Sindromul ovarului polichistic
Autor: Dr. Purtan Teodora
Sindromul de ovar polichistic, cunoscut şi sub denumirea de sindromul Stein-Leventhal sau anovulația cronică hiperandrogenică, este o afecțiune endocrinologică, caracterizată prin absența ovulației şi prezența unor cantității excesive de hormoni androgeni în organismul femeii.
Din punct de vedere clinic, boala se caracterizată prin amenoree (lipsa ciclurilor menstruale) sau cicluri menstruale neregulate, însoțite de obezitate şi manifestări clinice datorate excesului de hormoni androgeni (precum acnee, hirsutism, etc.).
Conform studiilor efectuate, sindromul ovarului polichistic afectează aproximativ 5-10% din totalitatea femeilor de pe glob. [1], [2], [3]
Epidemiologie
Conform studiilor efectuate, sindromul de ovar polichistic este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni în rândul femeilor. aflate la vârstă fertilă.
Incidența bolii în țările europene este cuprinsă între 6,5 şi 8% din populația feminină.
Cel mai frecvent, sindromul ovarului polichistic apare în rândul fetelor cu instalarea recentă a menstruației şi în rândul femeilor aflate în perioada premenstruală. [3], [4], [5]
Cauze şi factori de risc
Factorul etiologic care determina apariția sindromului ovarului polichistic nu este cunoscut pe deplin.
Pot fi descrişi anumiți factori favorizanți, care prin prezență pot facilita apariția sindromului de ovar polichistic:
- Tulburări ale metabolismului hormonilor androgeni şi estrogeni
- Rezistența periferică la insulină
- Hiperinsulinemia
- Factorul genetic. Conform studiilor efectuate sindromul de ovar polichistic este o afecțiune cu transmitere genetică pe cale autosomal dominantă.
- Obezitatea. [1], [2], [4], [5]
Semne şi simptome clinice
Debutul bolii are loc la pubertate iar manifestările clinice specifice care apar se agravează progresiv odată cu trecerea timpului.
Bolnava poate acuza amenoree (lipsa ciclurilor menstruale) sau cicluri menstruale neregulate, obezitate şi semne clinice datorate excesului de hormoni androgeni (hirsutism caracterizat prin creşterea pilozității corporale, creşterea masei musculare, acnee, alopecie şi îngroşarea vocii).
De asemenea, bolnavele cu sindrom de ovar polichistic mai pot prezenta acanthosis nigricans (cu dispunere la nivelul gâtului, a axilelor, la nivelul toracelui anterior, etc.), deficit de enzime adrenaliene, diabet zaharat şi apnee de somn.
La efectuarea examenului clinic, poate fi observată prezența mucusului abundent pe suprafața pereților cervicali, care este datorat unor nivele serice crescute de hormoni estrogeni. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnostic
Diagnosticul sindromului de ovar polichistic se pune pe baza datelor clinice obținute în urma efectuării examenului clinic (amenoree sau cicluri menstruale neregulate, obezitate, acnee, hirsutism) şi pe baza datelor obținute în urma efectuării unor investigații paraclinice (test de sarcină, determinarea concentrațiilor serice de hormon foliculostimulant, TSH, prolactină şi estradiol; determinarea nivelului seric de testosteron şi dehidroepiandrosteron sulfat, ultrasonografie).
Diagnostic diferențial
Diagnosticul diferențial al sindromului de ovar polichistic trebuie efectuat cu următoarele afecțiuni:
- Amenoreea
- Acromegalia
- Gigantismul
- Hipotiroidismul
- Hipertiroidismul
- Tireotoxicoza
- Hiperprolactinemia
- Carcinomul adrenalian
- Deficitul de 3-beta-hidroxisteroid dehidrogenază
- Hiperplazia adrenaliană congenitală
- Tumorile ovariene
- Sindromul Cushing iatrogen.
Investigații paraclinice:
Testul de sarcină este util pentru excluderea unei sarcini ca principală cauză de apariție a amenoreei.
Ultrasonografia poate indica prezența a numeroşi foliculi chistici (mai mult de 10), cu dimensiuni cuprinse între 2 şi 6 mm, la nivelul ambelor ovare, dispuşi spre periferie, cu aspect asemănător unui „şirag de mărgele”.
Ecografia poate indica, în unele cazuri, creşterea în volum a ovarelor, care prezintă capsulă îngroşată şi netedă.
Determinarea nivelelor serice de hormoni androgeni pot indica valori crescute ale testosteronului, a dehidrorpiandrosteronului şi a androstendionului.
Determinarea concentrațiilor serice de FSH, TSH şi estradiol, pot indica valori scăzute ale acestor hormoni.
În cadrul sindromului de ovar polichistic se înregistrează nivele serice crescute ale hormonilor estrogeni. [1], [2], [3], [4], [5]
Tratament
În cazul femeilor cu anovulație, care nu îşi doresc pe viitor o sarcină şi nu prezintă hirsutism, se administrează un preparat medicamentos pe bază de progesteron (precum Medroxiprogesteron) sau anticoncepționale orale, pentru reducerea nivelului seric de hormoni androgeni și pentru scăderea riscului de apariție a hiperplaziei endometriale sau a neoplasmului endometrial.
În cazul femeilor care prezintă anovulație şi hirsutism şi nu îşi doresc pe viitor o sarcină, tratamentul presupune reducerea nivelurilor de hormoni androgeni (testosteron şi dehidroepiandrosteron sulfat). Se administrează anticoncepționale oralen, preparate pe bază de progesteron (precum Medroxiprogesteron), agonişti sau antagonişti GRH (precum Leuprolide, Gosereline) şi Spironolactonă.
În cazul femeilor care doresc să-şi recapete fertilitatea, în vederea obținerii unei sarcini viitoare, se administrează antiestrogenice (Clomifen), Metformin, FSH purificat, LH. [1], [2], [3], [4], [5]
- Scurgeri vaginale urat mirositoare
- A suferit o operatie de ocluzie intestinala si i-a fost scos si ovarul stang
- Chist ovarian (drept) tratament cu Laurina
- Probleme cu rinichii
- Durere de ovare
- Nedumerire... ce am de facut in continuare?
- Anemie severa
- Dureri de ovare
- Tumora ovariana
- Chist ovarian