Senzație de frig inexplicabilă
Autor: Dr. Purtan Teodora
Senzația de frig poate fi fiziologică în condițiile expunerii la temperaturi scăzute sau în urma expunerii la anumiți factori favorizanți, precum înfometarea sau sedentarismul. Unele persoane acuză frecvent senzație de frig, indiferent de temperatura exterioară sau de anotimp. Alte persoane prezintă frecvent extremități reci, chiar și în cele mai călduroase luni de vară.
În anumite situații însă, senzația de frig inexplicabilă poate fi expresia instalării unei afecțiuni mai mult sau mai puțin severe. Identificarea și tratarea acestora este importantă pentru a evita complicațiile ce ar putea altera calitatea vieții și întreruperea desfășurării activităților cotidiene. [1], [2]
Senzație de frig inexplicabilă - cauze
Senzația inexplicabilă de frig poate fi datorată următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:
- Anemie
- Deficit de fier
- Deficit de vitamină B12
- Sindrom Raynaud
- Diabet zaharat
- Hipotiroidism
- Hipopituitarism
- Boală de rinichi
- Tulburări circulatorii
- Afecțiuni ale vaselor de sânge (precum boala arterială periferică)
- Anorexie
- Apariția unor infecții în organism, precum răceala, gripa, pneumonia, etc.
Factori de risc:
- Înfometare
- Alimentație necorespunzătoare (diete alimentare foarte stricte)
- Sedentarism
- Scăderea procentului de grăsime coporală (greutatea corporală prea mică, subponderabilitatea, cașexia)
- Oboseală
- Menopauză
- Deshidratarea
- Scăderea masei musculare
- Consum de alcool
- Administrarea anumitor medicamente, precum barbiturice (sedative), neuroleptice, antiepileptice, vasodilatatoare, anumite medicamente antihipertensive (precum beta-blocantele, etc.). [3], [4], [5]
Manifestări clinice asociate cu senzație de frig inexplicabilă
Senzația de frig inexplicabilă apărută în contextul anumitor afecțiuni, poate fi însoțită și de alte manifestări clinice specifice acestora.
Anemie
Senzația de frig inexplicabilă apărută în anemie se datorează în mare parte scăderii numărului de globule roșii în sânge, cu rol în transpotul oxigenului prin circulație la nivelul țesuturilor. Astfel, pierderea de globule roșii duce la scăderea oxigenării tisulare corespunzătroare a diferitelor segmente ale corpului (în special a celor periferice), cu apariția senzației de frig (datorită oxigenării necorespunzătoare).
Senzația de frig inexplicabilă în anemie poate fi însoțită de: paloarea tegumentară, cefalee, dispnee, oboseală, astenie, tahicardie, palpitații, durere precordială de tip anginos, modificări ale unghiilor (koilonichie, platonichie) și a părului (păr friabil, uscat, cu tendință de albire precoce), glosită, ragade comisurale.
Deficit de fier
Deficitul de fier poate duce la apariția senzației de frig inexplicabile prin scăderea transportului de oxigen la nivelul celulelor sangvine. Fierul îndeplinește un rol deosebit de important în reglarea temperaturii corporale, prin aportul de oxigen la nivelul celulelor sângelui, care ulterior asigură transportul oxigenului la nivelul țesuturilor. Scăderea fierului din organism duce la scăderea aportului de oxigen la nivelul celulelor sangvine, cu scăderea ulterioară a oxigenării țesuturilor și scăderea temperaturii corporale.
Deficitul de fier poate fi caracterizat prin oboseală, agitație, scăderea rezistenței la efectuarea efortului fizic, dispnee, inapetență, scăderea capacității de concentrare, amețeli, cefalee, tahicardie, tuolburări de somn, dureri toracice, etc.
Tulburări circulatorii
Tulburările circulatorii pot duce la instalarea senzației de frig, din cauza vascularizației necorespunzătoare. Tulburările circulatorii sunt caracterizate de scăderea vascularizației în anumite segmente ale corpului. Astfel se explică faptul că persoanele care acuză frecvent senzație de frig inexplicabilă prezintă extremități (mâini și picioare) reci.
Sindrom Raynaud
Sindromul Raynaud este o afecțiune circulatorie, caracterizată prin vasospasm la nivelul mâinilor, ca răspuns la expunerea la stres emoțional sau la frig, însoțită de disconfort și de modificarea culorii degetelor de la nivelul mâinilor. Printre manifestările specifice se numără senzația de frig inexplicabilă resimțită la nivelul mâinilor, durere locală sub formă de arsură, parestezii și modificarea intermitentă a culorii tegumentului de la nivelul degetelor.
Hipotiroidism
Hormonii tiroidieni intervin în cadrul procesului de reglare a temperaturii corporale și în reglarea metabolismului. Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni duce la perturbarea metabolismului și a procesului de termoreglare. Astfel se explică faptul că persoanele cu hipotiroidism prezintă o temperatură corporală mai diminuată față de persoanele sănătoase și acuză frecvent senzația de frig.
Hipotiroidismul este caracterizat prin senzație inexplicabilă de frig, intoleranța la frig, oboseală, uscăciune tegumentară, constipație, căderea părului, scăderea capacității de concentrare și memorare, inapetență, creștere în greutate, parestezii, tulburări menstrualecrampe musculare, rigiditate, voce răgușită, extremități reci, piele aspră, groasă, de culoare portocalie (carotenodermie), alopecie, rărirea și fragilitatea părului, galactoree, bradipsihie, bradikinezie, bradilalie, etc.
Diabet zaharat
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai severe cauze ale senzației inexplicabile de frig. Această manifestare clinică apărută în contextul diabetului zaharat poate fi cauzată de ansamblul de tulburări neurologice apărute în cadrul acestei afecțiuni, care alcătuiesc neuropatia diabetică și sunt datorate unor mecanisme ischemice (date de hipoxie sau prin afectarea structurii vasculare) sau metabolice.
Senzația inexplicabilă de frig în contextul diabetului zaharat poate fi însoțită de: polifagie, polidipsie, poliurie, grețuri, vărsături, dificultăți de respirație, senzația permanentă de sete, oboseală, parestezii sau amorțeli localizate la nivelul membrelor, tulburări de vedere (vedere încețoșată), infecții frecvente ale pielii și ale tractului urinar.
Deficitul de vitamină B12 poate duce la apariția senzației inexplicabile de frig, alături de amorțeală și parestezii la nivelul membrelor superioare și inferioare, tulburări de echilibru, dificultate la mers, icter sclero-tegumentar, oboseală, slăbiciune musculară, pierderea capacității de concentrare și memorare, tulburări cognitive, halucinații, idei paranoide, scăderea capacității de gândire și a raționamentului, inflamarea și umflarea limbii, asocierea anemiei.
Deficit de vitamină B12
Senzația inexplicabilă de frig în contextul deficitului de vitamină B12 poate deveni cronică și se datorează scăderii oxigenării tisulare. Vitamina B12 intervine în producția de globule roșii, care au rol în transportarea oxigenului la nivelul țesuturilor din organism. Scăderea număului de globule roșii duce la scăderea oxigenării tisulare adecvate, cu apariția senzației permanente și inexplicabile de frig, însoțită de extremități reci.
Hipopituitarism
Hipopituitarismul este caracterizat prin pierderea funcției glandei pituitare (hipofiza), însoțită de un deficit marcat de hormoni hipofizari. Printre manifestările specifice se numără oboseala, anemia, senzația inexplicabilă de frig (datorată perturbării presiunii sangvine de către deficitul hormonal existent), infertilitatea, inapetența, scăderea ponderală, edemul facial, sensibilitatea crescută la temoeraturi scăzute și imposibilitatea de a menține temperatura corporală adecvată, pierderea pilozității faciale și corporale la bărbați.
Boală arterială periferică
Boala arterială periferică se caracterizeazăprin apariția claudicației intermitente (crampe musculare) la nivelul gambelor, a senzației inexplicabile de frig și a extremităților reci, cianotice. Aceste manifestări clinice sunt datorate oxigenării necorespunzătoare prin aportul insuficient de sânge la nivelul diferitelor segmente corporale (la nivelul membrelor inferioare, a extremităților).
Infecții respiratorii
Infecțiile căilor respiratorii superioare (faringita, laringita) sau inferioare (bronșita, pneumonia) pot fi caracterizate prin febră, frisoane, tuse, stare generală alterată, senzația inexplicabilă de frig, dureri musculare și articulare, cefalee, oboseală, transpirații, etc. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnosticarea senzației inexplicabile de frig
Anamneza trebuie să cuprindă detalii referitoare la momentul apariției senzației inexplicabile de frig și existența unor eventuali factori declanșatori, alte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, condiții de viață și de muncă, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate, etc.
În cadrul examinării clinice, medicul poate decela prezența anumitor semne clinice sugestive pentru una dintre afecțiunile prezentate anterior.
Investigațiile paraclinice recomandate:
- Hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui
- Determinarea sideremiei și a feritinei
- Determinarea nivelului seric al vitaminei B12
- Hemocultura
- Determinări serologice și bacteriologice
- Determinarea nivelului seric al hormonilor tiroidieni și hipofizari
- Ecografia de glandă tiroidă
- Ecocardiografia
- Ecocardiografia Doppler
- Scintigrafia venoasă
- Angiografia
- Ecografia și radiografia renală
- Tomografia computerizată
- Rezonanța magnetică nucleară. [1], [2]
Tratamentul senzației de frig inexplicabilă
Pentru combaterea factorilor de risc se recomandă:
- adoptarea unei alimentații echilibrate și corespunzătoare, care să asigure necesarul zilnic de substanțe nutritive
- renunțarea la dietele alimentare restrictive
- evitarea înfometării și restabilirea normoponderabilității printr-o alimnetație adecvată (menținerea indicelui de masă corporală în limitele normale, între 18, 50 și 24, 99)
- combaterea sedentarismului prin respectarea unui program regulat de antrenament fizic (în acest mod poate fi crescută și masa musculară)
- renunțarea la consumul de alcool
- renunțarea, pe cât posibil, la medicamentele care induc starea de hipotermie
- hidratarea corespunzătoare
- combaterea oboselii prin mnca cu măsură și respectarea orelor de somn și de odihnă
- combaterea pe cale medicamentoasă a manifestărilor clinice specifice menopauzei.
Pentru corectarea bolii de fond care a dus la senzația de frig:
- Corectarea deficitului de fier și de vitamină B12 se realizează prin creșterea aportului alimentar de fier (consumul crescut de alimente bogate în fier sau vitamină B12) și pe cale medicamentoasă (administrarea suplimentelor alimentare pe bază de fier sau vitamină B12, administrarea orală a medicamentelor pe bază de vitamină B12, administrarea medicamentelor pe bază de fier pe cale orală-Ferrogradumet, Glubifer, Sorbifer Durules sau parenterală-Fier polimaltozat, Fier Hausmann).
- Tratamentul diabetului zaharat constă în administrarea de insulină sau a medicamentelor hipoglicemiante noninsulinice.
- Combaterea hipotiroidismului constă în administrarea terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni (Euthyrox).
- Tratamentul sindromului Raynaud constă în înlăturarea factorilor de risc care duc la declanșarea episoadelor de boală, administrarea blocantelor de calciu cu efect vasodilatator (precum Nifedipina) și a alfa-blocantelor (Prazosin). În formele severe de boală, cu ulcerații ischemice, poate fi necesară debridarea chirurgicală și administrarea de antibiotice și analgezice.
- Tratamentul hipopituitarismului constă în administrarea medicamentelor de substituție hormonală (precum corticosteroizi, hormoni sexuali-testosteron, Desmopresină, Levotiroxină, gonadotropine, hormon de creștere).
- Tratamentul bolii arteriale periferice presupune corectarea factoilor de risc (renunțarea la fumat, menținerea colesterolului și a valorilor tensionale în limite normale, regim alimentar echilibrat, hipocaloric), administrarea de antiagregante plachetare și statine (pentru prevenirea apariției episoadelor trombotice).
- Tratamentul infecțiilor respiratorii superioare sau inferioare constă în administrarea de antibiotice sau de antiinflamatoare, în funcție de etiologia bolii. [1], [2], [3], [4], [5]
intră pe forum