Scăderea mușchilor
Autor: Dr. Purtan Teodora
Scăderea sau pierderea muÈ™chilor, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de atrofie musculară, este reprezentată de scăderea masei musculare din corp.
Scăderea mușchilor nu doar că determină un aspect exterior inestetic, dar este asociată și anumitor manifestări clinice neplăcute, precum slăbiciune musuclară, contracții musculare involuntare și care nu pot fi controlate, parestezii, senzația de amorțire a membrelor etc.
Conform datelor din literatura de specialitate, pot fi descrise două tipuri de atrofii:
- Atrofia desuetudine, apărută în lipsa activității fizice (frecvent înregistrată în rândul persoanelo sedentare sau în rândul persoanelor diagnosticate cu anumite tipuri de afecÈ›iuni care le limitează capacitatea de mobilizare)
- Atrofia neutrogenă (sau minoră), prezentă în contextul leziunilor nervoase sau apărută în cazul persoanelor diagnosticate cu anumite afecÈ›iuni ale nervilor (precum sindromul Guillain-Barre, scleroza laterală amiotrofică, poliomielita etc. ). [1], [2]
Cauzele scăderii mușchilor
Scăderea și pierderea mușchilor poate fi datorată următoarelor afecțiuni nervoase:
- Poliomielita
- Sindromul Guillain-Barre
- Scleroza laterală amiotrofică
- Scleroza multiplă
- Neuropatia diabetică
- Accidentul vascular cerebral
- Artrita reumatoidă
- Neuropatia motorie
- Osteoartrita
- Distrofia musculară
- Hernia de disc
- Sindromul de tunel carpian
- Malnutriția
- Ruptura de menisc
- Hipotiroidismul
- Neuropatia periferică
- Tireotoxicoza
- Sindromul compartimental
- Contractura ischemică Volkmann
- Boala Parkinson
- Radiculopatia
- Sindromul Shy-Drager.
De asemenea, pot fi descriÈ™i anumiÈ›i factori de risc care duc, în timp, la scăderea È™i pierderea masei musculare:
- Sedentarismul
- Imobilizarea îndelungată la pat
- Înfometarea
- Arsurile
- Traumatismele
- Deficitul de proteine
- Leziunile măduvei spinării
- Utilizarea îndelungată a corticosteroizilor. [3], [4], [5]
Manifestări clinice specifice scăderii mușchilor
După cum spuneam anterior, scăderea È™i pierderea masei musculare poate fi însoÈ›ită de anumite manifestări clinice care afectează în mod accentuat calitatea vieÈ›ii persoanei în cauză. Aceste manifestări clinice variază, în mare măsură, în funcÈ›ie de afecÈ›iunea cauzatoare.
Manifestările clinice de ordin general, care pot fi asociate scăderii musculare de orice etiologie, sunt următoarele:
- Slăbiciune musculară
- Parestezii
- Amorțeli
- Durere musculară
- Contracții musculare involuntare și incontrolabile
- Pierderea capacității de a percepe durerea.
În continuare, vom prezenta din punct de vedere clinic cele mai frecvente afecÈ›iuni care pot duce la scăderea muÈ™chilor:
- Scăderea muÈ™chilor apărută în cadrul sclerozei multiple poate fi însoÈ›ită de slăbiciune musculară, tulburări de echilibru È™i de coordonare, contractură musculară, diplopie, disfagie, parestezie, vedere înceÈ›oÈ™ată, labilitate emoÈ›ională, impotență È™i disfuncÈ›ie urinară, mers ataxic.
- Pe lângă scăderea masei musculare, scleroza laterală amiotrofică mai poate fi caracterizată prin slăbiciune musculară, disfagie, spasme musculare resimÈ›ite cu predominanță la nivelul membrelor inferioare, hiperactivitatea reflexelor tendinoase profunde, hipersalivaÈ›ie, depresie È™i tulburări de vorbire.
- Scăderea muÈ™chilor apărută frecvent în contextul arsurilor este însoÈ›ită de formarea È›esutului cicatriceal fibros la nivelul zonelor afectate, durere locală È™i scăderea capacității mobilizare a maselor musculare (datorată în mare măsură pierderii de proteine).
- Hipotiroidismul este caracterizat prin scăderea masei musculare, intoleranță la frig, edem facial, uscăciune tegumentară, edem al membrelor superioare È™i inferioare, bradicardie, creÈ™tere în greutate, slăbiciune musculară etc.
- Printre manifestările clinice specifice neuropatiei periferice se numără scăderea musculaturii, parestezie, hiperestezie sau anestezia membrelor superioare și inferioare, diminuarea reflexelor osteo-tendinoase, slăbiciune musculară, modificarea aspetului tegumentelor, acestea devenind roșii și lucioase, durere de intensitate variabilă.
- Ruptura de menisc duce la scăderea muÈ™chilor È™i apariÈ›ia slăbiciunii musculare, prin imobilizarea îndelungată a articulaÈ›iei genunchiului.
- Manifestările clinice specifice herniei de disc sunt datorate sindromului de compresiune exeritat asupra rădăcinilor nervoase, specific acestei afecÈ›iuni È™i sunt reprezentate de scăderea muÈ™chilor, spasme musculare apărute cu predominanță în regiunea lombară È™i durere lombară cu iradiere la nivelul membrelor inferioare È™i a feselor.
- Pe lângă scăderea masei musculare, înregistrată în majoritatea cazurilor de artrită reumatoidă, principalele manifestări clinice ale acestei afecÈ›iuni sunt reprezentate de durerea È™i rigiditatea articulară.
- Cele mai importante manifestări clinice ale osteoartritei cronice sunt reprezentate de scăderea masei musculare și slăbiciunea musculară.
- Radiculopatia este o afecÈ›iune caracterizată prin lezarea rădăcinilor nervilor spinali. Manifestările clinice specifice acestei afecÈ›iuni sunt reprezentate de scăderea muÈ™chilor, slăbiciune musculară, pierderea sensibilității în anumite zone ale corpului, durere severă È™i chiar paralizie.
- Printre manifestările clinice specifice tireotoxicozei, se numără scăderea mușchilor alături de slăbiciune musculară generalizată, oboseală, stări de anxietate extremă, dispnee, tahicardie, intoleranța la temperaturi crescute și scădere ponderală.
- Principalele manifestări clinice ale bolii Parkinson sunt reprezentate de scăderea mușchilor, rigiditatea și slăbiciunea musculară.
- Accidentul vascular cerebral este o afecțiune neurologică deosebit de gravă, caracterizată din punct de vedere clinic prin confuzie, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, scăderea mușchilor de la nivelul feței, a membrelor și a limbii, piederea conștienței, amețeli, probleme de respirație, cefalee bruscă și severă, slăbiciune musculară, tulburări de mers și de coordonare, pierderea echilibrului, căderi inexplicabile, amorțirea feței și a membrelor, paralizie. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnosticarea scăderii mușchilor
Pentru identificarea cu exactitate a cauzei care a dus la scăderea masei musculare, se recomandă consult medical (în cadrul căruia se realizează examinarea clinică a bolnavului) È™i efectuarea anumitor investigaÈ›ii paraclinice, pentru completarea datelor clinice cu detaliile obÈ›inute pe cale imagistică.
Investigațiile paraclinice recomandate sunt reprezentate de următoarele:
- Determinarea hemoleucogramei complete È™i a examenului biochimic al sângelui
- Electromiografia
- Analiza transmiterii impulsurilor nervoase
- Examenul radiologic
- Tomografia computerizată
- Rezonanța magnetică nucleară
- Biopsia musculară și examenul histopatologic. [3], [4], [5]
Tratamentul scăderii mușchilor
Tratamentul simptomatic recomandat pentru combaterea scăderii masei musculare este reprezentat de fizioterapie, stimularea electrică È™i terapia cu ultrasunete. Toate aceste trei forme de terapie acÈ›ionează prin creÈ™terea tonusului muscular. În caz de apariÈ›ie a contracÈ›iilor musculare ireversibile se recomandă intervenÈ›ie chirurgicală pentru corectarea acestora. În formele de atrofie musculară severă se poate recurge la aplicarea protezelor speciale la nivelul zonelor afectate.
De asemenea, se recomandă combaterea factorilor de risc care pot determina atrofie musculară și administrarea tratamentului etiologic, pentru corectarea afecțiunii care a dus la scăderea mușchilor. [1], [2]
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni