Revarsatul pleural
Autor: Redacția ROmedic
Revarsatul pleural reprezinta o acumulare de lichid intre plamani si peretele toracic, cauzata de diferite afectiuni primare.
In mod normal in spatiul dintre pleura parietala si cea viscerala exista un film de fluid de aproximativ 15 ml. Din aceasta cantitate, 10 ml sunt resorbiti de pleura si produsi ulterior in aceeasi cantitate. Perturbarea acestui echilibru duce la formarea unui revarsat pleural, cu acumularea lichidului in partea inferioara a cutiei toracice (datorita fortei de gravitatie).
Inflamarea umeda a pleurei se asociaza mereu cu revarsatul pleural, care este un simptom principal in bolile care nu afecteaza direct plamanii:
- neoplaziile
- patologiile cardiace
- patologiile renale
- patologiile hepatice
- patologiile reumatice.
In acest caz, cauza revarsatului se stabileste prin prelevarea unei probe (punctie pleurala).
Anatomie
Plamanii si partea interna a cutiei toracice sunt captusite de un strat subtire, numit pleura, care prezinta doua parti:
- pleura viscerala: un strat subtire de tesut care acopera suprafata ambilor plamani;
- pleura parietala: un strat subtire de tesut care captuseste partea interioara a cutiei toracice, partea superioara a diafragmei si pericardul;
Daca plamanii se dilata in mod normal, aceste foite parietale sunt lipite, unite de un film de lichid cu rol de lubrifiere. Datorita acestui fapt, plamanii sunt foarte apropiati de peretele toracic, dar cu toate acestea se misca fara frecare in timpul miscarilor respiratorii. Foitele parietale sunt atat de subtiri, incat in mod normal nu sunt vizibile la radiografia toracica.
Totusi, pleura se dilata foarte mult si are o pozitie centrala in corp, ceea ce o face susceptibila la deteriorare in evolutia multor boli.
Etiologie
Revarsatul plueral se manifesta ca simptom central in diferite afectiuni, cum ar fi:
- Tumori maligne: carcinom bronsic, carcinom mamar, carcinom ovarian, limfom malign, etc.
- Boli inflamatorii: pneumonie, tuberculoza, pancreatita, boli reumatice;
- Insuficienta cardiaca dreapta;
- Modificarea compozitiei proteice din sange (hipoalbuminemie) in ciroza hepatica si tulburari renale (sindromul nefrotic);
Cauzele cele mai frecvente ale revarsatului pleural sunt insuficienta cardiaca si pneumonia.
Manifestari clinice
Simptomele tipice din revarsatul pleural sunt:
- Dispneea;
- Dureri la respiratie;
- Senzatie de apasare in piept;
Revarsatul pleural poate sa existe fara simptome pronuntate si fara afectarea starii generale a bolnavului.
Diagnostic
Pentru diagnosticarea revarsatului pleural se face examenul clinic al bolnavului: se consulta cu atentie caile respiratorii, se face percutie si auscultatie pulmonara, care pot decela primele indicii de revarsat pleural.
Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul metodelor moderne de investigare:
- Examenul radiografic al cutiei toracice;
- Ecografie;
- Computertomografie;
Odata diagnosticat revarsatul pleural, se impune prelevarea de urgenta a unei probe de lichid, prin punctie pleurala, cu ajutorul unui ac ghidat ecografic. In functie de analiza probei de lichid (se cerceteaza continutul proteic, greutatea, continutul celular - de exemplu celule inflamatorii sau tumorale) se poate stabili cauza revarsatului.
Daca aceasta ramane neclara, se recomanda efectuarea unei toracoscopii. Aceasta investigatie consta in introducerea unui dispozitiv optic in cutia toracica, printr-o mica incizie. In prealabil se realizeaza largirea spatiului dintre cele doua foite parietale (se foloseste gaz), pentru facilitarea patrunderii endoscopului, cu care se poate vizualiza direct pleura si preleva o proba de lichid.
Tratament
Tratamentul revarsatului pleural se face in functie de afectiunile primare.
Masurile generale ca gimnastica respiratorie, compresele si ionizarile ajuta la prevenirea complicatiilor si imbunatatirea starii generale a bolnavului.
In cazul unui revarsat pleural extins sau a unor afectiuni primare care nu pot fi abordate medicamentos, exista urmatoarele variante de tratament:
Punctia pleurala cu scop terapeutic: poate sa amelioreze semnificativ starea pacientului care sufera de dispnee severa datorita unui revarsat pleural extins. Similar punctiei pleurale cu scop de diagnostic, se extrag din cutia toracica, cu ajutorul unui ac, 500-1.000 ml de lichid.
Drenajul toracic: In cazul in care revarsatul pleural nu regreseaza sau se infecteaza cu germeni bacterieni, provocand acumularea de puroi (emfizem pleural), se recomanda efectuarea unui drenaj de durata al plurei, prin introducerea unui mandren in revarsat, cu ajutorul unui ac. La capatul exterior al mandrenului ( care ramane cateva zile in cutia toracica) se va extrage continuu, cu ajutorul unui ventil, lichid pleural. In caz de infectie se poate realiza , tot prin aceasta metoda a drenajului, un lavaj cu antibiotice.
Pleurodezia: Daca afectiunea primara care a declansat revarsatul pleural nu este tratabila, se poate realiza lipirea medicamentoasa a foitelor pleurale, tot prin intermediul unui drenaj toracic.
Toracoscopia terapeutica: Daca infectia bacteriana determina acumulari purulente masive sau formarea de excrescente in spatiul interpleural, acestea pot fi indepartate cu ajutorul unui endoscop. Dezvoltarea ulterioara normala a plamanilor duce la imbunatatirea rapida a starii de sanatate a bolnavului.
Evolutie
Evolutia revarsatului pleural depinde in mare masura de prognosticul si tratamentul afectiunii primare.
Daca revarsatul pleural nu se indeparteaza, se pot forma membrane fine, fluidul se poate solidifica si, datorita actiunii sale dilatatoare, poate duce la tulburari respiratorii cronice.
Daca revarsatul pleural este cauzat de o pneumonie, exista riscul transmiterii inflamatiei asupra revarsatului pleural. Punctia pleurala arata o secretie purulenta. Simptomele inflamatorii- febra si fatigabilitatea- se inrautatesc drastic. Revarsatul pleural purulent poarta denumirea de emfizem pleural. El poate fi provocat si prin masuri iatrogene (spitalicesti) - cum ar fi punctia sau drenajul - in cazul carora nu se respecta cu strictete regulile de asepsie.
Preventie
Dat fiind faptul ca revarsatul pleural apare de regula din cauza unor alte afectiuni primare, singura masura profilactica este consultarea de urgenta a medicului daca apar dureri la respiratie. Diagnosticarea si tratarea la timp a revarsatului pleural previne aparitia formelor grave de evolutie.
intră pe forum