Pulsația tâmplei (zvâcnesc tâmplele)
Autor: Patriche Silvia
Pulsația tâmplei afectează, la un moment dat, pe mulți dintre noi. Se manifestă ca o presiune la nivelul capului însă acest simptom nu este neapărat cauzat de o migrenă.
Este normal să ai puls iar în zona tâmplelor poți descoperi o ramură a arterei carotide. Cel mai simplu mod de a simți pulsul în acest mod este să atingi partea de deasupra urechilor, spre ochi. Astfel, poți lua pulsul. Totuși, deși un fenomen normal un puls accelerat poate indica o anumită problemă de sănătate care necesită atenția și chiar și tratament. Iată câteva posibile cauze ale pulsației tâmplei.
Palpitații
Activitatea fizică intensă, stresul prelungit sau anxietatea pot duce la pulsația tâmplei. În mod normal, pulsul are o valoare de 60-100 de pulsații pe minut, în stare de repaus. Palpitațiile pot apărea la un puls de peste 100. Totuși, este important de știut că activitatea fizică poate crește pulsul până la 150-170 de bătăi pe minut. Inclusiv unele decongestionante sau medicamente stimulative (care cresc activitatea sistemului nervos) pot crește pulsul precum și nicotina sau cafeina. (1)
În cazuri foarte rare palpitațiile pot indica o problemă de sănătate precum hipoglicemia, anemia, afecțiuni ale tiroidei sau prolaps de valvă mitrală. Dacă palpitațiile persistă este indicat să mergi la medic pentru investigații suplimentare.
cefalee de tensiune
Cefaleea de tensiune poate fi cauzată de oboseală prelungită, stres, anxietate, nervozitate. Se manifestă prin:
- Pulsație și senzație de disconfort în zona tâmplelor
- Senzația că o bandă strânge capul
- Contracții ale mușchilor capului sau gâtului. (2,3)
În aceste cazuri medical poate recomanda tehnici de relaxare și medicamente precum paracetamol sau ibuprofen. (4)
migrene
Migrenele sunt dureri profunde uneori pulsatile care pot fi resimțite în zona tâmplelor dar nu numai. Poți resimți că zvâcnesc templele însă pot apărea și alte simptome:
- Sensibilitate la lumina și zgomote
- Greață
- Vărsături.
Se crede că migrenele apar ca urmare a unor reacții chimice din creier. Medicul poate recomanda pastile pentru durere (ibuprofen sau naproxen) precum și terapie prin biofeedback și tehnici de relaxare. (5,6)
Arterită temporală
Dacă pulsația tâmplei evoluează spre o durere de cap care poate fi dureroasă la atingere este posibil să ai arterită temporală. Afecțiunea apare pe fondul inflamației arterelor temporale (din zona tâmplei). Pe lângă zvâcnirea tâmplelor și durere la atingere pot apărea și alte simptome:
- Oboseală prelungită
- Febră
- Probleme de vedere
- Pierderea poftei de mâncare. (7)
Se crede că boala apare atunci când anticorpii atacă pereții arteriali. Drept urmare, apare inflamația și simptomele specifice. Arterita temporală se tratează mai ales cu steroizi din familia prednisonului.
Afecțiuni ale sinusurilor
Pulsația tâmplei poate fi cauzată și de o inflamație a sinusurilor. Pe lângă zvâcnirea templelor mai apar și alte simptome:
- Tuse
- Congestive nazală
- Durere de dinți
- Mucus în gât
- Mucus verde sau galben în nas. (8)
Se tratează mai ales cu decongestionante și medicamente pentru durere. În cazul în care inflamația apare ca urmare a unei infecții bacteriene medicul va recomanda antibiotice.
Meningită
Meningita bacteriană poate duce la pulsația tâmplei dar cauzează și alte simptome:
- Durere de cap spontană
- Presiunea în zona capului
- Sensibilitate la lumina
- Febră
- Stare de confuzie
- Greață sau vărsături
- Înțepenirea gâtului. (9,10)
În rândul bebelușilor și a copiilor mici pot apărea și alte simptome:
- Stare de iritabilitate
- Absența poftei de mâncare
- Umflarea unei zone a capului
- Încetinirea reacțiilor.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice. De asemenea, există și vaccinuri care ajută la prevenirea cazurilor severe.
Accidentarea capului
O lovire sau un accident auto poate afecta zona capului. Dintre persoanele accidentate în zona capului, aproximativ 90% se confruntă cu dureri de cap inclusiv cu dureri pulsatile ale tâmplei. Uneori, apare senzația de presiune la nivelul capului în termen de șapte zile de la accident. Durerea poate fi profundă și poate afecta și tâmplele. (11)
Dacă nu existe traumatisme grave care necesită intervenția medicului odihna și o alimentație lejeră ajută la recuperare. Poți lua medicamente precum paracetamol sau ibuprofen dar se recomandă precauție dacă urmezi un tratament pentru o afecțiune cronică. (12,13)
Tulburări ale articulațiilor tempomandibulare și a mușchilor (TMJ)
Astfel de afecțiuni provoacă durere în zona mandibulei. Pe lângă durere poate apărea senzația de presiune în zona feței, a tâmplelor și a gâtului. Iată care sunt alte simptome asociate TMJ:
- Mandibulă înțepenită
- Durere la deschiderea și închiderea gurii
- Nepotrivirea dinților de sus pe cei de jos
- Scrâșnirea dinților în stare de veghe sau de somn. (14)
În general, afecțiunile tempomandibulare sunt trecătoare iar durerea se tratează cu paracetamol sau ibruprofen. (15)
Pulsul este normal și este posibil să te confrunți cu pulsația tâmplei după exerciții fizice intense sau dacă te doare capul. De cele mai multe ori, nu reprezintă o problemă gravă ci trece de la sine. Totuși, dacă observi că zvâcnesc templele constant, că migrenele persistă sau apar și alte simptome este indicat să mergi la medic.
- Pulseaza vena de la tampla
- Durere cap
- Artera temporala vizibila la tampla dreapta, probleme la ureche si vedere neclara
- Senzatii pulsatile la nivelul capului