Sindromul de lob parietal

Sindromul de lob parietal
O tumora care se dezvolta la nivelul lobului parietal da urmatoarele manifestari clinice:
  • crizele de epilepsie senzitiva deschid, de obicei, cortegiul de manifestari clinice care urmeaza. Ele se intalnesc la majoritatea cazurilor de tumori de lob parietal. Tipul de criza specifica epileptica este criza senzitiva sau senzitivo-motorie locala. Acest tip de criza se localizeaza la nivelul unui membru sau la nivelul hemicorpului opus emisferei cerebrale afectate. Bolnavul relateaza senzatii de furnicaturi, intepaturi sau arsuri la nivelul membrului afectat. S-au raportat si crize epileptice cu modificari ale schemei corporale, caz in care bolnavul afirma ca simte membrul superior controlateral ca fiind disproportionat de mare sau dimpotriva, foarte mic, sau ca il percepe ca neapartinandu-i.
  • tulburarile de sensibilitate tin capul de afis in clinica leziunilor parietale. Se intalnesc tulburari de sensibilitate subiective si obiective. Tulburarile de sensibilitate subiectiva apar ca parestezii sau dureri la nivelul hemicorpului controlateral. Ele se intalnesc pe toata perioada afectiunii parietale. Tulburarile de sensibilitate obiectiva se manifesta prin hipoestezii daca leziunile parietale sunt superficiale; in leziunile profunde se remarca tulburari ale sensibilitatii termice si dureroase. Se intalnesc, de asemenea, si tulburari ale sensibilitatii epicritice. In cazurile mai grave se intalneste astereognozia, situatie in care procesul tumoral afecteaza si lobii invecinati. Astereognozia se manifesta prin incapacitatea de a recunoaste forma obiectelor prin pipait, nerecunoasterea materialului din care sunt facute.
  • tulburarile somatognozice se caracterizeaza prin neglijarea hemicorpului controlateral, fenomenul purtand numele de hemiasomatognozie, bolnavul lovindu-se cu jumatatea de corp respectiv de obiectele din jurul sau. Alta manifestare clinica a tulburarilor somatognozice este imposibilitatea de a identifica unul din degetele indicate de examinator sau nu poate preciza care este mana dreapta sau stanga. Tulburarile somatognozice apar mai frecvent in leziuni ale lobului prietal de pe emisfera nedominanta.

Alte semne si simptome clinice care apar in tumori de lob parietal sunt tulburarile motorii materializate printr-o usoara hemipareza, atrofiile musculare ale membrului superior controlateral (eminenta tenara si hipotenara).
Tulburarile praxice apar destul de frecvent, bolnavul nefiind capabil sa execute actiuni pe care le cunostea foarte bine, in contextul in care mecanismele efectorii sunt neatinse.

Alte tulburari care apar sunt:
  • apraxia ideomotorie, in care pacientul nu poate executa actiuni simple
  • apraxia ideatorie (incapacitatea de a stabili succesiunea unor acte elementare)
  • apraxia de imbracare (bolnavul uita gesturile imbracarii, fenomen ce apare mai ales in afectarea emisferei nedominante)
  • apraxia constructiva, in care pacientul este incapabil sa deseneze figuri geometrice simple, chiar cu model in fata.

Data actualizare: 07-04-2014 | creare: 31-03-2009 | Vizite: 32076
Bibliografie
https://www.neurochirurgie4.ro/inftumori.html - Tumorile cerebrale
https://neurosurgery.info.hu/content/view/16/36/lang,ro/ - Tumori cerebrale
Aldea H., (1999), “Curs de neurochirurgie”, Ed. Dosoftei, Iasi. Pag. 119-133
Sofletea, Al., Campeanu, E., (1962), ,,Procesele expansive intracraniene”. In ,,Neurologia”, Ed. Medicala, pag 717-731
Harrison – „Tumorile sistemului nervos”, in „Diagnosticul afectiunilor neurologice”, editia 14, pag. 2639-2649
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tumorile cerebrale vor fi depistare mai rapid, cu ajutorul unor teste de sânge
  • Dieta ketogenică - de ajutor pentru persoanele cu cancer cerebral?
  • Medicamente antidiabetice asociate cu scăderea riscului de tumori cerebrale
  •