Rinita

©

Autor: Redacția ROmedic

Rinita
Rinita reprezinta inflamatia mucoasei foselor nazale si se traduce prin congestie nazala, insotita de rinoree (secretii) si uneori de dureri faciale.

Rinita poate fi acuta sau cronica.
  • Rinita acuta survine in general ca urmare a infectiilor virale, dar poate fi si rezultatul unor alergii.
  • Rinita cronica este insotita frecvent de sinuzita cronica (rinosinuzita cronica).

Rinita virala

Rinita virala acuta (raceala) poate fi cauzata de o varietate de virusi. Simptomele constau in
  • rinoree (secretii nazale)
  • congestie
  • tuse
  • febra usoara.

Congestia poate fi tratata cu ajutorul spray-urilor nazale ce contin fenilefrina, sau a pseudoefedrinei pe cale orala. Aceste decongestive nazale determina ingustarea (constrictia) vaselor sangvine ale mucoasei nazale. Spray-urile nazale nu trebuie utilizate mai mult de 3-4 zile, deoarece devin ineficiente si pot provoca o congestie de rebound. Antihistaminicele sunt indicate pentru reducerea secretiilor nazale, dar provoaca somnolenta si alte efecte secundare, in special la varstnici.

Rinita alergica

Rinita alergica este cauzata de o reactie a sistemului imunitar fata de o substanta straina (alergen), inofensiva pentru cea mai mare parte a populatiei. Principalii alergeni sunt:
  • acarienii din praful de casa
  • mucegaiurile
  • polenul
  • scuamele
  • penele animalelor.

Simptomele constau in:
  • stranut
  • secretii nazale
  • congestie
  • prurit nazal (mancarimi)
  • lacrimarea si inrosirea ochilor.
Deseori, pacientul prezinta antecedente familiale de alergii.

Evitarea substantelor care declanseaza alergiile previne aparitia simptomelor, dar nu este intotdeauna posibila. Spray-urile nazale cu corticosterozi reduc inflamatia nazala cauzata de numerosi alergeni si pot fi utilizate pe termen lung. Antihistaminicele previn reactia alergica si astfel, aparitia simptomelor. Antihistaminicele usuca mucoasa nazala si cauzeaza somnolenta si alte efecte secundare, in special la varstnici. Injectarea substantelor alergene (terapia de desensibilizare) contribuie la dobandirea tolerantei pe termen lung la alergenii din mediu, dar necesita cateva luni sau chiar ani pentru a deveni complet eficienta. antibioticele nu diminueaza simptomele rinitei alergice.

Rinita atrofica

Rinita atrofica este o forma de rinita cronica in care mucoasa nazala se atrofiaza, determinand dilatarea si uscarea cailor nazale. Celulele aflate in mod normal in mucoasa nazala – care secreta mucus si prezinta cili, ce indeparteaza particulele prin miscarile ante-posterioare – sunt inlocuite de celule ce se gasesc in mod normal in piele. Afectiunea poate surveni la persoane care au suferit interventii chirurgicale ale sinusurilor, in care o parte din structurile intranazale si din membranele mucoase au fost indepartate. O infectie bacteriana prelungita a mucoasei nazale poate fi de asemenea un factor favorizant. In interiorul nasului se formeaza cruste verzui, cu miros respingator. Pacientul poate suferi hemoragii nazale severe si recurente si isi poate pierde simtul olfactiv (anosmie).

Tratamentul are ca obiectiv reducerea crustelor, eliminarea mirosului si reducerea infectiilor. Antibioticele topice (aplicate in interiorul nasului) distrug bacteriile. Estrogenii si vitaminele A si D pot reduce crustele, prin stimularea secretiilor mucoase. Interventiile chirurgicale de ingustare a cailor nazale pot reduce crustele, prin evitarea uscarii mucoasei nazale.

Rinita vasomotorie

Rinita vasomotorie este o forma de rinita cronica. Congestia nazala, stranutul si rinoreea – simptome obisnuite ale alergiilor – survin la pacientii la care nu poate fi identificata o alergie. Cauza rinitei vasomotorie este considerata a fi reglarea deficitara a fluxului sangvin la nivelul nasului, ce poate fi indusa de variatiile de temperatura. La unele persoane, inflamarea mucoasei se datoreaza iritantilor (praf si polen), parfumurilor si poluarii. Afectiunea este agravata de aerul uscat.

Uneori, este insotita de inflamatia sinusurilor, necesitand efectuarea unei endoscopii sau a unei tomografii computerizate a sinusurilor. Daca inflamatia sinusala nu este severa, tratamentul are drept obiectiv reducerea simptomelor. Evitarea fumului si a iritantilor si utilizarea unui umidificator pot fi benefice.

Tratamentul rinitelor

Nu exista un tratament specific pentru rinita virala acuta (raceala), dar aceasta dureaza in general cel mult o saptamana.

Rinita alergica se trateaza cu antihistaminice sau cu spray-uri nazale cu corticosterozi. Diverse medicamente pot fi utilizate pentru a usca secretiile nazale excesive.

Rinita atrofica este dificil de tratat. Crustele ce obstrueaza caile respiratorii pot fi reduse cu ajutorul spray-urilor nazale.

Antihistaminicele, administrate pe cale orala, sunt eficiente in reducerea lacrimarii abundente, secretiilor nazale si a iritantilor, dar nu si a congestiei nazale.

Corticosteroizii, sub forma de picaturi sau spray-uri nazale, sunt foarte eficiente in tratarea simptomelor nazale, dar tratamentul ar trebui initiat cu cel putin o saptamana inainte de sezonul specific alergiilor. Corticosteroizii pot fi asociati cu antihistaminice orale in prima saptamana de tratament.

Cromoglicatul sodic este un medicament ce prevenire eliberarea substantelor care determina simptomele rinitei alergice. Sub forma de spray nazal, este mai putin eficient decat corticosteroizii nazali, dar poate fi prescris copiilor mici, ca o alternativa la picaturile nazale de betametazon.

Pentru lacrimarea abundenta, pot fi prescrise antihistaminice sub forma de picaturi oftalmice.

Terapia de desensibilizare este foarte utila, in special daca este inceputa dupa sezonul alergiilor si continuata pe toata durata anului. Aceasta terapie este instituita dupa esecul altor tratamente si necesita luarea unor masuri de precautie, pentru a evita reactiile adverse.

Data actualizare: 30-01-2014 | creare: 24-09-2007 | Vizite: 82710
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhalațiile cu aburi nu ameliorează congestia nazală cronică
  • Experții avertizează asupra folosirii decongestionantelor nazale la copiii mici
  • Rinoreea cronică - cum oprești secrețiile nazale?
  •