Stenoza tricuspidiana
Autor: Redacția ROmedic
![Stenoza tricuspidiana](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=4219.jpg&w=420&h=600&cale=/uploadart/boli)
Stenoza tricuspidiana reprezinta un obstacol la trecerea fluxului sanguin din atriul drept in ventriculul drept prin valva tricuspida, avand drept consecinte dilatarea atriului drept si cresterea presiunii in venele cave.
Cauze
Stenoza tricuspidiana este invariabil produsa de leziunea reumatismala a valvelor si numai ocazional este functionala, ca rezultat al protruziei unei tumori (mixom sau vegetatie giganta) prin orificiul tricuspidian sau al unui debit crescut datorita unui sunt stanga-dreapta la nivel atrial (defect septal atrial mare sau vene pulmonare aberante).
Stenoza tricuspidiana reumatismala cronica se asociaza totdeauna cu stenoza mitrala sau cu leziunea aortica. Stenoza tricuspidiana izolata este o raritate si este produsa de sindromul carcinoid.
Semne si simptome
Stenoza tricuspidiana este de obicei larga sau moderata si trec de cele mai multe ori nediagnosticata. Bolnavii cu stenoza tricuspidiana au simptomatologia produsa de leziunile inimii stangi (stenoza mitrala, insuficienta mitrala sau leziuni aortice).Daca stenoza tricuspidiana este stransa, se pot atribui stenozei tricuspidiene fatigabilitatea (datorita debitului cardiac scazut), disconfort in hipocondrul drept (datorita hepatomegaliei) si edeme periferice. Se pot adauga si alte simptome ca anorexie, greata, varsaturi, eructatii, produse de congestia venoasa pasiva a tractului gastointestinal. Mai rar pot aparea lipotimii, dureri precordiale si cianoza periodica (produsa prin sunt dreapta stanga prin foramen ovale patent).
Explorari paraclinice
Electrocardiograma – cel mai adesea, ritmul este sinusal, dar fibrilatia atriala poate aparea in cursul evolutiei bolii; electrocardiograma va arata si alte semne ale leziunilor asociate.
Examenul radiologic – atriul drept este vizibil in pozitia postero-anterioara; daca stenoza tricuspidiana este izolata, campul pulmonar este clar.
Ecocardiograma – este cea mai buna metoda pentru diagnosticul de stenoza tricuspidiana.
Cateterismul cardiac – masoara gradientul presional si aria stenozei, dar nu este strict necesar pentru diagnostic si indicatii terapeutice.
Tratament
Tratamentul medical
Profilaxia endocarditei infectioase se va face cu antibiotice ca pentru orice valvulopatie. Terapia cu diuretice si terapia cu antibiotice se face ca la bolnavii cu stenoza mitrala.
Valvuloplastia cu balon se incearca in cazurile de stenoza tricuspidiana sub 2 cm cu valve tricuspide mobile.
Tratamentul chirurgical
Recomandat in formele medii si stranse de stenoza tricuspidiana, consta in comisurotomie pe cord inchis sau pe cord deschis. Inlocuirea valvei tricuspide se face cu o proteza biologica. Proteza metalica nu se recomanda pentru tricuspida deoarece se trombozeaza frecvent, iar riscul emboliilor pulmonare sau paradoxale este frecvent.
- Accident ischemic tranzitor
- Reumatismul articular acut - RAA
- Angina pectorala stabila
- Infarctul miocardic
- Insuficiența cardiacă
- Atrezia tricuspidiană
- Extrasistolele ventriculare
- Tahicardia ventriculara
- Fibrilatia ventriculara
- Aritmia
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Transplantul cardiac
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Inima (cordul)
- Imi bate inima prea tare
- Dureri de inima si senzatie de nod in gat
- Dureri de inima
- Atac de panica sau problema cu inima?
- O problema urgenta: am 17 ani si bataile inimii s-au accelerat
- Ajutor. Insuficienta cardiaca sau nedezvoltare?
- Batai puternice ale inimii.. o simt si in gat
- Dureri la inima
- Inima schioapa
- Dureri in zona inimii