Sarcina extrauterina - ectopica
Autor: Redacția ROmedic
Sarcina extrauterina (numita si sarcina ectopica) este sarcina caracterizata prin dezvoltarea embrionului in afara cavitatii uterine.
De cele mai multe ori, sarcina extrauterina este descoperita in a 8-a saptamana de gestatie.
Sarcina extrauterina nu poate continua in mod normal, din cauza imposibilitatii embrionului de a se dezvolta in afara uterului. Daca implantarea a avut loc intr-una din trompele uterine, exista riscul de rupere a trompei, insotita de o hemoragie uneori masiva, ce pune viata pacientei in pericol. Sarcina ectopica este potential fatala si necesita ingrijiri medicale de urgenta.
Conform statisticilor, o sarcina extrauterina apare la 1 din 50 sarcini.
Tipuri de sarcina ectopica
In marea majoritate a cazurilor (peste 95%) embrionul se implanteaza intr-una din trompele uterine (sarcina tubara); mai rar, oul se poate fixa in ovar (sarcina ovariana), in colul uterin (sarcina cervicala) sau chiar in cavitatea abdominala (sarcina abdominala).
Semne si simptome
La inceput, sarcina ectopica se manifesta ca o sarcina normala. Semnele si simptomele precoce sunt cele ale unei sarcini normale: intarzierea menstruatiei, dureri la nivelul sanilor, oboseala si greturi.
Durerile abdominale sunt de obicei primul simptom pentru sarcina extrauterina. Acestea pot fi sub forma unor dureri pelvice, la nivelul abdomenului inferior sau sub forma de crampe usoare. Hemoragii uterine pot surveni dupa o intarziere a menstruatiei de 3 pana la 6 saptamani.
Ruperea trompei uterine determina o durere violenta in pelvis, in abdomen sau chiar in umar si gat. Durerile pot fi insotite de slabiciune si lesin. Aceste simptome necesita solicitarea de ingrijiri medicale de urgenta.
Cauze
De multe ori, cauza care produc o sarcina extrauterina ramane necunoscuta. In schimb, se cunosc factorii favorizanti, ce pot explica cresterea numarului de sarcini ectopice:
- Bolile cu transmitere sexuala: salpingita creste de cinci ori riscul unei sarcini ectopice prin suprimarea cililor care faciliteaza in mod normal deplasarea ovulului in trompa uterina. Infectiile cu chlamydia si cele cu gonococ au devenit mult mai frecvente.
- Peste 50% dintre femeile cu sarcina extrauterina au antecedente de inflamatii sau infectii ale uterului, trompelor uterine sau ovarelor (boala inflamatorie pelvina).
- Utilizarea unui dispozitiv intrauterin (DIU sau sterilet). In ciuda eficacitatii sale ca metoda contraceptiva, steriletul mareste riscul de sarcina ectopica de 3 sau 4 ori. Atunci cand steriletul contine progesteron, riscul creste de 6 sau 7 ori. Prin indepartarea steriletului, riscul de sarcina extrauterina este diminuat. In conditiile utilizarii corecte a steriletului, sarcina survine rar. Daca totusi se instaleaza o sarcina, probabilitatea ca ea sa fie localizata in afara cavitatii uterine (ectopica) este foarte mare.
- Varsta mamei
- Tabagismul este un factor de risc pentru sarcina ectopica. Se pare ca 1 sarcina extrauterina din 5 este in relatie directa cu consumul de tutun.
- Fecundarea in vitro creste riscul de sarcina ectopica.
- Endometrioza – afectiune caracterizata prin prezenta unui tesut asemanator endometrului in afara localizarii sale normale.
- Interventiile chirurgicale in regiunea abdominala – trompe uterine, ovare, uter, abdomenul inferior si intestin.
- O anomalie de forma a trompelor uterine
- Medicamentele ce stimuleaza ovulatia
- Antecedentele de sarcina extrauterina. Dupa un antecedent, riscul de sarcina ectopica ulterioara este de 10%. Dupa doua antecedente, riscul ajunge la peste 50%.
Diagnostic
Deseori, femeia este alertata de dureri abdominale insotite in unele cazuri de sangerari mai mult sau mai putin importante. Cand femeia stie ca este insarcinata, ea se prezinta de urgenta la medic. Dupa un tuseu vaginal, medicul cere efectuarea unei ecografii care va confirma diagnosticul de sarcina ectopica. Intr-adevar, in prezenta unei sarcini extrauterine, ecografia va pune in evidenta o activitate cardiaca embrionara in afara uterului. In plus, desi volumul uterului este marit, acesta este vid si nu corespunde varstei gestationale. Ecografia poate evidentia si o efuziune de sange in spatiul Douglas (extremitatea inferioara a cavitatii peritoneale).Dar o sarcina extrauterina nu este intotdeauna usor de diagnosticat, in special atunci cand femeia nu stie ca este insarcinata. In acest caz, se efectueaza o dozare a hormonului specific sarcinii - hCG (hormonul corionic gonadatrofic), urmata de o ecografie. Confruntarea celor doua rezultate va permite stabilirea diagnosticului de sarcina ectopica.
Disparitia hCG din sange este necesara pentru afirmarea vindecarii si intreruperea sarcinii ectopice, fie in mod spontan, fie in urma tratamentului.
Tratament
O sarcina extrauterina poate regresa in mod spontan, dar trebuie supravegheata strict din cauza riscurilor de rupere a trompei uterine. Daca regresia spontana nu are loc, aceasta anomalie de implantare a embrionului in afara uterului necesita un tratament chirurgical.Tratamentul chirurgical poate fi radical (constand in ablatia trompei) sau conservator (trompa uterina este pastrata). Trompa pe care s-a implantat embrionul este pastrata in special la femeile tinere, care isi doresc noi sarcini. In schimb, atunci cand trompa uterina este afectata, se practica o salpingectomie (ablatia trompei). Pentru obtinerea unei sarcini ulterioare, este necesar ca cealalta trompa uterina sa fie sanatoasa si permeabila. In caz contrar, femeia devine sterila.
Interventia chirurgicala este practicata sub control endoscopic, ce permite evitarea unor incizii abdominale mari. In schimb, sunt practicate mai multe incizii mici in cavitatea abdominala, prin care sunt introduse instrumentele sub controlul asigurat de laparoscop (tub prevazut cu un sistem optic ce permite vizualizarea cavitatii abdominale). Odata ce trompa uterina este deschisa printr-o mica incizie, oul este aspirat.
O alta metoda de tratament este punctia efectuata sub control ecografic. Consta in efectuarea unei injectii locale cu medicamente antimitotice (care opresc multiplicarea celulara), destinate distrugerii celulelor sarcinii ectopice.
In cazul unei hemoragii grave, este indicata deschiderea abdomenului. Interventia este necesara in cazul unei rupturi a trompei sau a crearii de aderente in urma unei efuziuni sangvine. Este practicata de asemenea in cazul unei sarcini abdominale sau ovariene.
- Diabetul gestational
- Avortul spontan
- Preeclampsia
- Sarcina prelungita cronologic
- Icterele si sarcina
- Cardiopatiile si sarcina
- Anemia în sarcină
- Sifilisul si sarcina
- Sindromul geamanului disparut
- Greața și vărsăturile severe în sarcină - Hiperemezis gravidarium
- Dieta in sarcina
- Greutatea in timpul sarcinii
- Mai pot avea un bebe dupa legarea trompelor uterine?
- Sarcina?:|
- Care sunt simptomele cand o sarcina nu mai evolueaza
- Vreau sa raman insarcinata si am un copil care-l alaptez
- Dureri abdominale si de mijloc in timpul sarcinii
- Simptome dupa sarcina extrauterina
- Sarcina la 34 ani?
- Pot sa raman insarcinata cu un singur rinichi?
- Sarcina si suspecta de glaucom
- Leucemie si sarcina