Piodermita vegetanta
©
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Piodermita vegetanta este o afectiune caracterizata prin aparitia de placi verucoase mari, cu margini supradenivelate si multiple pustule. Reprezinta o eruptie cu multiple ulceratii pustuloase. Poate avea o etiologie bacteriana similara piodermei sancriforme. Piodermita vegetanta este asociata cu colita ulcerative, limfomul difuz cu celule T, alcoolismul, malnutritia, infectia HIV, leukemia mieloida cronica si nefrita lupica.
Nu exista un tratament standard pentru aceasta afectiune. Tratamentul antibiotic este folosit cu rezultate variabile. Cu terapie prognosticul este bun.
Limfomul difuz cu celule T, colita ulcerative, infectia HIV sunt asociate cu aceasta conditie.
Organisme patogene precum Staphylococcus aureus cresc in culturile din plagi. Imunofluorescenta directa si indirect ajuta la diferentierea piodermitei de pemfigusul vegetant. Examenul histologic arata hiperplazie pseudocarcinomatoasa si numeroase abcese in epidermal hiperplazic si derm. Abcesele pot fi constituite din neutrofile sau eozinofile.
Diagnosticul diferential se va face cu urmatoarele afectiuni: halogenoderma, keratoacantomul, infectiile cu micobacterii marine ale pielii, piodermita gangrenoasa, carcinom celular scuamos.
Terapia chirurgicala este necesara pentru a debrida laser plaga sau prin chiuretaj. Prognosticul cu terapie antibiotic este bun, fara a lua in considerare evolutia individuala a bolii de fond associate precum infectia HIV, colita ulcerative, limfomul cu celule T, leucemia.
Nu exista un tratament standard pentru aceasta afectiune. Tratamentul antibiotic este folosit cu rezultate variabile. Cu terapie prognosticul este bun.
Patogenie si cauze
Etiologia piodermitei vegetante nu este cunoscuta, desi este asociata frecvent cu infectiile stafilococice si streptococice la un pacient cu status imunosupresat sau o disfunctie a sistemului imun. Disfunctia imunologica este considerate a induce dezvoltarea vegetatiilor. In plus infectiile bacteriene, cele fungice sunt de asemenea implicate in contextul imunosupresiei.Limfomul difuz cu celule T, colita ulcerative, infectia HIV sunt asociate cu aceasta conditie.
Semne si simptome
Examinarea clinica arata placi multiple cu pustule care se sparg si lasa ulceratii. Placile verucoase prezinta margini supradenivelate.Organisme patogene precum Staphylococcus aureus cresc in culturile din plagi. Imunofluorescenta directa si indirect ajuta la diferentierea piodermitei de pemfigusul vegetant. Examenul histologic arata hiperplazie pseudocarcinomatoasa si numeroase abcese in epidermal hiperplazic si derm. Abcesele pot fi constituite din neutrofile sau eozinofile.
Diagnosticul diferential se va face cu urmatoarele afectiuni: halogenoderma, keratoacantomul, infectiile cu micobacterii marine ale pielii, piodermita gangrenoasa, carcinom celular scuamos.
Tratament
Nu exista un singur regim therapeutic pentru aceasta conditie. S-au incercat terapii antibiotic cu rezultate variabile. Ingrijirea topica a plagii cu sulfat de cupru sau subacetat de aluminiu in comprese si antibiotic intravenoase prezinta unele rezultate benefice. Aplicarea de oxid de zinc alaturi de injectarea intralezionala a corticosteroizilor prezinta rezultate bune de asemenea. Aplicarea topica de cromoglicat disodat induce vindecarea plagii.Terapia chirurgicala este necesara pentru a debrida laser plaga sau prin chiuretaj. Prognosticul cu terapie antibiotic este bun, fara a lua in considerare evolutia individuala a bolii de fond associate precum infectia HIV, colita ulcerative, limfomul cu celule T, leucemia.
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum