Pseudofoliculita barbii
©
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Pseudofoliculita barbii sau mincarimea barbieritului este un termen medical pentru iritatia persistenta cauzata de barbierit. Este o conditie mai intilnita pielii fetei barbatului, dar poate apare si in alte parti ale corpului unde parul este ras sau smuls, mai ales in zonele in care parul este cirliontat iar pielea este sensibila, cum este zona genitala - pseudofoliculita pubiana.
Chisturile formate dupa barbierit pot fi frecvent tratate prin inlaturarea parului in crestere. Parul extrafolicular poate fi smuls usor de sub piele cu penseta. Inlaturarea completa a parului din folicul nu este recomandata. Firele de par transfoliculare pot necesita inlaturare la un dermatolog.
Pseudofoliculita barbii poate fi impartita in doua tipuri in functie de cresterea parului: transfoliculara si extrafoliculara. Parul extrafolicular este un par care a iesit din folicul si a reintrat in piele. Parul transfolicular nu a existat niciodata in folicul, dar datorita naturii sale curbe natural acesta se indoaie inapoi in folicul determinind formarea unui bumb ridicat si a iritatiei.
Leziunea primara este o papula rosiatica cu un fir de par in centru. Daca parul este usor tras afara leziunea se va vindeca. Aceste papule inflamatorii sunt observate in zonele rase ale pielii. Se pot forma pustule si abcese secundare infectarii. Hiperpigmentarea postinflamatorie, cicatricile si formarea de cheloide pot apare in cazurile cronice sau prost tratate.
Pentru majoritatea cazurilor evitarea barbieritului pentru patru saptamini pina cind leziunile se vindeca si aplicarea unei creme cu cortizon pe pielea afectata in fiecare dimineata conduce la vindecare. Barbieritul alternativ si nu in fiecare zi va ameliora pseudofoliculita barbii. Daca trebuie sa se foloseasca lama este de preferat sa se inmoaie mai intii barba cu un prosop ud cald pentru citeva minute.
Preparatele din calciu tioglicolat cum este pudra, lotiunea, crema si pasta sunt lasate sa actioneze 10-15 minute pe barba. Aceste produse nu trebuie folosite zilnic deoarece determina iritatia pielii. O data la trei zile este un regim acceptabil. Iritatia poate fi tratata cu crema cu hidrocortizon. Un pH mic sau o concentratie scazuta a substantelor in creme pot ameliora iritatia.
Daca pustulele sau abcesele sunt evidente se indica un antibiotic oral. Tetraciclina este de obicei aleasa. Similar unei doze de tratament acneic, 500 mg de doua ori pe zi pentru 1-3 luni este de obicei eficienta.
Crema cu eflornitina 13,9% a fost folosita pentru parul facial excesiv si la pacientii cu pseudofoliculita barbii. Este folosita si alaturi de terapia laser pentru femeile hirsute si pacientii cu pseudofoliculita. Scade rata cresterii parului. Parul tratat devine mai fin si decolorat.
Chisturile formate dupa barbierit pot fi frecvent tratate prin inlaturarea parului in crestere. Parul extrafolicular poate fi smuls usor de sub piele cu penseta. Inlaturarea completa a parului din folicul nu este recomandata. Firele de par transfoliculare pot necesita inlaturare la un dermatolog.
Cauze si factori de risc
Dupa ce parul este ras acesta incepe sa creasca la loc. Parul cret tinde sa se indoaie sub piele in loc sa iasa din folicul, conducind la o reactie inflamatorie. Conditia face pielea sa para rosie si inflamata iar in unele cazuri acneiforma. Aceste papule sau pustule inflamate se pot forma in locurile care devin inflamate. Lasata netratata, in timp pseudofoliculita barbii poate conduce la cicatrici cheloide in zona barbii.Pseudofoliculita barbii poate fi impartita in doua tipuri in functie de cresterea parului: transfoliculara si extrafoliculara. Parul extrafolicular este un par care a iesit din folicul si a reintrat in piele. Parul transfolicular nu a existat niciodata in folicul, dar datorita naturii sale curbe natural acesta se indoaie inapoi in folicul determinind formarea unui bumb ridicat si a iritatiei.
Semne si simptome
Pacientii se pling de o eruptie acneiforma dureroasa care apare dupa epilat sau ras. Metoda de radere si frecventa evidentiaza o tehnica inadecvata. Metoda de pregatire a parului, folosirea medicamentelor sau a epilatoarelor trebuie discutate cu pacientul.Leziunea primara este o papula rosiatica cu un fir de par in centru. Daca parul este usor tras afara leziunea se va vindeca. Aceste papule inflamatorii sunt observate in zonele rase ale pielii. Se pot forma pustule si abcese secundare infectarii. Hiperpigmentarea postinflamatorie, cicatricile si formarea de cheloide pot apare in cazurile cronice sau prost tratate.
Preventie
Multi dermatologi recomanda folosirea produselor fara alcool, ulei si parfum. Alcoolul poate usca pielea semnificativ iar parfumul este un iritant al pielii bine cunoscut care poate agrava pseudofoliculita. Produsele cu ulei pot infunda porii pielii si previn eliberarea parului din folicul. Unii barbati folosesc pudre pentru barbierit pentru a evita iritatia, altii folosesc un aparat de ras cu o singura lama pentru a evita sa se rada prea adinc in piele. Alti barbati isi lasa barba. In cazurile severe unele persoane sufera electroliza sau inlaturarea laser a firelor de par sau folosesc produse de exfoliere pentru a minimaliza aparitia conditiei.Pentru majoritatea cazurilor evitarea barbieritului pentru patru saptamini pina cind leziunile se vindeca si aplicarea unei creme cu cortizon pe pielea afectata in fiecare dimineata conduce la vindecare. Barbieritul alternativ si nu in fiecare zi va ameliora pseudofoliculita barbii. Daca trebuie sa se foloseasca lama este de preferat sa se inmoaie mai intii barba cu un prosop ud cald pentru citeva minute.
Tratament
Epilatoarele chimice actioneaza prin ruperea legaturilor disulfid din firele de par si ruperea firului de par la orificiul follicular. Pudrele cu disulfit de bariu 2% se pot transforma in pasta prin amestecarea cu apa si aplicarea pe barba. Aceasta pasta este inlaturata dupa 3-5 minute.Preparatele din calciu tioglicolat cum este pudra, lotiunea, crema si pasta sunt lasate sa actioneze 10-15 minute pe barba. Aceste produse nu trebuie folosite zilnic deoarece determina iritatia pielii. O data la trei zile este un regim acceptabil. Iritatia poate fi tratata cu crema cu hidrocortizon. Un pH mic sau o concentratie scazuta a substantelor in creme pot ameliora iritatia.
Aplicarea de corticosteroizi
Tretinoinul aplicat topic este benefic la unii pacienti. Cind este folosit noaptea amelioreaza hiperkeratoza. Poate inlatura crusta subtire de epiderm care blocheaza foliculul. Cremele care combina tretinoin 0,05%, fluorocinolon acetonide 0,01% si hidroquinona 4% amelioreaza hiperkeratoza, inflamatia si hiperpigmentarea postinflamatorie.Terapia antibiotica
Pentru cazurile severe de pseudofoliculita cu pustule si abcese, antibioticele topice si orale pot fi indicate. Antibioticele topice pot reduce bacteriile de pe piele sit rata infectia secundara. Aceste topice cuprind eritromicina, clindamicina si combinatia clindamicina/benzoil peroxide sau eritromicina/benzoil peroxide. Aplicarea acestor agenti o data sau de doua ori pe zi este eficienta. Benzoil peroxidul aplicat topic o data pe zi este de asemenea eficient in reducerea populatiei de bacterii. Este un agent de prima linie bun pentru persoanele cu pielea grasa.Daca pustulele sau abcesele sunt evidente se indica un antibiotic oral. Tetraciclina este de obicei aleasa. Similar unei doze de tratament acneic, 500 mg de doua ori pe zi pentru 1-3 luni este de obicei eficienta.
Crema cu eflornitina 13,9% a fost folosita pentru parul facial excesiv si la pacientii cu pseudofoliculita barbii. Este folosita si alaturi de terapia laser pentru femeile hirsute si pacientii cu pseudofoliculita. Scade rata cresterii parului. Parul tratat devine mai fin si decolorat.
Terapia chirurgicala
Noile lasere pentru inlaturarea parului pot avea un rol in tratamentul conditiei. Problema cu aceste lasere si sursele de lumina de inalta intesitate pentru inlaturarea parului este afectarea pigmentului natural al pielii de catre laser deoarece melanina din teaca parului este tinta. Diodele s-au dovedit eficiente la pacientii cu fototip de piele I-IV. Folosirea laserului Nd-Yag in tratamentul pseudofoliculitei barbii a demonstrat o scadere in formarea papulelor, miniaturizarea si reducerea firelor de par in tipurile de piele IV, V si VI. Cei mai multi pacienti au revenit la tipul normal de par dupa sase luni. Efectele adverse sunt hipopigmentarea de lunga durata.Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum