Retentia acuta de urina

Retentia acuta de urina

©

Autor:

Retentia acuta de urina
Retentia acuta de urina reprezina imposibilitatea de a urina. Aceasta este brusc instalata, genereaza durere si necesita tratament aplicat in urgenta. Reprezinta cea mai frecventa urgenta de natura urologica.

Etiologie

Retentia acuta de urina este de obicei secundara obstructiei cailor urinare ce determina neputinta de a elimina urina. Retentia acuta de urina poate sa apara si ca urmare a traumatismelor, medicatiei, infectiei sau afectiunilor neurologice.

Cele mai frecvente cauze ale retentiei acute de urina sunt:

La barbati: Hiperplazia benigna de prostata, stenoza meatala (ingustarea orificiului prin care uretra se deschide la exterior), parafimoza (strangularea bazei glandului penian, un preput prea stramt), fimoza (orificiu preputial ingust), cancerul de prostata
La femei: prolapsul uterin, masa tumorala pelvina (neoplazie in sfera ginecologica, uter fibromatos, chist ovarian), uter gravid aflat in retroversie
La ambele sexe: litiaza urinara, cancer al vezicii urinare, tumora maligna la nivel gastrointestinal sau retroperitoneal, stricturi uretrale (prezenta unui tesut fibros cicatriceal retractil la nivelul peretelui uretral ce ingusteaza lumenul uretrei), corpi straini

Boli neurologice:
La nivelul nervilor periferici: sindromul Guillan-Barré, poliomielita, traumatism al coloanei vertebrale, tabes. La nivel cerebral: accident vascular cerebral, scleroza multipla, neoplasm cerebral, hidrocefalie cu presiune intracraniana normal, boala Parkinson. La nivelul maduvei spinarii: meningomielocel, scleroza multipla, spina bifida, hematom sau abces, traumatism, tumori benigne sau maligne, sindromul cozii de cal.
Medicamente: anticolinergice (medicamente antipsihotice, antidepresive), opioizi, agonisti al receptorilor alfa adrenergici, benzodiazepine, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), blocanti de calciu, antihistamine, alcool
Infectii urinare: balanita, prostatita, abces prostatic, vulvovaginita acuta, lichen plan vaginal, pemphigus vaginal, cistita, herpes, abces peri-uretral, varicela-zoster
Postoperator: dupa o operatie la nivelul sistemului urinar
Traumatism: fractura peniana, laceratie peniana, traumatism pelvin
Complicatii postpartum - risc crescut aparut in travaliul prelungit, cezariana sau nastere asistata cu ajutorul instrumentarului.

Epidemiologie

Retentia acuta de urina este o afectiune frecvent intalnita, avand o incidenta de 3/1.000 persoane pe an. Se intalneste de 10 ori mai frecvent la barbati decat la femei. Cea mai mare incidenta este la barbatii de peste 70 de ani.

Diagnostic

Diagnosticul de retentie acuta de urina este clinic, insa in caz de dubiu (pacient obez) pot fi efectuate investigatii imagistice.

1. Simptome

  • Anurie
  • Nevoia dureroasa de a urina
  • Pot sa apara febra, fatigabilitate

2. Examenul clinic

Abdomen: glob vezical - formatiune pseudotumorala la nivelul regiunii hipogastrice, dureroasa la palpare - manevra ce accentueaza nevoia de a urina, matitate la percutie, convexa.
Genitourinar: la barbati poate sa apara fimoza, parafimoza, stenoza meatala, iar la femei poate sa apara inflamatie vulvara sau vaginala, prolaps uterin, masa pelvina: uter gravid retroversat, uter fibromatos, tumori maligme in sfera ginecologica (chist ovarian, cancer de endometru, cancer de col uterin)
Neurologic: hernie de disc, sindromul de coada de cal.
Idetificarea unui factor declansator sau a unui factor favorizant: patologie prostatica, disurie, priza medicamentoasa (morfina, antiinflamatoare nesteroidiene, anticolinergice, blocanti de calciu).

Diagnostic diferential se face cu:

Retentia cronica de urina nu este caracterizata de durere, in timp ce in cadrul retentiei acute de urina apare durerea abdominala
Uterul gravid (sarcina) apare ca o formatiune pseudotumorala la nivelul abdomenului, de marime variabila, renitenta, nedureroasa, mata la percutie, insa este concava.

Explorari paraclinice

Examen sumar de urina (dupa instituirea tratamentului) pentru a decela o eventuala hematurie, infectie, proteiurie, glucozurie
Analize de sange: Hemoleucograma, uree, creatinina, glucoza serica, PSA (antigen specific prostatic)

Investigatii imagistice

Ecografiea abdomino-pelvina ce pune diagnosticul de retentie acuta de urina prin masurarea volumului vezicii urinare, evalueaza gradul de ureterohidronefroza si deceleaza anormalitatile structurale ale sistemului urinar.
Computer Tomografie abdomino-pelvina poate fi utila in investigarea cauzei retentiei acute de urina prin cautarea de mase tumorale la nivel abdominal, pelvin sau retroperitoneal ce pot determina compresia vezicii urinare.
Rezonanta magnetica nucleara/ Computer tomografia craniana ajuta in decelarea leziunilor intracraniene (tumori, accident vascular cerebral, scleroza multipla)
Rezonanta magnetica nucleara/ Computer tomografia coloanei vertebrale este utilizata pentru vizualizarea herniei de disc, sindromului cozii de cal, tumori spinale, compresiuni spinale
Cistoscopia si cistoureterografia retrograda pot ajuta la aflarea cauzei retentiei de urina.

Tratament

Tratamentul pentru retentia urinara acuta este drenajul de urgenta al urinei (eliminarea urinei din vezica urinara). Acesta se instituie fie cu ajutorul sondajului uretral (montarea unei sonde ce trece prin uretra pana in vezica urinara), fie cu ajutorul cateterului suprapubian (inserarea unui cateter prin peretele abdominal, la nivel suprapubian, ce ajunge in vezica urinara).

Sondajul uretral
prezinta ca avantaj faptul ca este usor de efectuat, insa prezinta riscul de a crea o cale falsa uretrala (strapungerea uretrei). Contraindicatiile sondajului uretral sunt reprezentate de prostatita acuta, stenoza uretrei, traumatismul de bazin/ uretra.

Cateterul supra pubian
are ca avantaj faptul ca este imposibila lezarea uretrei, este posibila opacefierea aparatului urinar inferior in vederea realizarii unei radiografii pelvine, pentru a decela o eventuala afectiune la acest nivel. Ca si inconvenient, cateterul suprapubian se poate obstrua frecvent din cauza calibrului redus. Contraindicatiile sunt: absenta globului vezical, tulburari de hemostaza, hematurie, tumora vezicala, sarcina.

Masuri asociate:

Dupa punerea unui dispozitiv de drenaj al urinei sub asepsie stricta, in sistem inchis (colectarea urinei intr-o punga de drenaj), se efectueaza examenul citobacterologic urinar din urina colectata.

Golirea vezicala se va face progresiv
, cu clampare (impiedicarea drenarii urinei) la 10 minute la fiecare 500 ml pentru a evita hemoragia ex-vacuo.
Preventia poliuriei osmotice prin compensarea pierderilor lichidiene (hidratare).
Cuantificarea urinei recoltate.
Tratarea factorului favorizant -
oprirea tratamentului cu opioizi, anticolinergice, etc, tratare chirurgicala a hipetrofiei benigne de prostata.

Monitorizare

- diureza (volumul de urina eliminat)
- ionograma sangvina (sodiu, potasiu, clor)
- culoarea urinei, disparitia chegurilor de sange daca retentia acuta de urina este provocata de formarea de cheaguri intravezicale

Prognostic

Rata mortalitatii asociate retentiei acute de urina creste odata cu varsta si comorbiditatile. Prevalenta comorbiditatilor precum bolile cardiovasculare, diabetul, bolile cronice pulmonare creste la pacientii cu retentie acuta de urina. Metodele minim invazive utilizate in tratarea cauzelor retentiei de urina (de exemplu stenturile prostatice) pot imbunatati prognosticul pacientilor cu multiple comorbiditati.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu despre SARS-CoV-2 È™i coinfecÈ›ia cu virusul respirator sinciÈ›ial la copii
  • Virusul sinciÈ›ial respirator (RSV) - responsabil pentru majoritatea internărilor la copiii sub cinci ani din UE
  • InfecÈ›ia cu RSV în primul an de viață creÈ™te riscul de astm bronÈ™ic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum