Spitalul Municipal Vulcan
Vulcan (Hunedoara)
Adresa: str. N. Titulescu nr. 59
Telefon: 0254 570 450
Fax: 0254 571 902
Web: www.spitalvulcan.ro
Dezvoltarea industriei extractive in Valea Jiului a generat pe de o parte plasarea Vaii Jiului in circuitul marilor zone industriale, iar pe de alta parte a influentat pozitiv dezvoltarea sociala, culturala, sanitara a zonei.
Adresa: str. N. Titulescu nr. 59
Telefon: 0254 570 450
Fax: 0254 571 902
Web: www.spitalvulcan.ro
Acest lucru era impus atat de cresterea populatiei, dar mai ales de specificul climatic al zonei, corelat cu conditiile deosebit de grele de munca specifice mineritului. Societatea "Salgatarjan" construieste in anul 1910 in Vulcan spitalul, care avea 60 de paturi si trei sectii: interne, chirurgie si boli infectioase, avand aceleasi instalatii si dotari ca si Spitalul din Petrosani.
Spitalul din Vulcan era compus din mai multe cladiri asezate in jurul unui frumos parc cu esenta de copaci deosebiti, esente rare, ultimul fiind taiat cand s-a construit Policlinica noua. Pentru buna desfasurare a activitatii in aceste spitale, "Societatea Brasoveana" a sprijinit venirea a 50 de calugarite franciscane de la o manastire de langa Munchen care s-au instalat initial la Petrosani, apoi la Vulcan si Lupeni, comunitatea care si-a continuat misiunea in Valea Jiului pana dupa cel de-al doilea razboi mondial.
In anul 1948 Spitalul Vulcan functiona cu un numar de 150 de paturi cu urmatoarele sectii: interne, chirurgie, contagioase, TBC, casa de nasteri. Dezvoltarea economico-sociala a orasului Vulcan a impus asigurarea spatiului necesar functionarii in conditii bune a institutiilor medicale. in acest sens s-a reusit sa se transfere in anul 1970 cladirea actuala a Spitalului de la Trustul Judetean de Constructii la Ministerul Sanatatii, cladirea fiind transformata din camin muncitoresc in asezare spitaliceasca, chiar daca avea multe disfunctionalitati in comparatie cu adevaratele constructii spitalicesti.
Anul 1996 reprezinta darea in folosinta a impozantului edificiu al Policlinicii cu cele 12 cabinete de specialitate (ftiziologie, dermato-venerice, interne, chirurgie, ORL, oftalmologie, ginecologie, pediatrie), la care se adauga: bazin hidrochinetoterapie, sala de gimnastica, cabinete pentru fizioterapie, si in care s-au amenajat in spatii corespunzatoare Laboratorul de analize medicale, Laboratorul de radiologie si imagistica, care deservesc atat bolnavii internati cat si populatia orasului cu constructia Policlinicii s-a dat in folosinta centrala termica proprie dotata cu opt cazane moderne, cu functionare pe combustibil lichid apoi modificata partial pe gaz, asigurandu-se astfel conditiile necesare ingrijirii corespunzatoare, de altfel elementare, tuturor celor care s-au adresat fie sectiilor spitalului, cat si cabinetelor de specialitate, cabinetelor medicilor de familie, creandu-se o stare de confort fizico-psihic.