Copiii despărțirilor noastre
Copiii vor fi întotdeauna conștienți de dificultățile din relația părinților. Cei foarte mici vor simți pe loc daca părinții sunt suparăți sau îngrijorați, dar amintirea acestor stări se vă estompa pe măsură ce cresc; copiii de pe la patru ani în sus vor avea o imagine trunchiata a p;arintilor sai că formând un cuplu.
Însă, indiferent de vârstă copilului, modul în care are loc despărțirea după ce o relație s-a sfârșit vă avea impact asupra lui. Majoritatea părinților vor vrea să se despartă în modul cel mai puțin tulburător, dar adesea acest lucru poate fi foarte dificil daca emoțiile sunt extrem de puternice. Părinții trebuie să tina minte că cei mici nu înțeleg de ce nu pot părinții lor să își rezolve problemele, atâta timp cât ei au fost educați de părinți să creadă că majoritatea situațiilor pot fi soluționate într-un mod fericit. Astfel că vor fi în mod inevitabil îndurerați să vă adă că, uneori, rezolvarea un ei situații îi poate lasă pe oameni nefericiți.
Regulile principale în acest caz sunt:
• Să-i spuneți copilului că vă despărțiți deoarece simțiți că nu mai puteți continua să trăiți împreună
• Să-i vorbiți despre angajamentul vostru fata de el și de planurile pentru a vă întâlni și a vă petrece timp cu el.
• Să vă asumați responsabilitatea pentru situația creata- de obicei este vorba despre o transformare majora survenita în sentimentele ambilor parteneri și o incapacitate de a rezolva aceasta situație.
• Să nu produceți confuzie în mintea copilului continuând să ocupați același spatiu fizic; daca vă despărțiți, atunci trebuie să procedați că atare, pentru că el să poată accepta schimbarea.
• Părintele care s-a mutat trebuie să înceapă să se vadă cu copilul în acesta locație noua, pentru că el să poată asimila noțiunea de despărțire. Revenirea la ceea ce a reprezentat până atunci căminul familiei vă fi inițial o sursa de imensa cofuzie pentru copil.
• Încercați să vă gândiți cât de grea este situația pentru un adult, apoi puneți-vă în pielea copilului. Nu are rost să vă prefaceți că acesta perioada nu este una de natura să producă o destabilizare temporara. Recunoașteți fata de el că s-a întâmplat ceva foarte dureros, dar vorbiți-o și despre cum vor sta lucrurile în aceste noi circumstanțe și scoateți în evidenta toate aspectele pozitive.
• Cu timpul, veți reuși poate că, împreună cu fostul partener , să negociați modul în care să acționați împreună că părinți, dar punerea în practica a acestei hotărâri ar putea dura mult timp, până ce veți redobândi amândoi o oarecare stabilitate în viețile personale.
Sa fiti sanatosi, sinceri si mereu voiosi, dragilor!
Cu dragoste. profunda recunostinta si o calda imbratisare,
Psihoterapeut Adina Gidiuta
Tel.0748225151