ROmedic Cabinete medicale Braila Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Braila

CÂND NIMIC NU MAI POATE UMPLE GOLUL  DESPRE PIERDERE ȘI DOLIU 

CÂND NIMIC NU MAI POATE UMPLE GOLUL  DESPRE PIERDERE ȘI DOLIU 
Autor: Psihoterapeut Adina Gidiuta

 

 

Copiii sunt îngrijorați pentru tine. Nu faci nimic decât să te tarăști prin casa și prin gradina ziua și să răsfoiești albumele cu poze până noaptea tărziu. Nu te mai duci nici la biserica.
În cele din urma, copiii au reușit să te convingă să ieși din casa și să iei masa cu ei. Dar tu insiști să mergeti într-un local nou. Cum ai putea să mergi la restaurantul ei favorit fară ea? Chiar și așa, te gândești cât de mult i-ar fi plăcut pestele, cât de mandra ar fi fost că băiatul vostru e absolvent și cât de fericita ar fi fost pentru fiica voastră și noul ei prieten. Nimeni nu vorbește despre ea, dar tu nu te poți gândi decât la ea.


Uneori, în societatea noastră tehnologica avansata, uitam să ne mai gândim la moarte. Americanii trăiesc în jur de șaptezeci de ani și pleacă din localitățile unde au crescut. Este ușor în zilele noastre să-i eviți pe cei bolnavi sau muribunzi, cei mai mulți dintre noi nefiind alaturi de părinții sau bunicii noștri când aceștia trec în neființă. Așa încât moartea pare mai mult o aberație decât o parte inevitabila a vieții noastre. Nu e sigur daca aceasta îndepărtare de boala și moarte ne face mai vulnerabili la doliu atunci când ne moare cineva. Fiecare dintre noi trăiește doliul în mod diferit, în parte datorita culturilor diferite din care provenim, relațiilor diferite pe care le-am avut cu cei decedați și a circustantelor diferite în care apare moartea acestora.

 

Daca știm că persoana iubita vă muri, atunci începem să trăim doliul anticipativ. Avem timp suficient să împărtășim dragostea, să ne luam rămas bun, să chemam rudele și prietenii și să ne pregătim pentru acea pierdere. Te simți însingurat și trist după ce moare cel drag, dar nu ești atâta de șocat.Daca moartea nu este anticipata sau este deosebit de tragica, atunci ești mult mai inclinat să fii luat prin surprindere, să te simți amorțit și înșelat de soarta. Te simți că și cum ai fi fost abandonat.. Ești cuprins de neliniște, pentru că nu te-ai așteptată să se întâmple așa ceva cu persoana iubita. Te întrebi ce ai făcut să meriți așa ceva. Iți tot spui că nu s-a întâmplat cu adevărat, că trebuie să fie o greșeală la mijloc. Ești mai degrabă furios decât trist.

 

Perioada inițială de soc poate dura câteva zile sau săptămâni dar, în cele din urma, vei accepta moartea și vei începe procesul de doliu. După ce ți-a murit cineva drag, ești inclinat să te simți singur și năpădit de amintiri. Îl visezi în mod frecvent pe cel plecat, după care te trezești dezamăgit că nu se mai afla lângă tine. Îi auzi vocea în gând, îi simți prezenta sau chiar ai unele viziuni trecătoare. Acestea sunt precum halucinațiile care apar în unele tulburări psihice, cu diferență că realizezi  că persoana iubita nu mai e vie și nu vorbește cu tine. Vei fi tentat să o pomenești în toate conversațiile. Am cunoscut odată un bărbat care plecase într-o croaziera, după ce-i murise soția într-un accident de mașină și care povestea cele întâmplate fiecărui om pe care-l întâlnea pe vas. Probabil copiii lui speraseră că excursia să-l distragă de la tragicul eveniment și să-l ajute să uite, dar el își luase doliul cu el.

 

Pe de alta parte, vei încercă să eviți orice-ți aduce aminte de cel pe care l-ai pierdut și vei încercă să eviți chiar și disutii despre el. Cei din jurul tău se vor feri să-l pomenească, de teama să nu te supere. Te vei simți vinovat pentru lucruri mărunte din trecut, înainte că acesta să moara.

Acestea sunt simptome asociate de obicei cu anxietatea sau depresia, dar sunt firești în perioada de doliu. Poți avea tulburări de somn, să te simți fară energie și fară pofta de mâncare. Este posibil să-ți pierzi interesul pentru activitățile care obișnuiau să-ți umple timpu. Nu vei simți nevoia să fii printre oameni sau să-ți faci cunoștinte noi.
Chiar daca doliul este o trăire fireasca, moartea unei persoane iubite reprezintă un stres major, care poate duce la tulburare psihica. Aproximativ unul din douăzeci de persoane aflate în doliu are simptome mult mai grave și mai persistente, care merita diagnosticul de depresie majora. Daca începi să-ți pierzi toață motivația și energia și daca vreunul din aceste simptome persista și interferează serios cu viața ta de zi cu zi, solicita ajutor!
Cu siguranță e nevoie să consulți un specialist daca apar sentimente de vinovăție, inutilitatea sau gânduri suicidare. Sentimentele de vinovăție din depresie pot capătă o nuanță aparte. Vei începe să crezi că tu ești cel care a cauzat moartea sau că ești o persoana rea.

 

Și copiii pot trai doliul sau pot avea alte dificultăți în urma pierderii unuia dintre părinți sau bunici. Atunci când un preșcolar își pierde un părinte, poate deveni anxios chiar daca nu înțelege conceptul de moarte. Copiii ceva mai mari pot deveni deprimați sidistrugatori, se pot simți responsabili, într-o oarecare măsură, de dispariția părintelui.
Daca iubești pe cineva care trece printr-o perioada de doliu, ar trebui să-i acorzi timp să se vindece. Poți fi disponibil și suportiv, în funcție de ce are nevoie. Dcaa vrea să-ți vorbească despre cel decedat, atunci asculta-l. Daca evita să vorbească despre pierderea lui,nu-l forță să o facă. Este greu de făcut asta daca amândoi sunteți în doliu, deoarece unul dintre voi poate vrea să vorbească despre asta, în timp ce celalat evita. În acest caz, a vă arata afecțiunea unul celuilalt este cea mai buna cale de a fi suportivi.
În același timp, este bine să te îngrijești și pe tine.Daca ești trist, extenuat, furios sau băut, iți vă fi greu să te sprijini atât pe tine ,cât și pe cel drag.
Multa lume este de părere că religia și psihoterapia sunt factori importanți în recuperarea persoanei care trece prin travaliul  doliului.
Este deosebit de greu să faci față pierderii unui copil, părinții despartindu-se adesea în ura unui astfel de eveniment cumplit. În loc să vă îndepărtați unul de celalat, terapia de cuplu vă poate ajuta să faceți față împreună sentimentelor de frustrare și tristețe.
Amânarea intervenției unui specialist poate împinge lucrurile într-o zona a patologiei și a iremediabilului, nu aștepta că lucrurile să se complice, acționează blând și inteligent!


Să ne fie limpede lumina sufletului mereu, dragii mei cititori!


Psihoterapeut Integrativ Adina Gidiuta
Brăila, Măcin, tel.0748225151

 

 

 
Programare