Tremuratul buzelor
Autor: Dr. Horoșan Lavinia-Andreea
Tremuratul buzelor poate deveni, în anumite cazuri, iritant şi greu de ignorat. Acest tremurat este determinat de o lipsă a concordanţei dintre funcţia fibrelor nervoase care inervează muşchii buzelor şi acestea. Musculatura feţei este inervată de nervul facial (nervul cranian VII). Etiopatologia poate fi foarte variată, de la un consum exagerat de cafea până la o patologie mult mai gravă.
De cele mai multe ori, tremuratul apare la buza superioară. Dintre cauzele care pot determina tremuratul buzelor, le vom discuta pe cele mai frecvente. (1)
Excesul de cafeină sau intoxicaţia cu cafeină
Cafeina este una dintre cele mai larg răspândite substanţe care se găseşte în alimente (cafea, ceai, anumite dulciuri, băuturi non-alcoolice). Excesul de cafeină poate determina tremorul musculaturii, nu numai la nivelul buzelor, energie în exces sau iritabilitate. În plus, excesul de cafeină poate determina aritmii cardiace, poliurie, excitabilitate crescută, tremor ar extremităţilor, nervozitate, greaţă, vărsături, acelerarea tranzitului intestinal, insomnie. Tratamentul intoxicaţiei cu cafeină este simplu şi constă în oprirea aportului sau scăderea dozelor zilnice.
hipopotasemia
Potasiul este foarte important pentru organism, fiind implicat în conducerea impulsurilor nervoase. O scădere a concentraţiei de potasiu din organism poate afecta această conducere, determinând spasme şi crampe generalizate, inclusiv la nivelul buzelor. Tratamentul constă în evitarea alimentelor care determină o scădere a concentraţie de potasiu din organism şi, în acelaşi timp, aportul adecvat de alimente bogate în potasiu.
Medicamentele
Anumite medicamente pot fi implicate în etiopatologia tremuratului buzelor precum steroizii sau estrogenii. Medicamente care pot avea ca şi reacţie adversă fasciculaţiile pot determina, de asemenea, tremorul buzelor. Tratamentul constă în înlocuirea medicamentului cu altul din aceeaşi clasă, dar care să nu aibă această reacţie adeversă. De asemenea, consumul de alcool sau fumatul pot determina o asemenea simptomatologie, fiind indicată oprirea consumului acestora şi suplimente pe bază de vitamine.
Stresul şi oboseala
Stresul, anxietatea şi oboseala excesivă pot determina tremor al buzelor datorită stimulării adrenergice care determină o reacţie de tip luptă sau fugi, ducând la o creştere a tensiunii musculare. Metode de diminuare a stresului precum yoga, meditaţia sau somnul odihnitor pot fi utilizate în această situaţie.
Paralizia Bell
paralizia Bell este caracterizată de o slăbiciune musculară sau o paralizie a musculaturii feţei. Această entitate patologică poate avea manifestări foarte variate, printre care se poate enumera şi tremorul buzelor. Etiopatologia acestei paralizii este necunoscută, unul dintre factorii posibili incriminaţi fiind virusurile herpetice. Tratamentul este unul simptomatic şi, în anumite cazuri, medicamentos (corticosteroizi). (3)
Spasm de hemifaţă
Spasmul de hemifaţă poate fi determinat de iritarea nervilor care controlează motilitatea facială sau de o formaţiune pseudotumorală care să determine compresie pe aceste fibre nervoase. Această afectare este rară iar diagnosticul poate fi pus prin investigaţii imagistice şi examen neurologic. Tratamentul poate include chirurgie în anumite cazuri sau injecţii cu botox care să limiteze fasciculaţiile.
Traumatismele
Tremorul buzelor poate fi un efect posttraumatic. O leziune cerebrală poate determina afectarea nervului facial care controlează musculatura feţei. De asemenea, o afectare traumatică a muşchilor feţei poate afecta fibrele nervoase de la acest nivel, ceea ce poate avea ca rezultat o serie de semnale nervoase incerte de la acest nivel.
Deficienţe hormonale
Dezechilibrele hormonale determinate de procesul de îmbătrânire sau patologii precum hipoparatiroidismul pot determina manifestări de tipul tremorului buzelor. Scăderea nivelului de parathormon poate determina o serie largă de manifestări clinice sugestive (căderea părului, spasme sau fasciculaţii la nivel facial, slăbiciune musculară). Tratamentul este simptomatic şi etiologic.
Sindromul tourette
Sindromul Tourette este o condiţie care determină apariţia unor ticuri, atât verbale cât şi motorii, care pot afecta integritatea socială a individului. Etiopatologia nu este complet cunoscută. Tratamentul etiologic nu este cunoscut, în prezent tratându-se doar simptomatic. (2)
Boala parkinson
Tremorul buzei inferioare poate fi un semn precoce al bolii Parkinson, asociat cu tremorul extremităţilor. Patologia este una degenerativă şi progresivă în timp. Nu există tratament curativ. Cu cât este diagnosticată mai devreme şi este iniţiat un tratament, cu atât progresia bolii este încetinită mai mult.
Scleroza laterală amiotrofică sau boala Lou Gehring
Scleroza laterală amiotrofică este o patologie care afectează neuronii motori periferici şi centrali, afectând în final controlul voluntar al mişcărilor. În progresia bolii putem întâlni tremorul buzelor şi afectarea vorbirii. Boala este una progresivă, iar în acest moment nu se cunoaşte un tratament curativ.
Vizita la doctor
Tremuratul buzelor poate fi o manifestare deranjantă, iar majoritatea oamenilor încep să îşi facă griji din cauza acestui simptom. Dacă tremuratul buzelor este însoţit şi de alte manifestări clinice sau nu dispare la oprirea aportului de cafeină şi reducerea stresului zilnic, este indicată vizita la doctor. Cadrele medicale pot face un examen fizic complet şi o anamneză complexă în încercarea de a determina cauza. Examinarea poate fi completată de o serie de teste imagistice sau biologice.
- Inflamatie zona buzelor, furnicaturi...
- Crapatura la coltul buzelor
- Besica la buza inferioara
- Buze rosii la baiat
- Buze sensibile
- Probleme buza superioara
- Usturimea permanenta a buzelor
- Implant silicon buze