Psoriazisul vulgar (psoriazis în plăci)
Psoriazisul în plăci, cunoscut și sub denumirea de psoriazis vulgaris, este o afecțiune autoimună cronică caracterizată prin reproducerea accelerată a celulelor tegumentare, reprezentând cea mai comună formă de psoriazis. Aceasta duce la formarea unor plăci groase, solzoase pe piele, ce apar în mod obișnuit pe coate, spate, genunchi și scalp. În cazurile severe, ele pot apărea și pe alte zone ale corpului, precum fața, picioarele, organele genitale, mâinile și picioarele.
Etiopatogenie
Psoriazisul vulgar poate afecta orice persoană, însă anumiți factori pot crește probabilitatea de dezvoltare a acestei afecțiuni. Spre exemplu, persoanele cu antecedente familiale de psoriazis sunt mai susceptibile la apariția acestuia, întrucât afecțiunea prezintă și o componentă ereditară. Alți factori ce pot crește riscul de dezvoltare a psoriazisului în plăci includ stresul, depresia, supraponderabilitatea sau obezitatea și consumul de produse din tutun sau de alcool. (1)
De asemenea, apariția psoriazisului vulgar poate fi influențată și de o disfuncție a sistemului imunitar, motiv pentru care acesta este considerat o tulburare autoimună, în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii. Această disfuncție imunitară conduce ulterior la o supra-producție de celule tegumentare, tradusă clinic prin apariția scuamelor.
Mai mult, diverși factori de mediu pot declanșa sau agrava psoriazisul în plăci, printre aceștia numărându-se și infecțiile, un exemplu reprezentativ fiind reprezentat de infecția streptococică de la nivelul gâtului, administrarea anumitor medicamente, traumatismele pielii și expunerea prelungită la frig sau la o atmosferă uscată. (2)
Tablou clinic și metode diagnostice
Psoriazisul în plăci se prezintă în mod obișnuit sub forma unor pete reliefate, inflamate, de culoare roșie-albicioasă, tegumentele fiind acoperite cu scuame alb-argintii. Simptomele cele mai frecvente includ:
- piele crăpată în zona afectată;
- iritații cutanate;
- mâncărime;
- durere. (1)
Placardele eritematoase sunt groase, roșii sau roz, cu margini bine definite, caracteristice pentru psoriazisul în plăci. Aceste plăci sunt în mod tipic acoperite cu scuame de culoare argintie sau albă, care pot genera prurit, cauzând disconfort și dorința de a se scărpina. De asemenea, pielea din jurul plăcilor poate deveni uscată, ducând la crăpare, sângerare și durere.
Psoriazisul poate afecta și unghiile, provocând decolorarea, îngroșarea sau desprinderea acestora de patul unghial. Mai mult, unele persoane cu psoriazis vulgar pot resimți și dureri articulare, rigiditate și inflamație la nivelul acestora, fiind caracteristice tabloului clinic al artritei psoriazice. (3)
Diagnosticul de psoriazis în plăci se stabilește pe baza examinării fizice de către un medic dermatolog, acesta evaluând zonele afectate și urmărind semnele și simptomele caracteristice ale psoriazisului în plăci. De asemenea, în acest scop se utilizează și date privind antecedentele familiale și utilizarea recentă de produse sau medicamente ce pot fi asociate cu apariția leziunilor.
Pentru a confirma diagnosticul și a exclude alte afecțiuni ale pielii care pot semana cu psoriazisul în plăci, medicul poate opta pentru efectuarea unor examene complementare, precum teste de alergie, biopsii și analize de sânge, în vederea excluderii unor alte cauze posibile ale erupțiilor cutanate și stabilirea unui diagnostic diferențial. (1)
Posibilități de tratament
În prezent, nu există o atitudine terapeutică exactă prin care să se vindece psoriazisul în plăci, cu toate că diferite opțiuni de tratament pot ajuta la ameliorarea simptomelor. De menționat, însă, este faptul că, deși această afecțiune poate avea perioade de remisiune, există o posibilitate ca recidive să apară pe parcursul vieții. (4)
Opțiunile de tratament pentru psoriazisul vulgar depind de gravitatea afecțiunii. În cazurile ușoare, profesioniștii medicali pot prescrie tratamente topice, precum creme sau loțiuni ce conțin substanțe active printre care se numără antralina, gudronul de cărbune, corticosteroizii sau acidul salicilic. Pe de altă parte, în cazurile mai severe, ori atunci când afecțiunea este răspândită pe o suprafață mare a pielii, se pot prescrie medicamente administrate oral, precum ciclosporinele sau metotrexatul, însă în acest scop se folosesc și tratamente injectabile, precum și fototerapia cu raze ultraviolete. (2)
De elecție pentru ținerea sub control al psoriazisului vulgar este și adoptarea unui stil de viață sănătos, ce poate completa tratamentele medicamentoase. Acesta include hidratarea regulată a pielii, evitarea agenților declanșatori ai erupțiilor cutanate, gestionarea nivelului de stres și menținerea unei alimentații echilibrate. (1)
Remedii la domiciliu
În ciuda faptului că nu există recomandări cu privire la astfel de remedii pentru psoriazisul în plăci în scop curativ, acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor și a disconfortului creat de afecțiune. Printre acestea se numără:
- utilizarea antihistaminicelor fără prescripție medicală;
- utilizarea săpunurilor pentru piele sensibilă;
- băi cu apă călâie de maximum 15 minute;
- hidratarea pielii de mai multe ori pe zi;
- folosirea umidificatoarelor;
- purtarea de haine lejere;
- consumul de turmeric. (5)
Metode de prevenție
Nu există metode prin care, cu certitudine, să se prevină psoriazisul în plăci. Cu toate acestea, persoanele care suferă de această afecțiune pot lua anumite măsuri pentru a ameliorarea simptomelor și reducerea frecvenței și severității recidivelor.
Acestea includ respectarea tratamentelor prescrise, adoptarea unui stil de viață sănătos, gestionarea nivelului de stres și evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, cum ar fi infecțiile, anumite medicamente și expunerea prelungită la frig sau la o atmosferă uscată. De asemenea, hidratarea regulată a pielii poate ajuta la ameliorarea uscăciunii și la reducerea riscului de formare a plăcilor. (3)
Prognostic și gestionare în timp
Psoriazisul în plăci este o afecțiune cronică care poate necesita tratament continuu. Deși nu există o atitudine terapeutică exactă pentru vindecarea acesteia, opțiunile de tratament pot controla eficient simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate. Cu un tratament adecvat și respectarea metodelor de prevenție, multe persoane cu psoriazis în plăci pot atinge grade remisiune pe termen lung și pot înregistra perioade cu simptome minime sau absente. (1)
Cu toate acestea, evoluția bolii poate fi imprevizibilă, cu perioade de remisiune urmate de pusee de recidivă. Este esențial ca persoanele care suferă de psoriazis în plăci să țină legătura în permanență cu medicul curant pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat și pentru a monitoriza în mod regulat evoluția afecțiunii. (6)
Concluzie
Psoriazisul în plăci este o tulburare cronică a pielii, autoimună, caracterizată prin formarea de pete roșii eritematoase, acoperite cu scuame groase albicioase. Înțelegerea etiologiei, simptomelor, opțiunilor de tratament, metodelor de prevenție și prognosticului acestei afecțiuni este esențială pentru gestionarea eficientă a sa, în contextul în care, prin tratamente adecvate și modificări ale stilului de viață, persoanele cu psoriazis vulgar pot controla severitatea și frecvența simptomele și îți pot îmbunătăți calitatea vieții.
intră pe forum