunerii externe la factori de agresiune sau pot indica prezența anumitor afecțiuni. [1], [2], [3], [5]

Unghii crăpate - cauze

Afecțiunile sau condițiile patologice care pot determina unghii crăpate:


De asemenea, pot fi descriși anumiți factori de risc care pot favoriza crăparea unghiilor. Dintre aceștia amintim traumatismele externe, procesul fiziologic de îmbătrânire a țesuturilor și expunerea excesivă la umiditate. [1], [2], [3]

Manifestări clinice asociate unghiilor crăpate

În funcție de afecțiunea cauzatoare, unghiile crăpate pot fi însoțite de o multitudine de alte manifestări clinice.

Unghiile crăpate și concave apărute în asocierea altor manifestări clinice, precum agitație, oboseală, inapetență, dispnee, rezistență scăzută la efort, durere toracică, cefalee, scăderea capacității de concentrare, amețeli, tahicardie, paloare a tegumentelor și a mucoaselor, păr uscat și friabil, pot reprezenta semne clinice ale deficitului de fier.

Printre manifestările clinice specifice deficitului nutrițional de proteine se numără căderea și ruperea părului, unghii fragile, crăpate sau care se rup ușor, pete și roșeață la nivelul feței, scăderea masei musculare, oboseală permanentă, dificultate în vindecarea leziunilor și deprimarea sistemului imunitar, cu creșterea predispoziției față de infecții.

Deficitul de vitamină B7 (biotină), se caracterizează din punct de vedere clinic prin unghii crăpate, piele uscată, alopecie, mialgii, oboseală, anorexie, grețuri, vărsături, apatie, dermatită seboreică, întreruperea pocesului de creștere la copii și alte tulburări neurologice.

Printre manifestările clinice specifice deficitului de zinc se numără crăparea unghiilor, apariția leziunilor deschise pe piele și vindecarea lor dificilă, inapetența, scăderea în greutate, pierderea mirosului și a gustului, diareea.

Deficitul de vitamină A poate duce la apariția unghiilor crăpate, la îmbătrânirea aspectului pielii, la scăderea acuității vizuale și la apariția anumitor afecțiuni la nivelul aparatului digestiv, respirator sau reproductiv (deficitul de vitamină A în sarcină poate duce la avort spontan).

Unghiile crăpate în contextul afecțiunilor articulare pot fi însoțite de deteriorarea și căderea unghiilor, deformări articulare, limitarea mobilității articulare, rigiditate articulară, inflamarea articulațiilor, care devin calde și umflate, febră, oboseală, scădere pondeală, durere și deformăi articulare, erupții cutanate, oboseală, fotosensibilitate, căderea părului, sindromul Raynaud (învinețirea și amorțirea degetelor la temperatui scăzute), în funcție de afecțiunea cauzatoare.

Unghiile crăpate alături de îngălbenirea și descuamarea unghială, apariția unor puncte roșii sub piele și erupția cutanată (sub forma unor plăci albe, argintii sau roșii), reprezintă semnele clinice externe specifice psoriazisului.

Unghiile crăpate, concave, palide sau cu nuanță mov-albăstruie, cu prezența unor puncte hemoragice la nivelul patului unghial, asociate altor manifestări clinice precum tahicardie, palpitații, durere precordială, cianoză a extremităților, dispnee etc., sugerează instalarea anumitor afecțiuni cardiovasculare (infecții ale valvelor cardiace sau malformații cardiace congenitale).

Printre fenomenele patologice asociate hipertiroidismul, se numără onicoliza, care constă în dezlipirea unghiilor de la nivelul degetelor mâinii. Pe lângă aceasta, bolnavii diagnosticați cu hipertiroidism au au acuzat frecvent unghii crăpate, deformate.

Bolnavii diagnosticați cu hipotiroidism acuză frecvent, pe lângă manifestările clinice specifice acestei afecțiuni (caracterizate prin creștere în greutate, intoleranță la frig, constipație, scăderea capacității de concentrare și memorare etc. ) și modificarea aspectului unghial, acestea devenind concave, scobite, crăpate.

Unghiile crăpate pot fi expresie a deshidratării, alături de alte manifestări clinice specifice, precum piele uscată, somnolență, amețeli, durere de cap, senzația permanentă de sete, constipație, oligurie etc.

Printre manifestările clinice specifice anemiei se numără cefaleea, oboseala, paloarea tegumentelor și a mucoaselor, tahicardia, palpitațiile, durerea precordială, dispneea, glosită, ragade comisurale și modificările pielii și ale fanerelor, reprezentate de unghii crăpate, friabile, striate, cu aspect de koilonichie sau platonichie, piele uscată și descuamată, păr uscat, friabil, cu tendință la albire precoce. [1], [2], [3], [5]

Diagnosticarea unghiilor crăpate

Pentru identificarea cauzei care a dus la apariția unghiilor crăpate este necesar consult medical (care trebuie să cuprindă o anamneză amănunțită și examinarea clinică a bolnavului) și realizarea anumitor investigații paraclinice.

Anamneza trebuie să cuprindă informații referitoare la momentul apariției modificărilor unghiale și alte simptome însoșităoare, afecțiuni prezente în istoricul personal sau familial al bolnavului, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate etc.

Examinarea clinică permite identificarea altor semne clinice, sugestive unei anumite afecțiuni.

Pentru diagnosticarea bolii care a dus la crăparea unghiilor sunt necesare anumite investigații paraclinice:

  • Analize de sânge (hemoleucogramă completă și examenul biochimic al sângelui)
  • Ionograma
  • Determinarea nivelului seric al sărurilor minerale (calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, sodiu, clor, potasiu, iod, fluor, cupru)
  • Determinarea nivelului seric al vitaminei B12 și a folaților
  • Ecocardiograma și ecocardiografia
  • Radiografia pulmonară
  • Radiografia articulară
  • Ecografia abdominală
  • Urografia intravenoasă
  • Radiografia renală simplă
  • Scintigrafia
  • Tomografia computerizată
  • Rezonanța magnetică nucleară. [1], [2]


Unghii crăpate - tratament

Prevenirea crăpării unghiilor se poate realiza prin respectarea igienei unghiale și evitarea expunerii acestora la anumiți factori agresivi externi, precum evitarea expunerii lor excesive la umiditate, temperaturi extreme, substanțe toxice etc.

Combaterea unghiilor crăpate se poate realiza în primul rând prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat în calciu și alte săruri minerale, deficitele nutriționale numărându-se printre primele cauze care duc la crăparea unghiilor. Pe lângă aceasta, combaterea unghiilor crăpate se poate realiza pe cale medicamentoasă, prin aplicarea locală a diferitelor soluții medicamentoase recomandate de către medic (substanțe ocluzive, precum petrolatul sau lanolinul) sau pe cale naturală, prin aplicarea locală a diferitelor tipuri de uleiuri (ulei de argan, de cocos, de migdale, de măsline). Acestea din urmă acționează prin stimularea regenerării unghiale și creșterea rezistenței unghiilor față de factorii agresivi externi.

În cazul în care crăparea unghiilor se datorează unei anumite afecțiuni sau condiții patologice, se recomandă corectarea acestora din urmă. În lipsa administrării tratamentului corespunzător pentru combaterea afecțiunii cauzatoare, unghiile se vor crăpa în continuare, în ciuda respectării măsurilor de igienă locală și a aplicării locale a numeroaselor tratamente naturiste.

În acest context trebuie avută în vedere importanța legăturii cauză (boala sau condiția patologică cauzatoare) – efect (crăparea unghiilor). În lipsa administrării tratamentului etiologic pentru îndepărtarea cauzei efectul va persista, în ciuda tratamentului simptomatic administrat. Administrarea tratamentului etiologic pentru combaterea cauzei (boala cauzatoare) va duce la dispariția efectului (a unghiilor crăpate), chiart și în absența tratamentului simptomatic. [1], [2], [3], [4], [5]

Caută un semn/simptom de boală: