Septicemia puerperala
Autor: Redacția ROmedic
Septicemia puerperala , forma clinica intanita rar, se datoreaza difuzarii germenilor patogeni in sange (de la un focar septic uterin sau parauterin) si este favorizata de anergia lehuzei.
Cauze - cele mai grave forme sunt determinate de stafilococ (metastaze septice plurirezistente la antibiotice). Germenii gram negativi realizeaza stari hiperseptice, socuri endotoxinice.
Se descrie o forma primitiva si una secundara.
Forma primitiva - debuteaza la 12-36 ore de la nastere (de obicei la gravidele cu membrane rupte si corioamniotita), cu febra (39 grade - 40 grade C), frison, tahicardie, dispnee, stare toxica, dureri articulare. Frecvent se asociaza fenomene pulmonare, hepatice, meningeale si renale. Hemoculturile sunt pzitive. Evolutia este grava, frecvent cu deces.
Forma secundara - debuteaza in a 6-7-a zi de lehuzie, la o pacienta cu manevre intrauterine (decolare manuala a placentei, chiuretaj uterin) sau infectie uterina si periuterina prin febra (39grade -40 grade C), frisoane, tahicardie si hipotensiune arteriala. Se adauga simptomele si semnele clinice ale organelor afectate: ficat mare dureros, eruptie cutanata, splina marita de volum, dureroasa, agitatie, confuzie, somnolenta, coma.
Evolutia chiar sub tratament corect si intens este de durata si imprevizibila.
Tratamentul - se face in servicii de terapie intensiva din spitalele de boli infectioase.
intră pe forum