Testarea soferilor care isi schimba sau isi iau anual permisul de conducere in cadrul Fundatiei Cardioprevent.

Acest anunț nu mai este activ (data de expirare a fost depașită).
Anunț publicat de: Fundatia Cardioprevent
Locație: Timisoara (Timis)
Telefon: 0256225252
Data: 11-01-2016
Incepand cu 31 decembrie 2015, Romania intra in randul lumii, aliniindu-se Directivei 2014/85/UE a Comisiei, din 1 iulie 2014, de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, care trebuie aplicata de toate statele europene. Asadar, nu se vor mai elibera sau reinnoi permise de conducere auto candidatilor sau conducatorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste ca acestia nu sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.

Ministerul Sanatatii a intocmit un Ordin pentru modificarea si completarea Anexei 1 la Ordinul ministrului sanatatii nr.1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, asa ca de la 1 ianuarie 2016, cei 80 de medici cu competenta in somnologie vor fi nevoiti sa testeze 200.000 de soferi care isi schimba sau isi iau anual permisul de conducere. Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihaltan, presiunea pe acesti specialisti va fi enorma, intrucat serviciile de poligrafie si polisomnografie, cu toate laboratoarele de somnologie care exista in tara nu pot evalua mai mult de 6000 de cazuri pe an.

‘In momentul in care va intra legea, daca se va impune acest tip de investigatie in cabinetele de poligrafie, vor fi depasite si sub aceasta presiune nu vor rezista pentru ca sunt inca foarte putine. Estimarile sunt in jur de 200.000 de oameni care vor solicita aceste servicii. Multe tari au exact aceeasi problema, insa se propun diferite variante de filtrare a soferilor. La noi, s-ar putea printr-un chestionar anterior sugestiv pentru diagnostic si care impune apoi o verificare in laboratorul de somnologie, dar s-ar putea la fel de bine sa fie si printr-un simulator care sa existe in centrele care elibereaza acest carnet de conducere. Simulatorul poate sa surprinda soferul care are aceasta problema. E clar ca va fi o discrepanta mare care va pune multe probleme de functionare intre ceea ce inseamna aplicarea legii si oferta pe care o putem face noi din punct de vedere al diagnosticului si asistentei acestor pacienti’, a declarat prof.dr. Florin Mihaltan, cu ocazia Zilei Pneumologiei Romanesti.

In momentul de fata nu sunt mai mult de 80 de medici in Romania cu competenta in somnologie, numarul lor este clar insuficient la fel si al laboratoarelor de somnologie de medici care sa faca fata unui val atat de mare de pacienti. Conform declaratiilor presedintelui Societatii de Pneumologie ar mai fi nevoie de cel putin 150 de laboratoare, avand in vedere ca in Ordinul MS este specificat ca vor fi supusi unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, toti candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv. Mai mult cei gasiti bolnavi vor fi si monitorizati.

‘Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate“, se arata in Ordinul MS.

Din pacate, soferii diagnosticati cu apnee in somn vor trebui sa suporte costurile tratamentelor din propriul buzunar, intrucat acestea nu sunt decontate de catre stat. Exista mai multe variante de tratament, pentru formele usoare de boala se pot face interventii ORL sau se poate face o interventie cu o proteza aplicata in gura, majoritatea insa au nevoie de un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), care uneori trebuie folosit pe perioada lunga de timp, chiar toata viata.
‘Nici aparatul, nici proteza nu sunt decontate. In momentul acesta niciun tip de asistenta nu e decontat cu exceptia interventiilor chirurgicale in formele usoare. De la Casa de Asigurari de Sanatate raspunsul a fost ca in momentul acesta nu are aceasta posibilitate de acoperire in programul acesta’, a precizat pneumologul.

Chiar daca de la 1 ianuarie 2016 se va incepe screeningul pentru soferii noi si ar parea un numar scazut, sa nu uitam ca la acestia se vor adauga si soferii vechi care vor trebui sa-si reinnoiasca carnetul si deci sa faca o vizita unui somnolog.

In cadrul Fundatiei Cardioprevent, il avem ca medic cu competenta in somnologie pe domul doctor Stefan Mihaicuta.

Trimite un mesaj către Fundatia Cardioprevent:

 

Titlu mesaj:

Continut mesaj:

*Sunt de acord ca datele mele cu caracter personal trimise prin acest formular să fie procesate de ROmedic.ro și expediate pe email către Fundatia Cardioprevent.

*Câmpuri obligatorii.