Pitiriazis alba

Pitiriasis alba este o dermatita nespecifica de etiologie necunoscuta care determina pete eritematoase scuamoase. Acestea se rezolva si lasa zone de hipopigmentare. Leziunile apar frecvent pe fata, in special obraji. Leziunile pot fi eritematoase sau pruriginoase, evolueaza in macule hipopigmentate, scuamoase. Pacientii relateaza predominenta leziunilor vara, in urma hiperpigmentarii zonei inconjuratoare asociata cu expunerea la soare. Mortalitatea nu este asociata cu aceasta conditie. Este o afectiune autolimitanta asimptomatica care se remite fara interventie medicala. O problema poate fi aspectul cosmetic.

Cauza este necunoscuta. Consultatia dermatologica nu este necesara in cazurile usoare dar devine necesara in cele extensive. Deoarece afectiunea este autolimitanta nu este necesar un tratament. Pitiriazis alba nu are consecinte medicale iar efectele secundare ale medicatiei pot depasi efectele cosmetic ale interventiilor. Remediile cele mai folosite sunt emolientele, steroizii topici, fototerapia cu psoralen si ultraviolete A, cu eficacitate limitata.

Depigmentarea nu este permanenta. Pitiriazis alba este in general autolimitanta iar leziunile se rezolva in perioada de adult. Durata simptomelor este diferita pentru fiecare pacient.

Patogenie si cauze

Nu s-a raportat nici o cauza cunoscuta pentru pitiriazis alba. Atopia si modificarile postinflamatorii sunt teoriile curente asupra originii leziunilor. Este considerate hipopigmentarea secundara pitiriacitrinului, o substanta produsa de Malassezia care actioneaza ca o ecranare solara naturala.
Biopsia si histologia arata hiperkeratoza, parakeratoza, acantoza, spongioza si infiltrate perivascular. Atrofia glandelor sebacee este notate la peste jumatate din cazuri. Modificari degenerative ale melanocitelor si reducerea melanosomilor keratinocitelor este de asemenea notate. Defectul este considerat a se datora diminuarii melaninei.

Semne si simptome

Pitiriazis alba este observata mai ales la persoanele sub 20 de ani. Leziunile apar pe fata, mai ales pe obraji. Leziunile pot fi eritematoase sau pruritice la inceput, evoluind la macule scuamoase, hipopigmentate. Pacientii pot acuza prezenta leziunilor mai ales vara, cind pielea din jur este bronzata si acestea sunt mai evidente.

Exista trei stadii ale afectiunii:

- leziuni papulare eritematoase
- leziuni papulare hipocrome
- leziuni hipocrome netede.
Initial eritemul poate fi evident cu formare de cruste pe unele leziuni, totusi deoarece eritemul este usor multi pacienti nu realizeaza acest stadiu. Noi leziuni se pot dezvolta la diferite interval de timp. Durata leziunilor variaza de la o luna pina la 10 ani. Durata medie pentru forma faciala comuna este de un an.

Examen fizic.

Pitiriazis alba este caracterizata de pete rotunde-ovale, hipopigmentate, scuamoase pe fata, brate, git sau umeri. Trunchiul si picioarele sunt mai putin afectate. Leziunile variaza ca dimensiune intre 1-4 cm. Pacientii au de obicei multiple leziuni care variaza intre 4-20 ca numar. Scuamele sunt fine si aderente.
Cel mai frecvent leziunile afecteaza fata. La copii acestea sunt limitate la fata. Zonele din jurul gurii, obrajii si barbia sunt cele mai intilnite. Mai rar fata este evitata iar leziunile apar pe trunchi si membre inferioare. Rar, boala poate fi extensiva. Pacientii cu pitiriazis extensiv prezinta numeroase leziuni pe trunchi si extremitati. Aceasta forma apare la pacientii in virsta.

Diagnostic

Studii de laborator:
- diagnosticul corect este sugerat de virsta pacientului, scuamele fine, hipopigmentare si distributia leziunilor
- examinarea cu hidroxid de potasiu este efectuata pentru a exclude tinea versicolor, tinea faciei sau tinea corporis.

Examen histologic. Biopsia pielii nu este necesara. Studiile arata diminuarea numarului de melanocite active si reducerea numarului si a dimensiunilor melanozomilor in pielea afectata.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: dermatita atopica, dermatita de contact, pitiriazis roz, tinea versicolor, hipomelanoza maculara progresiva, psoriazis, eczema numulara, nev depigmentat, micosis fungoides hipopigmentat, vitiligo.

Tratament

Tratamentul consta in principal din ingrijirea adecvata a pielii si educarea parintilor si a pacientilor asupra naturii benign si autolimitate a bolii. Se poate folosi hidrocortizonul sau o crema emolienta blinda pentru a descreste eritemul si pruritul daca sunt prezente. Imunomodulatorii precum tacrolimus pot fi folositi pentru a trata pitiriazis alba si este sigura pentru copiii mici.
Boala extensiva poate fi tratata cu fotochimioterapia cu psoralen si ultraviolete A, totusi aceasta prezinta riscuri si nu este indicate. Se indica folosirea de creme de protective solara, putind ajuta la diminuarea evidentei leziunilor. Riscul de arsura solara este usor crescut pentru aceste leziuni. Pitiriazis alba este autolimitanta iar pacientii sunt asimptomatici. Aspectul cosmetic poate fi o problema. Prognosticul este bun cu repigmentare totala. Nu exista efecte secundare pe termen lung.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum