Scaun alb/albicios
Autor: Patriche Silvia
Scaunul alb sau albicios poate avea cauze dintre cele mai diverse de la alimentație la o infecție sau o afecțiune severă. Dacă scaunul alb persistă este indicat să mergi la medic.
Cauze ale scaunului alb
Bilirubina din ficat dă culoarea clasică a scaunului. Dacă scaunul are un aspect albicios este posibil ca doar o mică parte de bilirubină să fi ajuns în scaun. Un nivel redus al bilirubinei poate fi cauzat de o afecțiune a vezicii biliare, pancreas sau ficat. Iată care sunt principalele cauze ale scaunului alb.
Unele alimente
Mai ales alimentele grase, consumate regulat, pot cauza un scaun albicios spre galben. Schimbarea alimentației poate ajuta la revenirea la un scaun obișnuit. (1)
Unele medicamente
Multe medicamente pot cauza scaun albicios. Hidroxidul de aluminiu din antiacizi pot duce la decolorarea scaunului. Similar, în cazul sulfatului de bariu, o substanță de contrast folosită pentru unele radiografii.
Scaunul albicios poate indica administrarea unui nou medicament, administrarea pe termen lung a unor medicamente precum și o doză mai mare de medicamente.
Giardiază
Giardiaza este o infecție care poate cauza scaun alb spre galben. Infecția se ia prin consum de apă contaminată, iar atingerea de pământ sau scaun în care există Giardia lamblia. Pe lângă scaunul decolorat pot apărea și alte simptome precum dureri de cap, crampe abdominale, vărsături și febră. (2)
Aceste simptomele debutează la 1-2 săptămâni după infecție și pot ține până la șase săptămâni. (3)
Afecțiuni ale ficatului
O anumită problemă a ficatului sau a ductelor biliare pot duce la decolorarea scaunului. Dacă bilirubina nu ajunge în scaun, fecalele capătă un aspect argilos. Pe lângă scaunul albicios apar și alte simptome: greață, oboseală, urină închisă la culoare, grăsime în fecale, mâncărimi, umflarea gleznelor. (4)
Afecțiuni ale vezicii biliare
Vezica biliară se află în partea dreaptă a stomacului, alături de ficat. În timpul digestiei vezica biliară produce bila care ajunge în intestine prin ductul biliar. O afecțiune a vezicii biliare poate duce la decolorarea scaunului. Pe lângă fecalele albicioase, bolile vezicii biliare se manifestă și prin durere severă, greață, vărsături, febră, frisoane, icter. Tratamentul depinde de cauză. În cazuri rare poate fi necesară îndepărtarea vezicii biliare. (5)
Afecțiuni pancreatice
O afecțiune a pancreasului poate încetini sau împiedica secretarea de sucuri pancreatice în sistemul digestiv. Prin urmare, alimentele se digeră mai repede iar scaunul capătă o nuanță albicioasă. Pancreatita și cancerul de pancreas sunt cele mai cunoscute afecțiuni ale acestui organ. Pe lângă scaunul alb apar și simptome precum urină închisă la culoare și îngălbenirea albului ochilor. (5, 6)
Scaunul alb la bebeluși
Dacă bebelușul are scaun alb, acest lucru poate indica o problemă de sănătate. Bebelușii au scaun de culoare diferită de a adulților însă un scaun alb, negru sau roșu nu este normal. La bebeluși sau copii mici scaunul alb poate indica fibroză cistică sau o afecțiune a ficatului sau a canalelor (ductelor) biliare. (7)
De asemenea, clismele cu sulfat de bariu pot duce la decolorarea scaunului bebelușului până la gri sau alb. Dacă observi această schimbare a scaunului este indicat să contactezi medicul pediatru. (8)
Scaunul alb în sarcină
Scaunul albicios sau cu aspect argilos în sarcină poate indica o problemă a vezicii biliare, a ficatului, canalelor biliare sau a pancreasului. Unele persoane pot dezvolta colestază în sarcină. Pe lângă modificarea scaunului, colestaza se manifestă și prin mâncărime a pielii, durere sub coaste sau în partea dreaptă a stomacului, urină închisă la culoare chiar dacă te hidratezi, greață, oboseală excesivă, mai mult decât într-o sarcină obișnuită, icter. (9, 10)
Nu se știe exact de ce apare colestaza în sarcină însă se crede schimbările hormonale din această perioadă joacă un rol. Tratamentul include medicamente și monitorizare. În unele cazuri, poate fi necesară nașterea prematură. (11)
Diagnosticarea scaunului albicios
Pentru diagnosticare, medicul va realiza examenul fizic și va pune o serie de întrebări precum:
- Când a debutat scaunul alb?
- Mereu ai scaun alb sau doar de câteva ori pe săptămână/lună?
- Ce medicamente iei?
- Suferi de alte probleme de sănătate?
- Ai observat alte simptome?
Mai apoi, medicul va recomanda teste de sânge, pentru a evalua starea de sănătate a ficatului, colangiopancreatografie retrogradă endoscopică, pentru a studia căile biliare și ductul pancreatic, teste de imagistică (radiografie a abdomenului, computer tomograf, rezonanță magnetică a ficatului și a ductelor biliare). (12)
Prevenirea scaunului alb
Nu este posibil mereu să previi scaunul alb însă poți reduce riscul unor afecțiuni. Iată câteva recomandări în acest sens:
- Redu consumul de grăsimi
- Renunță la fumat
- Limitează consumul de alcool
- Menține o greutate sănătoasă
- Ia medicamente doar la recomandarea medicului și conform instrucțiunilor sale
- Vaccinează-te împotriva hepatitei A și B dacă medical recomandă acest lucru. (13)
Scaunul alb poate fi o problemă trecătoare sau persistentă. Dacă nu trece după 2-3 zile este foarte important să mergi la medic pentru investigații, diagnostic și tratament.
- Intrebare/Sfat - dimineata am avut scaun negr
- Scaun inchis la culoare.
- Scaun verde cu firicele negre bebelus 5 luni si 3sapt
- Scaun verde tare bebe 7 luni
- Scaun negru
- Culoare scaun