Traumatismele coloanei vertebrale

Traumatismele coloanei vertebrale reprezintă un spectru de leziuni ce pot conduce la o varietate de deficite neurologice și la o scădere a calității vieții pacienților. Aceste leziuni au grade variate de severitate și rate diferite de incidență, iar cunoașterea celor mai frecvente astfel de traumatisme este esențială pentru atât pentru practica medicală, cât și pentru pacienți, în vederea evitării acestora.

Contuzia măduvei spinării

Această leziune este caracterizată printr-o măduvă a spinării învinețită, adesea ca urmare a unei lovituri directe sau a unei căzături. Poate duce la deficite neurologice temporare sau permanente, în funcție de severitatea și localizarea leziunii. Contuziile reprezintă aproximativ 10% din totalul leziunilor măduvei spinării. (1)

Compresia coloanei vertebrale

Apare adesea din cauza unor boli degenerative, cum ar fi herniile de disc sau stenoza spinală. Această leziune se însoțește de dureri lombare, slăbiciune și, uneori, paralizie, dacă nu este tratată prompt. Este una dintre cele mai comune leziuni ale măduvei spinării. (2)

Lacerarea coloanei vertebrale

Reprezintă o leziune severă cauzată adesea de un traumatism penetrant, cum ar fi o împușcătură sau o înjunghiere. Determină leziuni semnificative și adesea ireversibile ale coloanei vertebrale, cu toate că este caracterizată de o prevalență redusă. (3)

Secționarea măduvei spinării

Aceasta se traduce clinic prin o secționare completă sau parțială a măduvei spinării, ducând la o pierdere totală a funcțiilor motorii și senzoriale decliv de nivelul leziunii. Cu toate acestea, este un traumatism relativ rar. (4)

Sindromul medular central

Adesea cauzat de leziuni de hiperextensie, este mai comun la vârstnici. Simptomele sunt în general mai severe la brațe decât la picioare. Este cea mai frecventă formă de leziune incompletă a coloanei vertebrale. (5)

Sindromul medular anterior

Acesta duce la o pierdere a funcției motorii și a percepției senzațiilor de durere și temperatură, în timp ce funcțiile tactile și propriocepția sunt intacte. Este mai puțin comun decât sindromul medular central, însă poate rezulta în urma unei hernii de disc acute sau a prezenței unor fragmente osoase care apasă pe măduva spinală. (6)

Sindromul Brown-Séquard

O leziune la o jumătate a coloanei vertebrale, ducând la paralizie și pierderea propriocepției pe aceeași parte pe care se află leziunea, precum și la pierderea percepției senzației de durere și temperatură pe partea opusă. Este relativ rar, rănile prin împușcare fiind o cauză comună. (7)

Sindromul Cauda Equina

Această leziune afectează rădăcinile nervoase lombare și sacrale, ducând la dureri de spate, sciatice și pierderea controlului asupra intestinului sau a vezicii urinare. Acest sindrom reprezintă o urgență chirurgicală, însă prevalența sa este rară. (8)

Sindromul medular posterior

O leziune cu frecvență redusă care afectează suprafața posterioară a măduvei spinării, cu păstrarea funcțiilor motorii, dar afectând propriocepția. Cauze comune includ leziunile de hiperextensie și infarctul. (9)

tetraplegia

Aceasta rezultă din leziuni ale măduvei spinării cervicale, rezultând în paralizie a tuturor celor patru membre. Incidența tetraplegiei este mai mare decât a paraplegiei în țările dezvoltate. (10)

paraplegia

Rezultând din leziuni ale măduvei toracice, lombare sau sacrale, paraplegia duce la afectarea sau pierderea funcției motorii și senzoriale în membrele inferioare. (11)

Triplegia

Este o formă mai rară de paralizie care afectează trei din cele patru membre, adesea rezultatul unei leziuni incomplete a coloanei vertebrale. (12)

Infarctul coloanei vertebrale

Aceasta este o afecțiune rară, dar severă, cauzată de blocarea fluxului de sânge către măduva spinării. Poate duce la paralizie și disfuncții senzoriale, similare cu cele rezultate dintr-un accident vascular cerebral. (13)

Sindromul Conus Medullaris

Acesta implică leziuni la nivelul extremității inferioare a coloanei vertebrale și poate rezulta în disfuncție a intestinului și a vezicii urinare, disfuncție sexuală și slăbiciune sau amorțeală în membrele inferioare. (14)

Comoția spinală

Este o formă temporară și reversibilă de paralizie post-traumatică. Este mai rară decât alte leziuni ale măduvei spinării și este adesea rezultatul unui accident rutier. (15)

Hemoragia coloanei vertebrale

Aceasta este o afecțiune gravă care necesită îngrijire medicală de urgență. Sângerarea la nivelul sau în jurul măduvei spinării poate cauza modificări patologice permanente. (16)

Subluxația spinală

Aceasta se referă la o alunecare incompletă sau parțială a unei vertebre pe alta, ceea ce poate duce la compresia măduvei spinării sau a nervilor spinali. Este o cauză comună de durere cronică a spatelui și poate provoca deficite neurologice dacă este severă. (17)

Stenoza spinală

O îngustare a canalului vertebral, adesea datorată degenerării vertebrale asociate înaintării în vârstă, care poate duce la compresia coloanei vertebrale sau a nervilor spinali. Este o cauză comună de durere lombară și de picioare la vârstnici. (18)

fractura coloanei vertebrale cu dislocare

O leziune severă în care o vertebră spinală este atât fracturată, cât și dislocată, ceea ce poate duce la deteriorarea semnificativă a coloanei vertebrale. Aceste leziuni sunt adesea asociate cu traume cu energie cinetică înaltă și prezintă un risc mare de deficite neurologice. (19)

Fractura de tip „burst”

Această leziune apare când o vertebră este supusă unei încărcături axiale semnificative, făcând-o să "explodeze" și să se fragmenteze, putând cauza compresia măduvei spinării. Este adesea asociată cu căderile de la înălțime sau cu accidentele rutiere. (20)

Fractura Hangman

Aceasta se referă la o fractură specifică a celei de-a doua vertebre cervicale (C2), adesea rezultată din hiperextensia severă a capului, cum ar fi în anumite accidente de vehicule cu viteză mare sau căderi. În ciuda numelui său, mulți pacienți supraviețuiesc acestei leziuni în urma inițierii unui tratament adecvat. (21)

Fractura Chance

Cunoscută și sub numele de „fractura centurii de siguranță”, este adesea cauzată de leziuni de decelerare bruscă în care porțiunea superioară a corpului este propulsată înainte, în timp ce porțiunea inferioară este menținută pe loc. Coloana vertebrală este tracționată, de obicei la joncțiunea toracolombară. (22)

Fractura de compresie

O leziune comună în special la vârstnici, adesea datorită osteoporozei, unde vertebra se prăbușește, de obicei anterior, ducând la o vertebră în formă de pătrat. Poate apărea și din cauza leziunilor traumatice la pacienții mai tineri. (23)

Concluzie

Leziunile coloanei vertebrale se prezintă în multe forme, de la fracturi și dislocări la infarcte și contuzii. Este esențial să înțelegem aceste forme diferite pentru a obține un tratament adecvat al traumatismelor coloanei vertebrale și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților ce suferă de acestea.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul ce poate reduce afectarea coloanei vertebrale după un traumatism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum