Psihoza indusă de droguri
Autor: Dr. Purtan Teodora
Psihoza este o afecțiune mintală caracterizată prin apariția unor tulburări de gândire, de afectivitate și de comportament ale bolnavului, fără ca acesta să conștientizeze acest lucru. Bolnavii cu această afecțiune prezintă o viziune și un mod de interpretare diferit al lucrurilor care se petrec în jurul lor.
Psihoza indusă de droguri, cunoscută și sub denumirea de psihoza stimulentă, este o afecțiune frecvent înregistrată în prezent; aceasta este indusă de consumul de substanțe psihoactive. În acest context, psihoza este rezultatul abuzului de medicamente eliberate din farmacii cu sau fără prescripție medicală. Pe lângă abuzul de medicamente, psihoza indusă de droguri mai poate apărea și în alte circumstanțe, precum consumul excesiv de alcool, administrarea unei doze prea mari de medicament prescris de către medic sau poate apărea ca efect advers al unui medicament administrat.
Este deosebit de importantă diferențierea psihozei indusă de droguri de o afecțiune psihică subiacentă, pentru administrarea tratamentului corect. [1], [2], [3]
Cauzele psihozei induse de droguri
Psihoza indusă de doguri poate apărea în următoarele circumstanțe:
- în urma abuzului de medicamente procurate din farmacie cu sau fără prescripția medicului
- în urma administrării unei doze prea mari dintr-un anumit medicament
- în urma consumului excesiv de alcool
- reacție adversă apărută în urma administrării unui anumit medicament
- reacție adversă apărută în urma amestecului necorespunzător de substanțe medicamentoase.
Principalele substanțe medicamentoase care pot avea ca reacție adversă psihoza indusă de droguri:
- analgezicele
- corticosteroizii
- antihistaminicele
- medicamentele utilizate pentru tratarea sistemului cardiovascular (precum beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu, inhibitorii de conversie ai angiotensinei, diureticele etc. )
- miorelaxantele
- citostaticele
- antiparkinsonienele
- antidepresivele
- anticonvulsivantele.
De asemenea, pe lângă aceste substanțe medicamentoase, mai pot fi descrise anumite droguri stimulente sau depresante, care pot duce la instalarea psihozei indusă de droguri. Drogurile stimulente sunt reprezentate de amfetamină, cocaină și metamfetamină. Drogurile depresante sunt reprezentate de benzodiazepine, marijuana, substanțele cgimice alfate în componența alcoolului.
Utilizarea alternantă a drogurilor stimulente și a drogurilor depresante poate induce la rândul ei apariția psihozei induse de droguri, care poate fi confundată deseori cu o tulburare afectivă bipolară. [1], [2], [3]
Semne și simptome clinice specifice psihozei induse de droguri
În primă fază de evoluție, psihoza indusă de droguri este asimptomatică. Ulterior, pe parcursul evoluției bolii, apare simptomatologia specifică, cu debut acut, reprezentată de următoarele aspecte:
- modificări de comportament
- retragere socială
- letargie
- pierderea motivației
- tulburări de gândire și de vorbire
- acțiuni dezorganizate
- halucinații vizuale
- halucinații auditive
- halucinații tactile
- iluzii (aspect care presupune considerarea ficțiunii ca realizate, precum iluzia de a avea o boală gravă, amenințătoare de viață; iluzia bolnavului că este responsabil față de lucruile rele care se petrec în viața altcuiva, iluzia de faliment total, etc., lucruri care în realitate nu există sau nu au avut loc)
- cenestopatii (senzații de arsuri, de furnicături, senzația unor insecte care umblă pe suprafața pielii etc. )
- scăderea capacității de concentrare și memorare
- scăderea capacității de cunoaștere și percepție a lucrurilor înconjurătoare
- agresivitate, ostilitate, violență
- accentuarea percepțiilor
- euforie
- senzație de creștere a puterii și de realizare
- senzație de stimulare a gândirii
- stare de bine
- idei paranoide
- confuzie
- agitație
- delir de superiorizate, de supremație, de atotputernicie, de importanță, de măreție, de invincibilitate.
Episoadele de boală caracterizate prin simptomatologia descrisă anterior pot dura săptămâni, luni sau chiar ani de zile și sunt urmate de episoadele de sevraj, caracterizate prin oboseală, anxietate, depresie, anhedonie, disforie, distorsionarea percepției, delir, halucinații, confuzie, dezorientare, tinitus, parestezii, depersonalizare, derealizare, insomnie, transpirații, grețuri, vărsături, tremor, agitație, convulsii, pierderea contactului cu realitatea, simptome vegetative și gastrointestinale, durere severă, etc. [1], [2], [3]
Diagnosticarea psihozei indusă de droguri
Pentru diagnosticarea psihozei induse de droguri este necesar un consult medical psihiatric, în cadrul căruia medicul va culege informații referitoare la simptomele acuzate de către bolnav, momentul apariției lor și posibilul factor declanșator, informații referitoare la celelalte boli de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate de către acesta. Pe lângă anamneză, este necesară efectuarea unui examen psihiatric.
Diagnosticul de psihoză indusă de droguri pus în urma consultului medical de specialitate este unul provizoriu; diagnosticul de certitudine se pune în timp, după evaluarea periodică a bolnavului și după o anumită perioadă de abstinență.
În cadrul procesului de diagnosticare a psihozei induse de efort, este absolut necesară diferențierea ei cu alte afecțiunipsihiatrici, asemănătoare din punct de vedere al simptomatologiei, precum schizofrenia și tulburarea afectivă bipolară.
Spre deosebire de schizofrenie, manifestările clinice apărute în contextul psihozei induse de droguri dispar completă în urma abstinenței și nu mai recidivează. [1], [2], [3]
Tratamentul psihozei indusă de droguri
Combaterea pshozei indusă de droguri s epoate realiza prin întreruperea expunerii la factorul etiologic; astfel se impune întreruperea consumului de droguri și de alcool, evitarea administrării unor doze prea mari de medicamente, evitarea abuzului de medicamente, evitarea combinării subsbtanțelor medicamentoase și consultarea medicului oridecâteori apar manifestări clinice asemănătoare celor de mai sus, în urma administrării vreunui medicament.
Tratamentul simptomatic de combatere a simptomtologiei psecifice psizei indusă de droguri este reprezentat de administrarea medicamentelor antipsihotice, antidepresive și a altor tipruid emedicamente, precum Clozapina.
Terapia cognitiv-compotamentală poate fi, de asemenea, utilă în combaterea simptomatologiei specifice bolii. Terapia cognitiv-compotamentală ajută bolnavul să înțeleagă manifestările clinice prin care trece și să le gestioneze. De asemenea, poate fi utilă pentru conștientizarea bolnavului asupra factorilor declanșatori ai acestei afecțiuni. [1], [2], [3]
- Eficienta tratamentului cu zyprexa la primul episod psihotic
- Psihoza este atac-posesie a celui rau?
- Fiul psihotic refuza medic
- O intrebare... Zyprexa se administreaza in anxietate sau depresie?
- Tulburare psihotica acuta
- Psihoza ?!
- Psihoza depresiva sau din micsorarea medicatiei
- Psihoza
- Psihoza
- În 6 luni psihoza disparecu ajutorul neurofeedback-ului. Funcționează pentru toți.