Plagiocefalia pozitionala (Capul turtit)

Plagiocefalia pozitionala sau sindromul capului turtit este o afectiune in care baza sau fata laterala a capului copilului sunt aplatizate, frecvent cu diminuarea densitatii capilare in zona respectiva. Este rezultatul adoptarii unei pozitii laterale a capului pentru perioade indelungate.

Deoarece oasele craniene la copii sunt moi, permitind creierului sa se dezvolte in primele luni de viata, devin susceptibile la aplatizare

Termenul „pozitionala” este folosit pentru a diferentia conditia de adevarata sinostoza, care este fuziunea prematura a suturilor craniene si necesita chirurgie pentru corectare. Acest termen se refera la cauza presionala externa a deformarii craniului.

Conditia poate fi cauzata de torticolisul congenital in care muschii gitului laterali se dezvolta diferit, determinind torsiunea capului pe o parte, dar cel mai adesea apare la copiii care dorm intr-o singura pozitie pentru un timp indelungat.

Conditia netratata nu afecteaza dezvoltarea creierului. Terapiile sunt medicale, noninvazive prin repozitionarea capului in timpul somnului si folosirea de benzi pentru dirijarea cresterii craniului. Prognosticul este excelent si se rezolva in majoritatea cazurilor inainte de virsta de un an.

Patogenie si cauze

Craniul copilului este format din oase libere separate prin suturi. Suturile care actioneaza ca articulatii de expansiune permit craniului sa se modeleze pentru a trece prin canalul de nastere si a se extinde alaturi de creierul care creste rapid. In timp ce multi copii se nasc cu o forma anormala a capului datorata trecerii prin canalul de nastere ingust, majoritatea isi vor corecta forma in primele sase saptamini de viata. Cind un craniu anormal persista sau nu este observat decit dupa sase saptamini, este important sa fie determinata cauza.

Cea mai frecventa deformare pozitionala a craniului este plagiocefalia
. Aceasta este determinata cind se exercita presiunii externe in mod repetat pe o parte a occiputului si apare o zona plata. Aceasta este de obicei acompaniata de o frunte proeminenta, care observata de la inaltime da capului o forma paralelipipedica in loc de forma ovala normala.
Este comun pentru copilul cu plagiocefalie pozitionala sa prezinte insertia joasa si anterioara a urechilor si asimetrie faciala, in care jumatatea afectata sa prezinte un obraz proeminent. Asimetria faciala poate cuprinde si o mandibula inclinata, alaturi de ochi de dimensiuni diferite.

Cauzele plagiocefaliei pozitionale

Uterul strimt:
Constrictia uterina poate fi determinata de o varietate de factori incluzind o sarcina multipla, un uter mic sau malformat, un pelvis matern mic sau o cantitate inadecvata de lichid amniotic. Copilul in pozitie laterala in uter poate reprezenta o cauza pentru plagiocefalia pozitionala daca capul acestuia este blocat sub coastele mamei.
Prematuritatea:
Craniul unui prematur este foarte moale si maleabil, facindu-l susceptibil la remodelare prin aplicare de presiuni externe.
Dormitul pe spate:

In 1992 Academia Americana Pediatrica a recomandat adoptarea pozitiei de decubit dorsal in timpul somnului la copii pentru a evita riscul de deces subit; in acelasi timp a aparut si o crestere dramatica a plagiocefaliei pozitionale datorate dormitului pe spate.
Torticolisul muscular congenital:
Este o conditie medicala determinata de scurtarea sau ingrosarea unor muschi ai gitului pe fata laterala. Aceasta determina torsiunea capului copilului intr-o anumita directie. Deformarea este foarte subtila, iar parintii sunt de obicei primii care o observa. Daca copilul tinde a privi intotdeauna intr-o singura directie este posibil ca etiologia sa fie torticolisul congenital.

Semne si simptome

Plagiocefalia pozitionala, cunoscuta si sub denumirea de plagiocefalia deformationala sau sindromul capului plat, este o conditie descoperita mai ales la copii si caracterizata de evidentierea unei zone plate occipitale determinata de adoptarea prelungita a unei pozitii posterioare a capului.

Plagiocefalia pozitionala era considerata doar o problema cosmetica deoarece nu restringe cresterea creierului si nu il lezeaza. Totusi exista astazi dovezi ca aceasta conditie poate determina si alte probleme medicale, mai ales daca este prezenta si asimetria faciala. Unele patologii determinate cuprind problemele masticatiei si ale alimentatiei normale. Dificultatea vizuala poate de asemenea deveni o problema si necesita interventie chirurgicala. Anomaliile formei capului determina sindromul articulatiei temporomandibulare.
Plagiocefalia pozitionala nu este singura deformare pozitionala, dar este cel mai frecvent intilnita.
Brahicefalia pozitionala este o conditie patologica care apare cind baza craniului este plata iar capul este inalt. Este observata cind copilul doarme doar cu baza capului pe perna.
Scafocefalia pozitionala apare cind capul este lung. Este rezultatul pozitiei laterale a fatului in sarcina cu intepenirea capului in coastele mamei. Prematuritatea poate de asemenea constituii un factor determinant.

Diagnostic

Diagnosticul de plagiocefalie pozitionala este usor de pus. Conditia este observata la virsta de 2-3 luni a copilului. Acesti copii prezinta aplatizarea craniului pe o jumatate a occiputului. Fata de craniosinostoza prezinta o bombare compensatorie a fruntii pe aceeasi parte a capului. Desi nu este de obicei necesar, se pot efectua teste aditionale daca se suspecteaza fuziunea suturii lambdoide. Se indica o radiografie de craniu sau o computer tomografie pentru a detecta suturile inca deschise ale craniului si a exclude sinostoza lambdoidei.

Tratament

Virsta este un factor important in cadrul tratamentului. Deoarece dezvoldarea creierului este maxima in timpul primelor 12 luni de viata, corectia deformarii este indicata in aceasta perioada pentru a avea rezultate favorabile. Desi multi copii au rezultate bune si prin dispozitivele ortopedice craniene in al doilea an de viata, durata tratamentului este mare iar corectia poate sa nu fie totala.
Plagiocefalia pozitionala este un subiect de dezbatere inca din punct de vedere terapeutic. In trecut chirurgia era efectuata frecvent, mai ales ca raspuns la diagnosticarea gresita a unei craniosinostoze. In cazurile severe de deformare chirurgia poate reprezenta totusi o solutie.
Astazi cea mai comuna forma de tratament este terapia de repozitionare si terapia prin banda.

Unii doctori sustin ca plagiogefalia pozitionala se va autocorecta pe masura ce copilul creste si devine matur. Acest fapt este partial adevarat in cazurile usoare, dar cei mai multi pacienti moderat-severi nu se inscriu in aceasta categorie. Terapia de repozitionare are cele mai bune rezultate la virsta de 0-6 luni in functie de severitatea deformarii. Dupa 6 luni este mult mai dificil de a controla zona pe care doarme copilul, iar terapia nu mai este atit de eficienta.
Aceasta terapie trebuie initiata la o virsta frageda, in jurul a 5 luni. Se folosesc benzi pina la virsta de 18 luni, iar eficacitatea este mai mare cind copilul este mai mic.

Terapia repozitionala:
Aceasta este guvernata de conceptul simplu de a repozitiona copilul pentru a nu persista pe o zona plata. Se crede ca inlaturarea presiunii externe determina rotunjirea zonei plate pe masura ce capul creste. Tehnicile utilizate cuprind plasarea unui prosop rulat linga capul copilului pentru a preveni modificarea pozitiei.

Terapia prin banda:
Terapia prin banda este guvernata de conceptul clasic conform caruia legarea capului unui copil cu asimetrie craniul va creste fiind ghidat de banda si va lua forma acesteia. O tehnica alternativa este cranioplastia cu orteza dinamica dezvoltata pentru un abord mult mai activ al plagiocefaliei pozitionale. In aceasta tehnica dispozitivul este construit special pentru a aplica o presiune usoara in zona capului unde nu se doreste cresterea craniului si permiterea dezvoltarii craniului acolo unde este necesara. Durata tratamentului cu benzi depinde de virsta la care copilul incepe terapia, modelul particular al benzii folosite, rata cu care creste copilul si gradul de plagiocefalie.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum