Scaune cu sânge

Termeni înrudiți: melena, rectoragie, sângerare rectală, hemoragie rectală

 

Scaunele cu sânge pot avea o culoare roșie, cărămizie sau pot fi negre ca smoala, sângele din materiile fecale fiind în unele cazuri ocult (nu poate fi văzut cu ochiul liber).

Prezența sângelui în scaune poate fi pusă pe seama unor afecțiuni minore, dar supărătoare ale tractului gastrointestinal (hemoroizii), dar poate fi cauzat și de unele boli grave, precum cancerul.

Scaunele cu sânge sunt un semnal de alarmă și necesită un control medical de urgență.


Sângele în scaun poate proveni din jumătatea superioară a tractului digestiv (o sursă proximală de ligamentul lui Treitz) sau jumătatea inferioară (o sursă distală ligamentului lui Treitz). Eliminarea sângelui în scaun poate fi sub următoarele forme: hematochezia, rectoragia, melena, striurile de sânge și sângerarea ocultă. Hematochezia sau sângele proaspăt, roșu, amestecat cu fecalele sau aflat la suprafața acestora este de proveniență digestivă inferioară, iar melena sau sângele digerat și maro spre negru ca păcura este de proveniență digestivă superioară. Rectoragia este eliminarea explozivă a sângelui proaspăt, dar fără scaun, prin anus. Striurile de sânge aflate pe suprafața scaunului sunt roșu aprinse și de etiologie hemoroidală. Sângerarea ocultă sau prezența sângelui în scaun microscopică (nedetectată cu ochiul liber sau care nu este vizibilă) poate proveni de pe întreaga lungime a tractului digestiv. (2) (5)

Hematochezia

Hematochezia reprezintă eliminarea prin anus a sângelui roșu, proaspăt, asociat sau nu materiilor fecale. Cel mai adesea este asociată cu hemoragia tractului digestiv inferior, dar poate apărea și de la nivelul digestiv superior. Hematochezia, spre deosebire de rectoragie, este asociată scaunului.

Cauzele cele mai frecvente la adulți sunt hemoroizii și diverticuloza, ambele benigne, totuși poate asocia și un cancer colorectal. La un nou-născut, hematochezia poate fi rezultatul sângelui matern înghițit în timpul nașterii, dar și un prim simptom al enterocolitei necrotizante, condiție severă a prematurilor. La copii, hematochezia alături de durerea abdominală este asociată volvulusului, iar la adolescenți bolii intestinale inflamatorii, în special colitei ulcerative. Hematochezia poate avea drept sursă și un segment digestiv superior, totuși, acest sânge este modificat chimic prin acțiunea enzimelor și se prezintă mai mult sub formă de melenă. (2) (4)

 

Rectoragia

Hemoragia rectală (numită rectoragie) constă în eliminarea de sânge proaspăt prin anus, mai rar alături de fecale. Sursa sângerării poate fi colonul descendent sau rectul. Culoarea sângelui eliminat depinde de sediul hemoragiei în tractul gastrointestinal. În general, cu cât sediul hemoragiei este mai apropiat de anus, cu atât sângele este mai deschis la culoare. Astfel, dacă hemoragia se produce la nivelul anusului, rectului sau al colonului sigmoid, sângele va fi roșu deschis, iar la nivelul colonului transvers – roșu închis sau cărămiziu.

Dacă este masivă și rapidă, rectoragia poate determina hipotensiune și sincopă. Cauzele rectoragiei sunt diverse, în funcție de vârsta pacientului. La pacienții tineri sub 30 de ani, diverticulul Meckel este etiologia cea mai frecventă, urmată de boala inflamatorie intestinală și polipii intestinali. La pacienții adulți peste 30 de ani, diverticuloza colonica, neoplaziile, angiodisplazia și colita ischemică sunt cauzele cele mai frecvente. Alte cauze pot fi hemoroizii, rectita actinică și colita infecțioasă. (2)

 

Melena

Melena descrie un tip special de sângerare, cu un scaun în întregime „negru ca smoala sau păcura”, ușor lipicios și cu un miros specific, care nu poate fi confundat cu alte cauze ale scaunului închis la culoare (ingestia de fier, tablete sau din spanac). Melena indică întotdeauna o sângerare de la nivelul digestiv superior. Culoarea neagră este dată de hemoglobina din sânge alterată de enzimele digestive și bacteriile intestinale. Este asociată cu prezența sângelui în stomac sau duoden, printr-un ulcer peptic de exemplu. Se estimează că sunt nevoie de 14 ore pentru digestia sângelui în lumenul intestinal, astfel dacă tranzitul are sub 14 ore, pacientul va avea hematochezie, iar dacă depășește 14 ore acesta va prezenta melenă. (2) (1)

Cea mai comună cauză a melenei este ulcerul peptic. Poate fi și un semn al supradozarii anticoagulantelor, de exemplu warfarina. Mai este cauzată de tumori, în special tumorile maligne care afectează esofagul, stomacul și mai rar intestinul subțire. Mai poate acompania bolile hemoragice precum hemofilia și purpura.

Alte cauze medicale ale melenei includ: ulcerele hemoragice, gastrita, varicele esofageale, diverticulul Meckel și sindromul Mallory-Weiss. Melena este adesea o urgență medicală apărută după o hemoragie semnificativă și poate asocia: hipotensiune, vertij, sincopă, vărsături. (2)
 

Hemoragia ocultă

În alte cazuri, hemoragia digestivă este atât de lentă, încât nu provoacă nici rectoragie și nici melenă. La acești pacienți, sângele din scaun este ocult, iar prezența sa nu poate fi depistată decât cu ajutorul testelor speciale de laborator (inspecția maselor fecale la sânge ocult). Hemoragia ocultă nu este vizibilă, comparativ cu alte tipuri de sângerare, dar este suspectată ca urmare a simptomatologiei descrise de pacient și a semnelor prezente la examenul clinic.

Hemoragia ocultă are în mare parte aceleași cauze și simptome ca rectoragia. Se asociază frecvent cu anemia, din cauza pierderii de fier odată cu sângele (anemie feriprivă). Medicul va recomanda un test special care detectează prezența globinei, a ADN-ului sau a altor factori sangvini incluzând transferina, în materiile fecale. Clasicul test guaiac evidențiază hem-ul din scaun. Testarea pozitivă semnifică o hemoragie lentă în picături cu proveniență digestivă superioară sau inferioară și necesită alte investigații. Testul poate sugera un ulcer peptic, dar și un cancer colorectal sau gastric. Deși nu detectează direct cancerul, este adesea folosit în screening-ul acestei boli.

Alte cauze frecvente pentru hemoragia ocultă sunt: polipii intestinali, angiodisplazia colonului și siclemia. (3)

 

Striurile de sânge

Striurile de sânge sunt formate din sânge proaspăt și uneori mucus, așezate la suprafața scaunului și nu amestecate cu acesta. Acest tip de sângerare anală nu asociază anemie decât dacă este foarte frecventă. Ele sunt cauzate de prezența hemoroizilor interni sau externi și a fisurilor anale.

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânge în scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum