Sindromul Eisenmenger la gravidă

Sindromul Eisenmenger este o patologie rară, ce afectează cordul și plămânii, caracterizându-se prin hipertensiune pulmonară și modificarea fluxului de sânge la nivelul inimii. În general, bolnavii prezintă defecte congenitale, precum defect septal ventricular sau alte șunturi. Cel mai comun semn este cianoza, mai ales a buzelor, degetelor și picioarelor. Alte semne și simptome sunt dispneea, fatigabilitatea, aritmiile și apariția degetelor în sticlă de ceas (hipocratice). (3)


Pacientele cu sindrom Eisenmenger necesită o urmărire periodică din cauza posibilelor complicații ale cianozei, șuntului dreapta-stânga și emboliilor paradoxale. Mortalitatea maternă este crescută, între 20 și 50%. Deși este gravată de riscuri, ar trebui discutată oportunitatea avortului. De asemenea, și mortalitatea fetală și neonatală este crescută, hipoxemia fiind cel mai important predictor al decesului intrauterin. Pacientele cu sindrom Eisenmenger au un risc crescut de trombocitopenie, sângerare și trombofilie.

 

Sildenafilul, precum și alți inhibitori de fosfodiesterază precum tadalafil sau vardanenafil sunt frecvent prescriși la această categorie de paciente. La cele care se mențin simptomatice în ciuda tratamentului cu inhibitori de fosfodiesterază se pot administra prostanoizi. (2)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum