Sâni umflați
Autor: Dr. Roberto Stefan Bacusca
În cazul persoanelor de sex feminin, creșterea în volum a sânilor este un semn clinic frecvent întâlnit, în spatele căruia nu se află neaparat o patologie asociată. Pacientele relatează despre caracteristici adiționale precum tensionare tegumentară, sensibilitate crescută la atingere, prezența unei formațiuni palpabile, sau creșterea temperaturii locale.
Tumefierea (umflarea) sânilor, unilaterală sau bilaterală, dureroasă sau nedureroasă, este definită la bărbați cu termenul specific de ginecomastie. În cele mai multe dintre cazuri reprezintă un semnal de alarmă din punct de vedere al implicațiilor medicale, având totodată și un impact major pe latura psihosocială.
Care este motivul pentru care am sâni umflați?
Sânul este o glandă care se află sub control hormonal, atât la bărbați cât și la femei. Cea mai mare influență o manifestă hormonii feminini, din acest motiv sânii sunt mai dezvoltați la sexul feminin, devenind chiar mai umflați înainte de menstruație. Estrogenul este hormonul care are efectul cel mai puternic și este responsabil de exprimarea manifestărilor feminine. La nivelul glandelor mamare această caracteristică se traduce prin dezvoltarea morfologică a glandelor producătoare de secreție, prin creșterea în volum a celulelor adipoase, precum și a stocării unei cantități crescute de apă. În acest mod se explică faptul că orice dereglare a balanței hormonilor sexuali se exprimă clinic și prin sâni umflați, pe lângă alte semne clinice corespunzătoare caracterelor sexuale. (14)
Sâni umflați la femei
Sarcina:
De cele mai multe ori, sânii umflați sunt semnul unei nidații a zigotului în mucoasa uterină. În acest cadru, corpul matern se pregătește cu ajutorul unei secreții prelungite de hormoni sexuali feminini să se adapteze schimbarilor morfologice necesare unei sarcini:
- sâni umflați la o săptămână sau două distanță de la concepție
- hiperpigmentarea obrajilor și areolelor mamare
- greață și vărsături matinale
- amenoreea (lipsa menstruației) (13)
Sindromul premenstrual:
este complexul simptomatologic fizic și psihologic ce apare de-a lungul săptămânii anterioare menstruației, asociat cu un disconfort generalizat care afectează activitățile zilnice:
- sâni umflați și sensibili la atingere
- durere articulară și musculară
- retenție generală de apă la nivel tisular
- iritabilitate, hiperexcitabilitate, depresie (5)
Mastită:
reprezintă inflamația glandei mamare și se datorează blocării unui duct excretor cu extravazarea lichidului în țesutul conjunctiv înconjurător, putându-se complica și cu o infecție microbiană. Leziunea se manifestă astfel:
- sânul este umflat, dureros (mastodinie)
- tegumentul este roșu și fierbinte
- febră și frisoane
- dureri de cap (3, 15)
Dereglări hormonale:
Având în vedere înfluența puternică pe care hormonii sexuali feminini o manifestă asupra dezvoltării glandelor mamare, orice dezechilibru întâlnit la nivelul metabolismului acestor molecule și care se exprimă biochimic printr-un nivel seric crescut, se poate concretiza în:
- sâni umflați
- dereglări menstruale
- amenoree (absența ciclului menstrual)
- sângerări vaginale anormale
- hiperplazia uterului
- dezvoltarea precoce a caracterelor feminine în rândul copiilor
- apariția de tumori mamare
Hiperestrogenismul poate fi cauzat printr-o producție excesivă, printr-un aport crescut sau o metabolizare deficitară (6, 7, 8)
Cauză |
Mecanism |
Efect advers al contraceptivelor orale |
Aport extern crescut |
Terapia cu hormoni în menopauză |
Aport extern crescut |
Efect advers al terapiei fertilizării |
Aport extern crescut |
Ciroză hepatică |
Metabolizare deficitară |
Unele tipuri de tumori Ovariene |
Hipersecreție |
Hiperestrogenism familial (genetic) |
Hipersecreție |
Cancer mamar:
Această patologie este extrem de particulară și deosebită datorită faptului că terapia este individualizată de la pacientă la pacientă. O altă caracteristică de reținut este faptul că se află la conducerea clasamentului din România ce vizează incidența tipurilor de cancere. În stadiile inițiale este asimptomatic, ulterior poate fi identificat după următoarele semne și simptome:
- sân umflat cu apariția acută a unei asimetrii
- nodul palpabil
- durere unilaterală
- îngroșarea și schimbarea aspectului tegumentar
- secreție, în special cu sânge
- deplasarea și tensionarea unilaterală a mamelonului (2)
Sân fibrochistic:
Este o leziune benignă a glandei mamare, aflându-se înafara sferei patologice canceroase. Multe umflături ale sânilor sunt cauzate de schimbări fibrotice în structura morfologică a glandelor sau de către chisturi, formațiuni ce conțin lichid. Alterările fibrotice sunt simțite asemenea unor umflături nodulare, ferme și dure la palpare. Formațiunile chistice pot fi palpate cu ușurință și sunt rotunde sau ovalare, putând crește în volum și devenid dureroase înainte de menstruație. (4)
Sâni umflați la bărbați
Ginecomastie pubertară:
Este forma cea mai frecvent întâlnită și se datorează adaptării corpului la schimbările hormonale ce apar odată cu instalarea pubertății. Afecțiunea se manifestă prin apariția sânilor umflați care pot căpăta mărimi considerabile, tânărul fiind astfel supus și stresului psihic, care de cele mai multe ori îl determină să se prezinte la specialist. Cauza pare să fie un dezechilibru localizat în țesutul glandular, datorat unei ușoare creșteri a concentrației de estrogeni în defavoarea testosteronului, fluctuație care nu poate fi detectată în sângele circulator. (1)
Efect advers al unor medicamente:
Există o serie de medicamente care acționează direct asupra metabolismului hormonilor androgenici, determinând astfel pacienții de sex masculin să reclame efecte adverse precum sâni umflați, impotență, scăderea libidoului, anxietate și depresie. O particularitate a acestui tip de ginecomastie este faptul că se află într-o relație de dependență cu doza și durata de administrare a tratamentului (10, 16, 17)
Medicamente ce cauzează frecvent ginecomastie
Clasa |
Reprezentanți |
În cadrul căror boli se administrează? |
Antiandrogeni |
Finasteride Dutasteride Flutamide |
Hipertrofia Benignă de Prostată Cancer de Prostată Calviție Pubertate precoce Dereglări sexuale |
Antagonist al Receptorului pentru Mineralocorticoid |
Spironolactonă |
Hipertensiune Arterială Edeme din Insuficiența cardiacă, Ciroză hepatică și Nefropatii |
Antiretroviral |
Saquinavir Indinavir Ritonavir Stavudine Zidovudine Lamivudine |
|
Antagonist de Receptor histaminic H2 |
Cimetidină |
Reflux gastric |
Insecticid |
Phenothrin |
Infestație cu purici și căpușe |
Tumoră de testicul, suprarenală și hipofiză:
Aceste organe sunt componentele cele mai importante ale sistemului endocrin din organismul unui bărbat și fiecare joacă un rol decisiv în echilibrul hormonal.
- Cancerul testicular este asociat cu o hipersecreție de Gonadotropină corionică umană (beta hCG), hormon care pregătește corpul feminin în dezvoltarea unei sarcini. Hormonul este un factor cauzator esențial în dezvoltarea unui cancer de sân, fapt care justifică apariția unor sâni umflați în tabloul simptomatologic al pacienților cu titru crescut în sânge de beta hCG.
- Suprarenala este glanda unde se produc o parte din hormonii sexuali. Dereglările clinice sunt cu atât mai evidente cu cât există contrastul dintre sexul pacientului și molecula hipersecretată. În acest sens la bărbați pot apare sâni umflați, atrofie testiculară și peniană, dacă hormonii feminini sunt cei hiperproduși.
- Prolactinomul este tumora glandei hipofizare care determină accentuarea producției de prolactină, hormonul responsabil de dezvoltarea glandelor mamare în timpul sarcinii și de producția de lapte. În acest cadru, bărbații ce suferă de această afecțiune tumorală pot reclama sâni umflați, infertilitate și secreție de lichid glandular la nivelul mamelonului. (9, 11, 19)
Cancer de sân:
Datorită dimensiunilor reduse ale glandelor mamare la bărbați, formațiunile tumorale pot fi identificate mai ușor, având însă dezavantajul de a necesită un timp scurt de dezvoltare pentru a afecta țesuturile înconjurătoare, putându-se manifesta prin următoarele semne și simptome clinice:
- sân umflat
- umflătura este nedureroasă
- încrețirea, plierea tegumentului
- retracția mamelonului
- roșeață tegumentară
- secreție mamelonară (12)
Concluzii referitoare la sâni umflați
În rândul pacientelor sânii umflați sunt o manifestare frecvent îtâlnită, de cele mai multe ori fiind vorba de schimbări datorate unor dezechilibre hormonale atribuite ciclului menstrual sau unei sarcini. Acest aspect nu implică în mod obligatoriu o situație de o gravitate crescută. În cazul asocierii cu alte semne și simptome, precum asimetrie mamară, durere, retracție sau secreții, este foarte posibil să se regăsească o etiologie patologică. În antiteză, sâni umflați la sexul masculin denotă de cele mai multe ori o afecțiune care constrânge pacientul să se adreseze unui specialist.
- Despre marirea de sani
- Am descoperit pe sanul drept un nodul, acum 2 ani
- Nodul la san
- Cancer la san
- Modificari psihologice dupa implantul mamar
- Am sanii foarte tari
- Ginecomastie
- Ginecomastie ?
- Tratament ginecomastie