Umflătură a testiculelor
Autor: Dr. Purtan Teodora
Care sunt principalele cauze care produc umflătură a testiculelor? Care sunt manifestările clinice care însoțesc această umflătură a testiculelor? Care sunt elementele de diagnostic ale afecțiunilor cauzatoare și care este tratamentul administrat în cazul umflăturilor testiculare? În cadrul acestui articol vom aborda principalele afecțiuni care duc la apariția umflăturii testiculare și vom răspunde la fiecare din întrebările prezentate anterior.
Testiculul este glanda genitală masculină cu secreție dublă, endocrină (producerea hormonului sexual, testosteronul) și exocrină (producerea celulelor secuale-spermatozoizii). Din punct de vedere anatomic, testiculul este un organ pereche, de consistență fermă și elastică, de formă ovoidală, de culoare albicioasă-albăstruie, localizat în scrot, la nivelul perineului anterior, de dimensiuni și greutate variabile în funcție de vârstă. [1], [2]
Cauze de umflătură a testiculelor:
- Orhite
- Epididimite
- Orhiepididimite
- Tumori cu celule Leydig
- Cancer testicular. [3], [4], [5]
Simptome de boli ce produc umflătură a testiculelor
Orhitele sunt inflamațiile acute sau cronice ale testiculului. Acestea sunt caracterizate prin durere scrotală, creșterea în dimensiuni a bursei scrotale, febră și frisoane. În unele situații, orhitele sunt însoțite de hidrocel, care reprezintă acumularea de lichid la nivelul capsulei care învelește testiculul.
Epididimitele reprezintă inflamația epididimului și sunt caracterizate prin febră (39-40°C), frisoane, alterarea stării generale, durere la nivelul scrotului și a cordoanelor, cu iradiere în regiunea lombară, creșterea în dimensiuni a hemoscrotului, edem scrotal. În anumite situații, epididimitele sunt asociate cistitelor - inflamația acută sau cronică a vezicii urinare.
Orhiepididimitele sunt asocierera inflamației testiculului cu cea a epididimului.
Tumorile cu celule Leydig au natură benignă sau malignă și sunt caracterizate prin pubertate precoce, sindrom de feminizare (scăderea libidoului, ginecomastie bilaterală și impotență sexuală), oligospermie sau azoospermie, sterilitate și decelarea unei formațiuni tumorale la nivelul scrotului, prin palpare.
Cancerul testicular este caracterizat prin creșterea în volum a bursei scrotale, durere testiculară și inghinală, tumefierea testiculelor, orhită, ginecomastie, dureri abdominale și lombare, decelarea unei formațiuni tumorale la nivel scrotal, prin palpare și, în formele avansate ale bolii, apariția adenopatiilor inghinale. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnostic umflătură a testiculelor
Pentru identificarea afecțiunii produce o umflătură a testiculelor este necesară efectuarea anumitor investigații paraclinice. Examenul clinic este util pentru aprecierea caracterelor tumorii (dimensiune cu aproximație, formă, consistență, margini, aderențe, etc.), însă investigațiile imagistice sunt necesare pentru explorarea regiunii tumorale, pentru a aprecia gradul de vascularizație a tumorii, prezența adenopatiilor regionale, apariția unor caractere de malignitate.
Investigațiile paraclinice recomandate în acest context sunt:
- Determinarea hemoleucogramei și a examenului biochimic al sângelui. În contextul orhitelor, epididimitelor sau orhiepididimitelor, hemoleucograma poate indica prezența leucocitozei, iar examenul biochimic al sângelui indică creșterea valorilor VSH-ului.
- Examenul cito-bacteriologic urinar, urocultura și examenul sumar de urină pot indica prezența leucocituriei, a hematuriei sau a anumitor agenți patogeni în urină, în contextul asocierii epididimitei cu cistita.
- Determinarea markerilor tumorali, precum alfa fetoproteinele (AFP), gonadotropina corionica umana (HCG), lactat-dehidrogenaza (LDH) și antigenul carcino-embrionar (ACE). Toți acești patru markeri tumorali pot prezenta valori crescute în contextl tumorilor maligne testiculare.
- Determinări hormonale, precum determinarea estrogenilor urinari totali și a estradiolului, nivelului plasmatic de testosteron, homonului luteinizant și a hormonului foliculo-stimulant. Determinarea acestor hormoni este extrem de utilă pentru diagnosticarea tumorilor cu celule Leydig. În acest context, se poate observa creșterea valorilor estrogenilor urinari totali și a estradiolului, cu scăderea testosteronului plasmatic, hormonului luteinizant și a hormonului foliculo-stimulant.
- Ecografia abdomino-pelvină
- Urografia intravenoasă
- Tomografia computerizată abdomino-pelvină
- Biopsia testiculară și examenul histopatologic.
Toate cele trei investigații imagistice - ecografia, urografia intravenoasă și tomografia computerizată abdomino-pelvină - permit identificarea formațiunii tumorale la nivel testicular.
Biopsia testiculară presupune prelevarea unui fragment de tumoră testiculară pentru efectuarea examenului histopatologic, iar acesta din urmă permite diagnosticarea diferitelor tipuri de tumori testiculare, benigne sau maligne. [1], [2], [3], [4], [5]
Tratament pentru umflătură a testiculelor
Tratamentul orhhitelor, a epididimitelor și a orhiepididimitelor, presupune administrarea medicamentelor antiinflamatorii (precum Diclofenac, Indometacin, etc.) și antibiotice (precum Norfloxacin, Ciprofloxacin, Trimetoprim-Sulfametoxazol), în contextul implicării unui agent bacterian. În formele severe de inflamație, cu alterare extinsă a țesutului testicular, se poate apela la orhidectomie.
Tratamentul tumorii cu celule Leydig de natură benignă este chirurgical și constă în extirparea formațiunii tumorale, urmată de ligatura a codonului spermatic. În cazul tumorii maligne cu celule Leydig, extirparea chirurgicală a formațiunii tumorale trebuie asociată cu limfadenectomia retroperitoneală (îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor retroperitoneali) și chimioterapia.
Tratamentul cancerului testicular presupune orhidectomie pe cale inghinală (efectuarea unei incizii la nivel inghinal, prin intermediul căreia sunt extirpați ambii testiculi), chimioterapie și radioterapie. [1], [2], [3], [4], [5]
- Nodul tare pe testicul
- Problemă testicul
- Umflatura testicol dupa operatie
- Mâncărime scrot
- Anormalitate testicul drept
- Gâlma scrot
- Probleme p.o. hernie inghinala
- Cos pe scrot?