Pistrui

Pistrui
Pistrui sau efelide sunt macule mici, fine de pe suprafata tegumentului. De obicei sunt multiple ca numar. Cu expunerea la soare devin mai aparente de aceea in lunile de iarna sunt aproape imperceptibile. Desi efelidele sunt predominant benigne pot fi observate in asociere cu afectiuni sistemice.

Persoanele care sunt susceptibile genetic pot avea mutatii somatice in melanocitele epidermice care sa promoveze cresterea melanogenezei. Melanocitele nu sunt crescute in numar si chiar pot fi scazute ca numar. Cu expunerea la ultraviolete A si B creste reactia dopa, conducind la producerea de melanozomi mari si aspectul clinic caracteristic.

Pistruii apar in timpul copilariei ca zone de pigmentare crescuta, limitate la regiunile corporale de deasupra taliei. La virstele mai inaintate numarul lor scade. Efelidele apar la virsta de 2 ani si cresc la numar in adolescenta. Maculele sunt asimptomatice, mai numeroase la zonele expuse la soare si fade, mici in timpul iernii.

Exemen fizic

Efelidele simple sunt multiple, mici, macule fine 1-5 mm diametru cu pigmentare uniforma. Se gasesc frecvent pe zonele expuse la soare, cum este nasul, obrajii, umerii si partea superioara a spatelui. Maculele pot fi discrete sau confluente. Pistruii arsurii solare similari pistruilor simpli sunt mai inchisi la culoare, margini neregulate si de citiva centimetri.

Pistruii sunt frecventi la persoanele blonde si roscate.
Sunt distribuiti egal intre sexe. Pot prezenta un anumit impact asupra cosmeticii si nu sunt asociate cu mortalitate crescuta. Mortalitatea poate fi crescuta in boli asociate cu efelide, cum este xeroderma pigmentosum.

Cauze si factori de risc pentru pistrui

Pistruii tind sa fie mosteniti autosomal dominant. Sunt mai frecventi la persoanele cu piele subtire si deschisa la culoare si par blond sau roscat. La persoanele susceptibile expunerea la soare la ultravioletele A si B induce pistruiii prin stimularea melanocitelor de a produce melanina.

Xeroderma pigmentosum. Pistruii sunt proeminenti si chiar negri la purtatorii heterozigoti cu aceasta boala autosomal recesiva. Aparitia lor excesiva la persoanele cu par negru sugereaza posibilitatea bolii neurofibromatoza. Pistruii pot fi gasiti in regiunile cu falduri de piele la persoanele cu aceasta boala autosomal dominanta.

Tratamentul pistruilor

Tratamentul pistruilor nu este necesar. Daca pacientul doreste sa modifica aspectul cosmetic se indica evitarea expunerii la soare si machiajul. Cremele cu SPF pot fi folosite pentru a preveni pigmentarea pistruilor determinata de expunerea la soare. Daca se doreste se poate incerca peelingul chimic, crioterapia si tratamentul laser pentru a face efelidele mai putin poeminente. Pistruii pot fi problematici cosmetic dar nu sunt asociati cu nicio complicatie. Totusi, studiile recente arata ca persoanele cu tipuri de piele susceptibile la pistrui sunt la risc crescut de a dezvolta cancere de piele. Aceasta asociere este simpla deoarece efelidele si cancerul de piele sunt mai frecvente la persoanele expuse la soare cu tipul de piele I si II fata de alti oameni.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • De ce apar pistruii?
  •