Pinguecula
Autor: Dr. Filip Teodor [+ revizuiri*]
Pacientul prezinta o serie de formatiuni proeminente, de culoare galbena, care se localizeaza la nivelul fantei palpebrale, catre regiunea nazala. Aceste leziuni se datoreaza denaturarii structurilor colagenice, fiind afectate in acelasi timp tesuturile subconjunctivale si regiunile superficiale ale sclerei; boala este stagnanta (leziunile nu prezinta un caracter evolutiv) si se asociaza cu o crestere marcanta a colesterolului plasmatic (hipercolesterolemie).
Tratamentul se face adesea doar din ratiuni estetice si consta in extirparea formatiunii.
Daca apar inflamatii care treneaza si recidiveaza, pot fi utilizate pentru instilatii, coliruri ce contin corticosteroizi; daca leziunile proeminente sunt suparatoare, ele pot fi excizate prin metode chirurgicale.
Pinguecula
Pinguecula este o manifestare a degenerării şi degradării fibrelor de colagen. Este destul de frecvent întâlnită şi se prezintă că o proeminenţă reliefată, de culoare alb-gălbuie, necanceroasa, care creşte pe conjunctivă (ţesutul transparent care acoperă ochiul la exterior). Este localizată la nivelul fisurii palpebrale (fisura limitată de pleoapa superioară de cea inferioară). Este adiacentă corneei, fără a o acoperi. Reflectivitatea conjunctivei în porţiunea nazală este crescută pentru razele soarelui, explicând incidenţa pingueculei care este crescută în porţiunea nazală, dar se poate întâlni şi în cea temporală. (1, 2) Pinguecula provine din substantivul de origine latină „pinguis” care semnifică grăsime sau untură. (3)
Prelevarea de ţesut din excrescenţă a permis studierea sa la nivel de microscopie optică şi electronică. Ţesutul prezenta degenerarea colagenului, granulaţii închise la culoare, uneori calcifieri şi schimbări degenerative în ţesutul conjunctiv, cu o acumulare de ţesut elastotic. Această acumulare este asemănătoare cu cea din elastoza solară, doar că fibrele de colagen prezintă leziuni mult mai mari, fiind mai grav deteriorate. Expunerea îndelungată la soare a conjunctivei pericorneene poate duce la lezarea membranei endoteliale (strat al matricii extracelulare secretat de celulele epiteliale ce asigură schimbul de nutrienţi şi este alcătuit din numeroase fibre de colagen). Astfel, schimbul de substanţe prin vasele de sânge este perturbat. Aceasta duce la degenerarea şi regenerarea accelerată a celulelor endoteliale ce vor culmina prin îngroşarea membrane bazale, urmate de alterarea metabolismului fibroblastelor, cu lezarea colagenului şi a fibrelor elastice. (4, 5, 6)
Cauze, factori de risc
Pinguecula are cauză necunoscută. Totuşi, factorii majori de risc incriminaţi sunt expunerea prelungită a ochilor la razele UV, vânt, praf şi vapori toxici. Vârsta este de asemenea un factor de luat în considerare. Incidenţa pingueculei la persoanele vârstnice este exponenţial mai crescută decât la cei tineri. Persoanele care lucrează ca sudori sau cei care locuiesc în zona ecuatorului sunt şi ei incluşi În categoria celor cu risc crescut. (7, 8)
Semne şi simptome
Pinguecula se prezintă sub forma unei pete reliefate pe suprafaţa conjunctivei la nivelul unuia sau a ambilor ochi, de culoare alb-gălbuie, cu aspect grăsos, fără a acoperi corneea. Cel mai frecvent este întâlnită în porţiunea nazală, dar poate fi şi în cea temporală. Această creştere neobişnuită a membranei bazale se poate extinde de-a lungul a mai mulţi ani.
De cele mai multe ori nu există niciun simptom, totuşi, pinguecula poate cauza uscăciune prin neuniformitatea suprafeţei oculare ceea ce duce la roşeaţă şi iritaţie.
Purtarea lentilelor de contact poate fi îngreunată. (1, 9)
Diagnostic
Un simplu control la medicul oftalmolog este îndeajuns pentru a stabili diagnosticul. Pinguecula este vizibilă cu ochiul liber. (1)
Tratament
Majoritatea oamenilor cu pinguecula nu necesită tratament. Medicul trebuie să informeze pacientul deoarece nu există niciun pericol de sănătate. Tratamentul trebuie iniţiat doar în cazurile în care pata ajunge de dimensiuni supărătoare sau apar complicaţii. Pinguecula nu afectează vederea, este de natură benignă (nu este canceroasă), singurele probleme pot apărea atunci când ajunge la o mărime supărătoare pentru cei ce folosesc lentilele de contact sau în rarele cazuri în care apare iritaţia.
De asemenea, pinguecula poate fi deranjantă pentru pacient din punct de vedere cosmetic.
Măsuri ce pot fi luate:
• picături pentru a umezi şi a asigura lubrefierea, hidratarea şi a preveni astfel inflamarea
• picături anti-inflamatoare pe bază de corticosteroizi sau fără steroizi pentru a reduce inflamaţia dar fără rezultat asupra pingueculei
• îndepărtarea chirurgicală dacă
- există dificultăţi în clipire
- deranjează persoana prin aspectul inestetic
- persoanei îi este imposibil a purta lentile de contact
- apare inflamaţie şi roşeaţa persistentă (2, 7)
Complicaţii
În unele cazuri, pinguecula se extinde deasupra corneei şi interferă cu vederea. Doctorii denumesc aceasta Pterigium – diferită de pinguecula, prezentând un număr mai mare şi mai grav de complicaţii. Dacă proeminenţa prezintă numeroase vase de sânge e posibil să evolueze spre Pterigium. (10)
Pinguecula şi Pterigium
În ambele cazuri, cauzele sunt aceleaşi. Din punct de vedere al aspectului sunt diferite. Pe când la pinguecula, membrana bazală creşte exponenţial, întărindu-se, ea nu mai permite schimbul de nutrienţi cu vasele de sânge. La pterigium, situaţia este diferită. Pterigium este mai periculos pentru sănătate, el este bine vascularizat, ajungând de multe ori să se extindă deaspura corneei şi să interacţioneze cu vederea. (10)
Prevenţie
Nu există măsuri care să prevină în proporţie de 100% pinguecula. Factori care pot ajuta în prevenţie sunt:
- evitarea expunerii prelungite la radiaţiile UV, vânt, praf
- purtarea ochelarilor cu protecţie UV
- hidratarea ochilor (2)
Concluzii
Pinguecula este o boală destul de frecventă, mai ales la persoanele vârstnice, care nu afectează starea de sănătate şi nici vederea. Astfel, nu este necesar ca pacienţii să se îngrijoreze, ci să respecte recomandările medicului care sunt în funcţie de caz. Progresul creşterii este unul extrem de lent - de nivelul anilor, dar este recomandată protejarea de factorii iritanţi, în special contra razelor UV, pentru a preveni creşterea pingueculei şi astfel posibilele complicaţii: roşeaţă, iritaţie. Nu întârziaţi a vă prezenta la medic de fiecare dată când observaţi o modificare în aspect sau mărime.
- Keratoconus
- Cross linking
- Tratament keratoconus
- Interpretare examen oftamologic
- Nistagmus rotator
- Stie cineva ceva despre maladia Stargardt
- Senzatia de mancarime a ochilor
- Atrofiere Nerv Optic
- Keratoconus-implant cu inele ferrara
- Se poate face transplant de ochi?