Umflare a mâinii
Autor: Teodorescu Mihai
Umflarea mâinii reprezintă un simptom de cele mai multe ori benign (care nu prezintă gravitate), dar care continuă să constituie o reală provocare pentru medicii diagnosticieni, prin prisma numărului mare de condiții cu potențial cauzator. Umflarea mâinii este adesea rezultatul acumulării de fluid la nivelul țesuturilor moi și poate avea o multitudine de cauze. Deși nu există date cu privire la incidența mâinilor umflate, în arhive se menționează faptul că umflarea mâinii este frecvent întâlnită în practica de îngrijire primară. (1) (2) (3)
Cauze și factori de risc
Principalele cauze ale umflării mâinii sunt afecțiunile cardiovasculare, hepatice și renale, alături de tromboza venoasă și limfedemul, o condiție cronică apărută frecvent în urma tratamentului oncologic. Există, însă, multiple alte cauze ale mâinilor umflate, mai mult sau mai puțin grave, precum: (1) (2) (3)
Exercițiile fizice
Umflarea mâinilor în timpul exercițiilor fizice este o problemă comună, cu care se confruntă în special atleții de performanță și sportivii de anduranță. Cauza pentru care se produce o umflare a mâinilor în timpul exercițiilor fizice nu este pe deplin înțeleasă, însă specialiștii consideră că ar putea fi rezultatul scăderii fluxului de sânge către mâini. (1) (4)
Un alt factor cu potențial cauzator al edemului poate fi creșterea de energie a mușchilor din timpul exercițiilor, ce modifică modul în care reacționează vasele de sânge și corpul. În mod normal, umflarea mâinilor se ameliorează la scurt timp de la încetarea activității fizice, pe măsură ce corpul se răcește. (1) (4)
Hiponatremia
Condiție medicală ce rezultă din nivelurile anormal de mici ale concentrației de sodiu din sânge. Deficitul de sodiu este mai frecvent la sportivii de rezistență și apare în urma consumului unei cantități foarte mari de apă. Hiponatremia se poate manifesta prin umflarea degetelor și a mâinilor, dar și prin confuzie sau vărsături, situație în care este obligatorie solicitarea imediată a asistenței medicale. (1) (4)
Excesul de sare
Consumul unei cantități mari de sare poate avea efecte nedorite asupra sănătății întregului organism, edemul membrelor fiind un prim semnal de alarmă. Consumul exagerat de sare îngreunează procesul de îndepărtare a apei din organism, echilibrul electrolitic fiind afectat. În plus, consumul unei cantități mari de sare va determina creșterea tensiunii arteriale, cu efecte potențial severe asupra funcției cardiace. Reducerea cantității de sare consumată zilnic va ajuta la restabilirea echilibrului și la reducerea edemelor. (1) (5)
Edemul limfatic (limfedem)
Limfedemul rezultă din acumularea de lichid proteic în țesutul interstițial, ce determină inflamarea și fibroza țesutului subcutanat de la nivelul brațului, mâinii, piciorului, sânului sau trunchiului, de regulă ca efect secundar al intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea unei tumori. Edemul limfatic se dezvoltă adesea la persoanele cărora le-au fost îndepărtați ganglionii limfatici sau la care ganglionii s-au deteriorat în timpul tratamentului pentru cancer. (1) (6)
Limfedemul membrelor superioare este o patologie comună în rândul femeilor cu cancer mamar supuse procedurilor de radioterapie sau care au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii canceroase. Conform datelor, limfedemul apare la 24% până la 49% dintre femeile care suferă o mastectomie (operație chirurgicală de îndepărtare a unuia sau a ambilor sâni). (1) (3) (6)
Limfedemul se poate dezvolta în timpul radioterapiei, după operația de îndepărtare a cancerului, cât și la câteva luni sau chiar ani de la una dintre proceduri. Tratamentul precoce al limfedemului este esențial, astfel că pacienții oncologici care se află sub tratament sau care au învins cancerul, trebuie să raporteze medicului orice umflătură apărută pe corp. (1) (6)
Preeclampsia
Preeclampsia apare la femeile însărcinate, de regulă în a doua jumătate a sarcinii sau la puțin timp după naștere și se manifestă prin hipertensiune arterială, proteinurie (prezența proteinelor în urină) și umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor sau a feței. În cazurile severe, pot să apară și dureri puternice de cap sau sub coaste, probleme de vedere, hematurie (prezența sângelui în urină), pierderea reflexelor, vărsături, greață sau amețeală. (1) (7) (8)
Deși umflarea mâinilor sau a picioarelor în timpul sarcinii este frecvent întâlnită, orice umflare accentuată trebuie raportată medicului. Este esențial ca preeclampsia să fie diagnosticată cât mai rapid, pentru a putea preveni eventuale complicații, ce pot pune în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a fătului. Femeilor gravide le este recomandat să își măsoare cu regularitate tensiunea arterială, pentru a putea depista eventuale creșteri ale tensiunii arteriale. (1) (7) (8)
Artrita psoriazică
Artrita psoriazică este o afecțiune inflamatorie articulară ce apare la aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis și care poate limita mobilitatea unei persoane, atunci când afectează membrele superioare. Artrita psoriazică poate provoca umflături, rigiditate și inflamații la nivelul articulațiilor mâinilor și ale degetelor. În artrita psoriazică, articulațiile pot deveni calde la atingere, iar degetele extrem de umflate. Deși nu există un remediu pentru artrita psoriazică, anumite tratamente pot fi folosite pentru gestionarea durerii și a inflamației. (1) (9)
Tenosinovita DeQuervain
Tenosinovita DeQuervain descrie afecțiunea dureroasă care afectează tendoanele de pe partea degetului mare a încheieturii mâinii. Boala se manifestă prin durere resimțită la nivelul degetului mare, care se poate extinde până la nivelul antebrațului și prin umflături de-a lungul degetului mare al încheieturii mâinii. Persoanele cu tenosinovita DeQuervain întâmpină dificultăți în îndeplinirea unor sarcini simple, precum ridicarea unei căni cu apă. (15) (16)
Afecțiunile renale
Umflarea în jurul mâinilor, picioarelor și gleznelor poate fi asociată cu insuficiență renală sau cardiacă. O funcționare deficitară a rinichilor va face ca lichidul rezidual și excesul de apă din corp să nu fie filtrate corect. Prin urmare, excesul de fluid va fi colectat în țesuturi și va determina apariția umflăturilor. Alte simptome asociate cu bolile renale includ:
- hematurie (prezența sângelui în urină);
- disurie (dureri la urinare);
- modificarea cantității de urină eliminată;
- dureri articulare sau osoase;
- oboseală persistentă;
- colesterolul ridicat. (5) (10) (11)
Alte cauze pentru o umflare a mâinii:
- înțepătura unei insecte (mușcăturile sau înțepăturile insectelor declanșează o reacție alergică locală, rezultatul fiind înroșirea și umflarea pielii);
- leziuni ale mușchilor sau ligamentelor (entorsele, întinderile sau rupturile musculare se manifestă prin umflarea zonei afectate);
- administrarea anumitor medicamente (precum medicamente pentru hipertensiunea arterială, diabet, pastile contraceptive, antidepresive, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroizi);
- infecții (umflarea pielii, mai ales dacă este asociată cu durere, roșeață și căldură, poate semnala o infecție);
- anemie falciformă (umflarea degetelor și a mâinilor este un semn frecvent al anemiei falciforme la copiii mici);
- statul prelungit într-o singură poziție;
- insuficiența cardiacă congestivă;
- ciroza hepatică;
- reacție alergică la polen sau păr de animale;
- intoleranță la anumite alimente. (2) (5) (12) (13)
Diagnostic
O umflătură a mâinii care nu cedează în decurs de câteva zile sau care este recurentă necesită investigații suplimentare. Pentru a putea afla care este cauza umflăturii, medicul va realiza o evaluare amănunțită, diagnosticul urmând să fie pus după efectuarea unor analize de laborator. Poate fi necesară efectuarea unor teste de urină și de sânge, a unei ecografii a țesuturilor moi sau a unei tomografii cu rezonanță magnetică a articulațiilor mâinii. (14)
Tratament
Deoarece nu reprezintă o afecțiune în sine, tratamentul unei umflături a mâinii se poate realiza doar după depistarea cauzei. Edemul sever al brațelor poate fi tratat cu diuretice, în funcție de recomandările medicului. În cazul edemului ușor, acesta dispare de la sine, nefiind recomandat tratamentul medicamentos. Pe termen lung, se va viza tratarea afecțiunii care a stat la baza umflării mâinii. În situația în care este vorba de o umflare a mâinii cauzată de medicamentele administrate, va fi necesară modificarea de către medic a prescripției. (14) (15)
Medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele tratamente, în funcție de cauza umflării mâinii:
- tratament specific pentru afecțiunea medicală de bază;
- stilou preumplut cu epinefrină (denumit EpiPen, acesta este folosit pentru a prevenii șocul anafilactic, în cazul în care apar simptomele unei reacții alergice);
- medicamente diuretice (cresc excreția de apă din organism)
- medicamente antiinflamatoare;
- chirurgie (intervențiile chirurgicale pot fi necesare dacă umflarea mâinii apare din cauza etiologilor compresive, precum prezența unui chist). (15)
Atunci când cauza umflării mâini o reprezintă temperatura crescută, o infecție sau o traumă, se recomandă:
- odihnă (dacă umflarea mâinii se datorează unei leziuni musculare sau articulare, este indicat ca mâna afectată să fie odihnită, pentru a reduce umflarea);
- compresă rece (în cazul unei umflări a mâini ce apare în urma expunerii la alergeni, iritanți sau căldură, aplicarea unei comprese reci poate reduce umflătura, dar și senzația de mâncărime);
- creșterea aportului de lichide (în timpul proceselor infecțioase ce pot determina umflarea mâinii, este necesar ca organismul să rămână hidratat);
- medicamente pentru durere (atunci când umflarea este însoțită de durere, se pot administra medicamente antialgice, pentru a diminua durerea). (14) (15)
- Maini umflate !
- Maini si picioare umflate!
- Maini umflate in timpul sarcinii
- Maini si fata umflate mai ales noaptea
- Membre reci, umflate si transpirate
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Mana umflata in urma unei perfuzii puse gresit (dupa 3 luni). Ce pot sa fac?
- Mancarime la mana, urmata de umflarea ei si durere