Sinuzita frontală
Autor: Dr. Purtan Teodora
Sinuzita frontală reprezintă inflamația sinusurilor frontale (sinusuri localizate în regiunea frontală a feței, deasupra sprâncenelor), mai exact, inflamația mucoasei sinusurilor frontale.
Sinuzita reprezintă inflamația sinusurilor. În funcție de localizarea sinusului afectat, pot fi descrise mai multe tipuri de sinuzite:
- sinuzită frontală,
- sinuzită etmoidală,
- sinuzită maxilară sau
- sinuzită sfenoidală.
În funcție de evoluția bolii şi de gravitatea manifestărilor clinice, pot fi descrise trei tipuri de sinuzite:
- sinuzita acută, cu debut brusc şi evoluție care se întinde pe termen scurt (între două şi trei săptămâni, cel mult 30 de zile).
- sinuzita subacută, care apare ca o complicație a sinuzitei cronice şi durează cel mult trei luni (între 30 şi 90 de zile)
- sinuzita cronică, deseori asimptomatică, cu o evoluție îndelungată, caracterizată prin perioade de acutizare si remisiuni, care se întinde pe parcursul a câtorva luni (peste 90 de zile).
În funcție de factorul etiologic implicat în apariție, pot fi descrise:
- sinuzite infecțioase (determinate de bacterii, virusuri sau fungi),
- sinuzite alergice şi
- sinuzite secundare expunerii la substanțe chimice.
Trebuie reținut însă faptul că, deşi localizarea inflamației sinuzale poate diferi de la un tip de sinuzită la altul, toate sinuzitele prezintă un tablou clinic similar şi tratament asemănător. [1], [2], [3], [4]
Cauzele sinuzitei frontale
Factorii de risc implicați în apariția sinuzitei frontale:
- Factori infecțioşi (bacterii, virusuri sau fungi)
- Factori chimici (gazele toxice prezente în aer sau la locul de muncă)
- Factori alergizanți
- Factori fizici externi (temperaturi reduse, vântul rece, umezeala)
Printre factorii favorizanți se numără:
- Rinita alergică sau infecțioasă
- Deviația de sept
- Alergiile
- Expunerea îndelungată la fumul de țigară sau la aer condiționat
- Infecțiile de căi respiratorii superioare de etiologie virală sau bacteriană (cei mai frecvent implicați agenți patogeni fiind Haemophilus influenzae, streptococii, stafilococii şi pneumococi)
- Infecțiile dentare.
De cele mai multe ori, sinuzita cronică este determinată de bacili gram-negativi sau de microorganisme anaerobe. [1], [2], [3], [4]
Semne şi simptome clinice specifice sinuzitei frontale
Sinuzita frontală poate fi caracterizată din punct de vedere clinic prin următoarele manifestări clinice:
- Obstrucție nazală
- Senzația de presiune la nivelul frunții (în zona de proiecție a sinusurilor frontale)
- Durere facială, localizată cu predominanță la nivelul zonei de proiecție a sinusurilor inflamate (în regiunea frontală)
- Cefalee intensă
- Febră
- Secreții nazale abundente, purulente, de culoare galben-verzuie (rinoree purulentă)
- Perceperea continuă a unui miros neplăcut
- Pierderea mirosului (anosmie)
- Edem facial, localizat cu predominanță în regiunea frontală
- Respirație urât mirositoare
- Durere de dinți
- Respirație greoaie
- Oboseală generală.
Apariția febrei şi a frisoanelor în evoluția unei sinuzite frontale, sugerează extinderea procesului inflamator dincolo de mucoasa sinuzală.
În numeroase cazuri, sinuzita frontală este confundată cu o simplă răceală; principalele manifestări clinice care permite diferențierea între cele două entități patologice sunt reprezentate de apariția tusei si a durerii de gât, semne datorate afectării mucoasei laringiene. [1], [2], [3], [4]
Diagnostic
Diagnosticul de sinuzită frontală este pus de către medicul otorinolaringolog, coroborând datele clinice, obținute în urma efectuării anamnezei şi a examenului clinic, cu datele obținute în urma efectuării investigațiilor paraclinice.
Examen clinic
Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la simptomele acuzate de către bolnav, momentul apariției lor şi modul de evoluție până în momentul prezentării la medic, alte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, intervenții chirurgicale la care a mai fost supus bolnavul, condiții de viață şi de muncă ale bolnavului, dacă acesta fumează sau consumă alcool, medicamente administrate de către acesta.
Examinarea clinică a bolnavului poate evidenția prezența unor semne clinice sugestive pentru diagnosticul de sinuzită frontală, precum edem facial, localizat cu predominanță în regiunea frunții, obstrucție nazală, secreții nazale abundente, purulente, de culoare galben-verzuie, mucoasă nazală roşie-turgescentă la efectuarea rinoscopiei anterioare.
La examinarea mucoasei nazale cu ajutorul unui instrument special conceput, dotat cu o sursă de iluminare, scăderea sau absența luminii la transluminare sugerează prezența lichidului la nivelul sinusurilor frontale.
Examen paraclinic
Printre investigațiile paraclinice recomandate pentru diagnosticarea sinuzitei cronice amintim endoscopia nazală, radiografia anterioară de față, tomografia computerizată de craniu nativ, cultura din secrețiile nazale, teste de sensibilitate la antibiotice
Diagnostic diferențial:
- Granulomatoza Wegener
- Sindromul Kartagener
- Fibroza chistică
- Sindromul Wiskott-Aldrich
- Ataxia-telangiectazia
- Astmul bronșic
- Bronșita
- Rinita alergică
- Otita medie
- Sinuzita cronică
- Infecțiile stafilococice
- Infecția cu rinovirus
- Migrena
- Infecția cu Haemophilus influenzae
- Infecția cu Moraxella cataralis
- Infecțiile de tract respirator superior
- Rinita chimică
- Polipii nazali
- Corpii străini intranazali
- Deficiența imunologică
- Atrezia coanală unilaterală. [1], [2], [3], [4]
Tratamentul sinuzitei frontale
Tratamentul sinuzitei frontale presupune, în primul rând, respectarea unor măsuri de ordin igieno-dietetic, precum:
- repausul la pat în perioada de activitate a bolii
- evitarea expunerii la factori externi de agresiune (precum noxe profesionale, fum de țigară, substanțe iritante, substanțe toxice, etc.)
- curățarea zilnică a nasului cu soluție salină pentru eliminarea secrețiilor purulente şi ameliorarea congestiei nazale
- hidratare corespunzătoare
- odihnă corespunzătoare
- efectuarea inhalațiilor cu aburi calzi, pentru diminuarea obstrucției nazale
- aplicarea locală (în regiunea frontală) a compreselor calde.
Tratamentul simptomatic al sinuzitei frontale presupune administrarea medicamentelor analgezice (precum Algocalmin, etc.) pentru combaterea durerii de cap şi a durerii faciale, a medicamentelor antiinflamatoare (precum Ibuprofen, Paracetamol) pentru combaterea febrei şi a sprayurilor sau a picăturilor decongestionante nazale pentru ameliorarea congestiei nazale.
Tratament etiologic
Tratamentul etiologic al sinuzitei frontale variază în funcție agentul cauzal. În cazul sinuzitelor frontale de etiologie bacteriană, se recomandă administrarea de antibiotice. Dintre antibioticele utilizate frecvent pentru combaterea sinuzitei bacteriene amintim Amoxicilina, Eritromicina, Penicilina, Biseptolul. Durata tratamentului cu antibiofice în cazul sinuzitei bacteriene este cuprinsă între 12 şi 14 zile, cel mult 6 săptămâni.
În cazul sinuzitelor fungice, se administrează medicamente antifungice. În cazul sinuzitelor frontale virale sau apărute pe fondul unor factori iritativi (substanțe chimice, fum de țigară, noxe profesionale, etc.), se administrează medicamente antiinflamatoare.
În cazul sinuzitei frontale alergice, se recomandă administrarea de corticosteroizi cu administrare intranazală sau orală şi antihistaminice.
În cazul formelor de sinuzită recurentă poate fi necesară efectuarea intervenției chirurgicale pentru ameliorarea drenajului sinusal. [1], [2], [3], [4]
Complicațiile sinuzitei frontale
Sub tratament corespunzător, sinuzita frontală acută sau subacută se vindecă fără sechele. În cazul sinuzitei frontale cronice, tratamentul este unul suportiv. Pentru îmbunătățirea drenajului nazal şi ameliorarea congestiei nazale, se poate opta pentru tratamentul chirurgical.
Sinuzita frontală lipsită de tratament sau tratată necorespunzător, poate duce la apariția complicațiilor. Dintre acestea amintim:
- Laringita
- Traheobronşita
- Faringo-amigdalita
- Abcesul orbito-ocular
- Abcesul cerebral
- Paralizarea nervilor faciali
- Tulburări spontane de vedere
- Confuzie
- Febră mare
- Dureri de cap severe, persistente. [3], [4]
Prevenirea sinuzitei frontale
Prevenirea apariției sinuzitelor, în general (inclusiv a sinuzitei frontale), presupune respectarea unui regim alimentar corespunzător şi de odihnă, întărirea sistemului imunitar prin adminisrarea suplimentelor alimentare special concepute pentru aceasta, evitarea contactului cu persoane care prezintă infecții de căi respiratorii, tratarea corespunzătoarelor a răcelilor sau a gripelor şi evitarea expunerii la factori favorizanți. [1], [2]
- Nas infundat. Micsorare cornete cu radiofrecventa?
- Rinosinuzita - tratament?
- Opacifierea sinusurilor - sinuzita.
- Sinuzita maxilalara purulenta
- ORL, jena la deglutitie, sinuzita
- Sunuzita frontala
- Sinuzita!
- Sinuzita?
- Sinuzita de 3 luni?
- Tratament pentru sinuzita cronica, chist maxilar si dureri in gat