Poliurie nocturnă - când mergi de multe ori la baie noaptea
Poliuria nocturnă se caracterizează prin producerea în exces de urină pe durata nopții, peste 20-33% din volumul de urină pe 24 de ore. Ea reprezintă un factor important care contribuie la majoritatea cazurilor de nicturie. Nicturia poate fi cauzată de aportul în exces de fluide, de diverse tulburări de somn și hormonale, patologii urologice, nefrologice și cardiovasculare. Pentru a stabili conduita de tratament, este importantă atât diagnosticarea tipului de nicturie, cât și a patologiilor potențial asociate. Alături de istoricul medical și examenul fizic, diagnosticul presupune stabilirea numărului de micțiuni diurne și nocturne, precum și completarea unor chestionare de evaluare a tipului de nicturie și a factorilor cauzanți. (1)
Poliuria nocturnă se poate asocia cu numeroase patologii, precum insuficiența cardiacă congestivă, diabetul zaharat, apneea obstructivă de somn, edemele periferice și aportul excesiv de lichide seara. De asemenea, producerea unei cantități mari de urină poate fi determinată și de tulburări ale secreției de ADH (hormon antidiuretic sau arginin vasopresină). (1)
Sindromul de poliurie nocturnă este definit ca și poliurie nocturnă în absența unei condiții medicale cunoscute, considerându-se a apărea din cauza unei secreții alterate de ADH. Hormonul ADH joacă un rol esențial în producerea de urină, prin creșterea absorbției de apă și a concentrației de urină pe parcursul nopții. (1)
Pacienții cu nicturie pot avea o calitate a vieții profund alterată, la nivel mental și fizic, mai ales datorită întreruperilor somnului pe durata nopții. De asemenea, ei au o mortalitate crecuta și un risc mare de fracturi și căzături. Mai mult, rata mortalității crește cu numărul de micțiuni pe noapte. (1)
Prevalența nicturiei crește o dată cu vârsta dar și adulții tineri pot fi afectați. În practica clinică, este raportat că unul din 5 sau 6 adulți tineri se trezește noaptea pentru a urina cel puțin de 2 ori. Nicturia este mai frecvent întâlnită la femeile tinere decât la bărbații tineri. Totuși, la persoanele de vârstă mijlocie, prevalența nicturiei ajunge să fie egală la bărbați și la femei, ca după vârsta de 60 de ani să fie mai mare la cei de sex masculin. (1)
Pacientul cu nicturie ar trebui să fie întrebat despre istoricul medical, aportul de lichide, tratamente anterioare, existența unor tulburări cardiace sau urinare, intervenții chirurgicale în sfera tractului urinar inferior sau despre alte boli care ar putea crește cantitatea de urină pe parcursul nopții. (1)
Mecanism
Pacienții cu poliurie nocturnă urinează foarte mult pe parcursul nopții dar în timpul zilei, volumul urinar este normal sau chiar redus. Acest lucru se întâmplă din cauza retenției de fluid pe durata zilei, cel mai frecvent în picioare sau în membrele inferioare. Datorită faptului că persoanele se întind noaptea, adoptând clinostatismul, forță gravitațională nu mai poate determina păstrarea fluidelor în membrele inferioare iar acestea reintră în sistemul venos, sunt filtrate de rinichi și stimulează producția de urină. (2)
Cauze
Există mai multe cauze care determină poliurie nocturnă:
- Patologiile care cresc retenția lichidiană: insuficiență cardiacă, boală renală, tulburările hepatice
- Aportul excesiv de lichide înaintea somnului, mai ales alcool și cafea
- Apneea obstructivă de somn
- Reducerea secreției de ADH (hormon antidiuretic) pe parcursul nopții, din cauza înaintării în vârstă sau a tulburărilor SNC (sistem nervos central)
- Edemele membrelor inferioare
- Medicamentele (diuretice, glicozide cardiace, litiu, fenitoină, vitamina D în exces)
- Alimentație bogată în sodiu (sare) (2, 3)
Simptome
În mod normal, o persoană ar trebui să poate dormi 6-8 ore pe noapte fără a se trezi din cauza nevoii de a urina. Persoanele cu nicturie se trezesc cel puțin o dată pe noapte pentru a urina, ceea ce întrerupe ciclul somnului. Printre simptomele nicturiei se numără:
- Trezitul cel puțin o dată pe noapte pentru a urină
- Emisia unui volum mare de urină
- Fatigabilitate, somnolență pe parcursul zilei (din cauza faptului că trezitul noaptea întrerupe ciclul somnului) (2)
Diagnostic
Pentru a ajuta la punerea diagnosticului de poliurie nocturnă, pacientul poate să țină o evidență a ingestiei și eliminării de lichide. Aceasta poate fi făcută sub forma unui jurnal pe 2 zile, în care bolnavul notează volumul de lichide consumat, frecvența micțiunilor și volumul urinei. De asemenea, pacientul ar trebui să țină o evidență a medicamentelor pe care și le administrează și a eventualelor infecții de tract urinar. (2)
În spital, medicul va revedea jurnalul și poate adresa întrebări legate de debutul bolii, de câte ori trebuie să urineze pacientul noaptea, care este volumul urinar, dacă acesta s-a modificat în timp, care este cantitatea de cafeină și de alcool consumată zilnic, dacă au fost anumite modificări de alimentație.
Mai mult, medicul poate solicita un examen de urină, pentru excluderea unei infecții. (2)
Tratament
Nicturia și poliuria nocturnă ar putea fi ameliorate prin schimbare comportamentală și a stilului de viață. Aceste măsuri ar trebui adoptate inițial, înaintea oricărui tratament medicamentos. (1)
Modificarea stilului de viață presupune:
- scăderea aportului de fluide cu cel puțin 2 ore înaintea somnului, în mod particular alcool și cafeină
- restricția de lichide la maxim 2 litri pe zi
- mersul la toaletă înainte de culcare
- creșterea activității fizice
- reducerea aportului alimentar de sare
- scăderea în greutate pentru persoanele obeze (1)
În plus, pacienții cu edeme periferice din cauza insuficienței cardiace congestive sau insuficienței venoase cronice ar putea să ridice picioarele deasupra nivelului inimii timp de câteva ore înaintea somnului. La pacienții în tratament cu diuretice, având în vedere timpul de înjumătățire al acestora, se recomandă administrarea lor până în prânz, mai degrabă decât înainte de culcare. (1)
În condițiile în care nicturia evoluează iar modificările stilului de viață nu aduc niciun beneficiu, atunci ar putea fi nevoie de medicamente. De obicei, tratamentul vizează cauza care a determinat poliuria nocturnă. Dacă este prezentă apneea obstructivă de somn, atunci se recomandă o evaluare pneumologică sau adresarea la un cabinet de somnologie. Dacă pacientul are hiperplazie benignă de prostată, atunci s-ar putea indica anumite tratamente sau intervenții chirurgicale. (2)
Printre medicamentele care se pot dovedi utile în poliuria nocturnă se numără:
1. Medicamentele anticolinergice
Medicamente anticolinergice pot reduce simptomele vezicii urinare hiperactive. (2)
2. Diureticele (bumetanid, furosemid)
Diureticele contribuie la reglarea producției de urină, prin stimularea rinichilor să elimine apa în exces. Dacă sunt administrate cu aproximativ 6 ore înaintea orei de culcare, diureticele determină eliminarea apei suplimentare până seara, prevenind urinatul pe parcursul nopții. (2, 4)
3. Desmopresina
Desmopresina este un medicament antidiuretic administrat în cazul secreției nocturne insuficiente de ADH. El reprezintă un analog sintetic al ADH, fiind eficient și bine tolerat de către adulții cu nicturie asociată cu poliurie nocturnă. Desmopresina mimează acțiunea ADH-ului, scăzând producția de urină și crescând osmolaritatea urinară. Medicamentul a fost utilizat de peste 30 de ani în tratamentul diabetului insipid și a enurezisului nocturn primar. Totuși, desmopresina trebuie utilizată cu atenție deoarece poate determina retenție de apă și suprasolicitare cardiacă, mai ales în prezența hipertensiunii arteriale sau a altor patologii cardiace. Ocazional, poate scădea prea mult nivelul de sodiu din organism, determinând hiponatremie. (1, 2, 4)
intră pe forum