Sindromul compresiv lombar
- Care sunt funcțiile regiunii lombare ale coloanei vertebrale?
- Care sunt simptomele sindromul compresiv lombar?
- Ce poate cauza sindromul compresiv lombar?
- Care persoane sunt la risc de a dezvolta sindrom compresiv lombar?
- Cum se poate diagnostica sindrom compresiv lombar?
- Cum se poate trata sindromul compresiv lombar?
- Cum se poate preveni sindromul compresiv lombar?
- Prognosticul sindromului compresiv lombar
- Recomandări
Sindromul compresiv lombar este un sindrom ce apare din cauza diverselor afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale care pun presiune peste măduva spinării. (1)
Coloana vertebrală este formată din cinci regiuni, fiecare cu un anumit număr de vertebre:
- Regiunea coccigiană - 4/5 vertebre
- Regiunea sacrală - 5 vertebre
- Regiunea lombară - 5 vertebre
- Regiunea toracală - 12 vertebre
- Regiunea cervicală - 7 vertebre (2)
Primele două vertebre din reguinea cervicală se numesc atlas, respectiv axis, având rol în articulația coloanei cu craniul. (2)
Pentru o mai bună înțelegere, amintim structurile ce formează coloana vertebrală, precum:
- Vertebre
- Discuri intervertebrale
- Nervi
- Mușchi
- Ligamente
- Vase de sânge (2)
Care sunt funcțiile regiunii lombare ale coloanei vertebrale?
Regiunea lombară sau spatele inferior îndeplinește o serie de funcții importante privind mobilitatea și susținerea coloanei, precum:
- Rol în susținerea și stabilizarea părții superioare a corpului
- Ajută la susținerea greutății corpului, a gâtului și a capului
- Ajută la mobilitatea trunchiului și a coloanei- marea majoritate a mișcărilor efectuate sunt realizate prin intermediul regiunii lombare vertebrale
- Protejarea măduvei spinării
- Controlul mișcărilor membrelor inferioare (2)
Care sunt simptomele sindromul compresiv lombar?
Simptomele pot varia în funcție de modul de instalare a compresiei, de severitatea acesteia și de cât timp această compresie este prezentă.
Printre cele mai frecvente simptome se numără:
- Senzația de amorțeală a membrelor inferioare
- Senzația de slăbicune a membrelor, inclusiv a membrelor superioare. Slăbiciunea picioarelor poate provoca chiar și șchiopătare.
- Pierderea senzației/ simțului la nivelul picioarelor
- Durere cu intensitate variabilă, adesea dinspre moderat spre sever, a spatelui inferior
- Pierderea controlului asupra vezicii urinare și chiar asupra intestinului
- Pierderea coordonării mișcărilor fine
- Pierderea capacității sexuale (din cauza nervilor responsabili de actul sexual ce sunt și ei compresați) (1, 4)
Ce poate cauza sindromul compresiv lombar?
Există mai multe cauze ce pot duce la compresia măduvei, unele fiind predispozante în funcție de vârstă.
Compresia măduvei poate apărea brusc, sau se poate dezvolta treptat în timp, în funcție de ceea ce a condus la compresie. Astfel, leziunile vor conduce la durere imediată și simptome specifice, în timp ce tumorile vor avea nevoie de timp mai mult pentru a provoca durere. (1, 4)
Printre cele mai frecvente cauze de sindrom compresiv lombar se numără:
- Leziuni ale coloanei vertebrale: pot conduce la inflamație, tumefierea zonei, iar treptat poate provoca compresie
- Ruptura unui disc intervertebral
- Pinteni osoși: prin dimensiunea acestora pot îngusta canalul spinal, provocând compresie
- Deformări ale coloanei vertebrale- scolioza
- Tumori lombare benigne și maligne (necanceroase și canceroase) - tumorile în timp își modifică dimensiunea, crescând până ce provoacă o compresie din ce în ce mai puternică asupra coloanei vertebrale
- Boli osoase
- Artita reumatoidă: este specific pentru această boală o slăbiciune importantă a ligamentelor.
- Infecții
- Boli degenerative: Osteoartrita
- Traume: precum formarea unui hematom epidural sau subdural, secundar unui traumatism sau unei proceduri spinale recente. Alt motiv pentru prezența hematomului poate fi tratamentul cu anticoagulante. (2, 4, 5)
În privința tumorilor, fie ele canceroase sau necanceroase, acestea pot include următoarele:
- Tumori osoase
- Tumori primare
- Tumori metastatice
- Mielom multiplu
- Neurofibromatoza (5)
Printre cele mai frecvente cauze de tumori metastatice, se numără:
- cancerul de prostată
- cancerul mamar
- cancerul de plămân
În unele cazuri, tumorile metastatice sunt prima manifestare a unei tumori primare preexistente, despre care pacientul poate să nu știe. Acest lucru reprezintă un procent de aproximativ 10%. (5)
Compresia unei regiuni a măduvei spinării poate să apară în aproximativ 20% din cazuri la pacienții cu metastaze spinale. (5)
Cu toate acestea, dintre pacienții care se prezintă la medic din cauza durerilor de spate, sub 0, 1% suferă de fapt de un cancer primar sau metastatic. (5)
Infecțiile osoase pot fi:
- Acute: cel mai frecvent sunt cauzate de infecții bacteriene
- Cronice: adesea cauzate fie de infecții fungice, fie de tuberculoză (TBC) (5)
Osteoartita reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de sindrom compresiv lombar, fiind o artrită degenerativă, ce apare în special din cauza uzurii treptate a vertebrelor lombare, fiind frecventă mai ales după vârsta de 50 de ani. (3)
Leziunile produse la nivelul articulațiilor intervertebrale vor duce la descompunerea cartilajului dintre articulații, rezultând osteoartrita. (3)
Cartilajul este esențial pentru buna funcționare a oaselor, inclusiv a coloanei vertebrale. Fără acesta, părțile osoase ale articulației se vor freca între ele, până când articulația își va pierde capacitatea de mișcare, se va rigidiza, iar țesutul din jur devine inflamat. (3)
Care persoane sunt la risc de a dezvolta sindrom compresiv lombar?
Orice persoană poate să sufere de această patologie. Persoanele care suferă deja de osteoartită pot să aibă un risc mai crescut de a dezvolta compresie în regiunea lombară. (4)
Cum se poate diagnostica sindrom compresiv lombar?
Primii pași către un diagnostic corect se realizează prin examenul fizic și istoricul personal, pe baza simptomelor pe care la aveți. Astfel, medicul va analiza dacă prezentați semne specifice pentru compresie lombară, precum pierderea senzației, slăbiciune și reflexe anormale. (4)
Dacă într-adevăr prezentați semne de sindrom compresiv lombar, medicul vă poate realiza diverse teste ce țin de investigațiile paraclinice de punere a unui diagnostic, precum:
- Radiografia coloanei vertebrale - se pot vizualiza prezența pintenilor, dacă există, sau dacă aveți o aliniere defectuoasă a coloanei vertebrale.
- Computer tomograf/ RMN - aceste investigații imagistice prezintă o acuratețe superioară față de celelalte teste, și poate oferi mult mai multe detalii privind măduva și structurile adiacente.
- Scanarea osoasă
- Mielograma - reprezintă o examinare a celulelor măduvei osoase
- Electromiografia sau EMG - investigație ce analizează buna funcționare a activității musculare (1, 4)
Cum se poate trata sindromul compresiv lombar?
Acest tratament se aplică în funcție de condiția de sănătate pe care o aveți și în funcție de severitatea sindromului compresiv. Astfel, medicul vă poate recomanda cel mai adesea, reducerea activității fizice sau imobilizare.
Printre metodele de tratament se numără:
- Medicația antiinflamatoare: se administrează în scopul reducerii durerii și a inflamației sau a umflăturii
- Injecțiile epidurale cu steroizi în zona coloanei vertebrale: se recomandă pentru tratamentul simptomatic al compresiei măduvei spinării
- Terapia fizică: prin întărirea musculaturii abdominale, pot scădea în intensitate simptomele
- Tratamente alternative: acupunctura sau presopunctura, cu toate că aceste manevre prezintă anumite controverse și nu sunt mereu recomandate
- Radioterapia sau chimioterapia: se recomandă atunci când sindromul compresiv apare din cauza unei tumori primare sau metastatice
- Tratament la domiciliu prin aplicarea de gheață la locul declanșator al durerii si administrarea de analgezice
- Intervenția chirurgicală: se poate apela la chirurgie atunci când celelalte manevre de tratament nu reprezintă o soluție pentru problema pacientului. (4)
Intervenția chirurgicală poate ajuta prin:
- Fuzionarea de vertebre
- Eliminarea pintenilor osoși
- Mărirea spațiului dintre vertebre pentru reducerea compresiei (4)
În ciuda acestor măsuri de tratament, oamenii răspund diferit. Astfel, unui sunt complianți la tratament și se vindecă în timp mai scurt, în timp ce alții nu.
Cum se poate preveni sindromul compresiv lombar?
Având în vedere că există atât de multe cauze, este mai greu de prevenit, mai ales în cazul bolilor care pot avea o predispoziție genetică.
Cel mai indicat și recomandat este să aveți grijă de greutatea voastră corporală și să faceți orice fel de sport cât mai des, pentru a reduce presiunea de la nivelul spatelui și a simptomelor din cauza compresiei lombare. (4)
Prognosticul sindromului compresiv lombar
Prognosticul depinde de agentul cauzator al durerii și al compresiei coloanei vertebrale. Astfel, prognosticul poate să fie unul mai rezervat sau unul cu succes la tratament. (5)
Dacă în urma sindromului compresiv pacientul rămâne cu anumite disfuncții neurologice, trebuie analizată amploarea leziunii măduvei pentru a putea da un prognostic corect. (5)
De asemenea, un aspect important este prevenirea și tratamentul eficient al infecțiilor, precum infecții de tract urinar, pentru a nu se ajunge la posibile complicații. (5)
Prioritar pentru un prognostic cu cât mai puține consecințe este detectarea precoce a cauzei durerii sau a compresiei lombare, urmat de un tratament personalizat în funcție de vârsta pacientului și starea neurologică. (5)
Recomandări
Este recomandat ca în orice durere la nivelul coloanei vertebrale de intensitate moderată spre severă, să faceți un control mai amănunțit pentru a putea identifica în mod corect cauza și pentru a putea avea un prognostic mai bun, mai ales dacă suferiți de un sindrom compresiv incipient.
Încercați să aveți grijă din timp de starea de sănătate prin exerciții fizice în mod regulat care vă pot ajuta în reducerea durerilor de coloană.
- Poliartrita reumatoida
- Poliartrita ?
- Cifoscolioza dorsala dreapta de la varsta de 5 ani
- Trosnesc oasele ingrozitor
- Picioare strambe
- Durere de picior
- Borelia sau borelioza?
- Apa la genunchi
- Disconfort in timpul mersului
- Durere laba piciorului