Tremorul esential, familial sau benign
Autor: Redacția ROmedic
Aceasta afectiune nu este asociata de obicei cu o boala a sistemului nervos, putand sa apara la persoanele aparent sanatoase. Uneori boala se poate transmite si genetic autozomal dominant. Simptomele apar de regula in decada IV- VI de viata, dar pot sa apara si in copilarie.
Clinic, tremorul familial se manifesta prin tremuraturi ale mainilor si capului, membrele inferioare nefiind afectate. Vorbirea este sacadata, nesigura. Tremorul membrelor nu are amplitudine prea mare la inceput, fiind trecut cu vederea de catre bolnav. Cu timpul insa, acesta se accentueaza, devine deranjant pentru pacient, ingreunandu-i activitatile cotidiene. Acesta este de regula momentul cand pacientul se prezinta la medic. La examenul clinic nu sunt prezente alte anomalii neurologice.
Tratamentul se administreaza in cazurile cu tremor accentuat, deoarece in momentul inceperii tratamentul trebuie urmat toata viata, nefiind recomandata intreruperea lui. In caz de intrerupere, manifestarile se pot relua si de regula au o intensitate mai mare.
Medicamentele care se administreaza in mod obisnuit sunt:
- propranolol 40-120mg/de doua ori pe zi, in administrare orala
- primidona in doze de 125 mg administrat de doua ori pe zi, dimineata si seara, crescandu-se treptat doza pana la 250 mg de trei ori pe zi.
Se va evita de asemenea cofeina si medicamentele care par a accentua tremorul. Tratamentul de mai sus nu elimina tremorul in totalitate, doar il reduce pana la un nivel acceptabil, astfel incat pacientul sa poata sa-si continue activitatile cotidiene fara a intampina dificultati.
- Atac de panica, tremuraturi, fobii dar si probleme cu mancarea
- Ma inrosesc f. repede cand vb cu cineva
- Tremor maini cam de un an, in special cand fac miscari fine si de precizie
- Tremurat la copil de 1 an si 10 luni
- Anestezie generala
- Mancarime in urechi, ameteli si tremur al mainilor
- Tremur al mainilor
- Tremur si ma simt slabit
- Tremuratul de la ce poate fi?
- Tremurat al capului