Sindroame ale nervilor cranieni

©

Autor: Redacția ROmedic

Sindroame ale nervilor cranieni

Sindromul Foix 

Se mai numeste si sindrom de sinus cavernos. Se traduce clinic prin edem si ptoza palpebrala, cu paralizia nervilor cranieni III, IV si VI. Sediul leziunii este la nivelul fisurii sfenoidale. Cauza frecventa a sindromului sunt tumorile invazive ale osului sfenoid si anevrismele.

Sindromul Foix-Tolosa-Hunt 

Se aseamana clinic cu sindromul de sinus cavernos. Sunt afectati nervii cranieni III, IV, prima ramura a nervului trigemen si nervul VI. Sediul leziunii este la nivelul peretelui lateral al sinusului cavernos. Cauzele cele mai frecvente sunt anevrismele si trombozele sinusului cavernos, tumorile invazive de la nivelul sinusului cavernos si seii turcesti, granuloamele benigne.

Sindromul Jacod

Se manifesta clinic prin cecitate unilaterala si oftalmoplegie cu hemiplegie faciala sau nevralgie trigeminala. Sunt afectati nervii cranieni II, III, IV, V si VI. Sediul leziunii este la nivelul spatiului retrosfenoidal. Cauzele cele mai frecvente sunt tumorile voluminoase din fosa craniana mijlocie, din fosa temporala, intracondilian, care comprima nervii. Acest sindrom mai este cunoscut si ca sindromul carefurului petrosfenoid.

Sindromul Gradenigo

Implica afectarea perechilor de nervi cranieni V si VI. Sediul leziunii se afla la nivelul varfului osului pietros. Etiologia acestui sindrom este o osteita pietroasa sau o tumora localizata la nivelul conductului auditiv intern.

Sindromul Collet-Sicard

Este un sindrom determinat de afectarea perechilor de nervi cranieni IX, X, XI si XII. Se caracterizeaza prin hemiplegia limbii de aceeasi parte si prin manifestarile sindromului Vernet - hemiparalizia si hemianestezia valului palatin, a laringelui si a faringelui, paralizia unilaterala a muschiului trapez si sternocleidomastoidian. Sediul leziunii este la nivelul spatiului laterocondilian posterior. Cauza este reprezentata de tumori ale glandei parotide, ale glomusului carotidian, tumori ale ganglionilor limfatici si tumori metastatice.

Sindromul Villaret

Este un ansamblu de tulburari determinate de paralizia unilaterala si simultana a ultimilor patru perechi de nervi cranieni IX, X, XI si XII si a filetelor nervoase simpatice. Clinic se caracterizeaza prin hemiparalizie gloso-palato-faringo-laringee cu hemianestezie, tulburari de deglutitie si de fonatie si simptomatologia caracteristica sindromului Horner – mioza, ptoza palpebrala si diminuarea sudoratiei faciale de aceeasi parte. Sediul leziunilor este la nivelul spatiului retroparotidian posterior. Cauzele cele mai frecvente ale sindromului sunt tumorile glandei parotide, ale glomusului carotidian, ale ganglionilor limfatici, metastazele tumorale si adenita tuberculoasa.

Data actualizare: 09-12-2013 | creare: 04-02-2009 | Vizite: 14389
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum