Piele pigmentată

©

Autor:

Pielea pigmentată reprezintă apariția la nivelul pielii a unor semne sau macule de culoare maronie sau negricioasă, de formă și dimensiuni variabile.
Centrele de chirurgie estetică și dermatologică pun la dispoziție o gamă largă de proceduri și intervenții pentru a scăpa de diferitele afecțiuni ale pielii, însă nu toate modificările tegumentare reprezintă o reală problemă de sănătate. [1], [2], [3], [4]

De ce apare pielea pigmentată?

Principalul mecanism ce determină piele pigmentată este creșterea secreției locale de pigment melanic, cunoscut în termeni medicali ca melanină. Acest pigment este răspunzător de culoarea ochilor, a părului și a pielii.

Creșterea producției de melanină într-o anumită regiune corporală sau pe toată suprafața corpului este determinată de următorii factori de risc:
  • Ereditatea
  • Expunerea prelungită la raze UV (solare)
  • Modificările hormonale
  • Îmbătrânirea
  • Apariția unor afecțiuni la nivelul pielii.

De asemenea, mai pot fi descrise și alte afecțiuni care duc la apariția pielii pigmentate, însă aceste semne cutanate pot fi, mai degrabă, incluse în categoria leziunilor de hiperpigmentare. Printre aceste afecțiuni se numără cancerul de piele, keratozele actinice, keratozele solare, etc. [1], [2], [3], [4]

Ce reprezintă pigmentarea pielii?

Principalele pete pigmentare apărute la nivelul pielii sunt:
  • „Petele de vânt” sunt acele pete pigmentare care apar în urma expunerii îndelungate la razele solare, sunt de regulă închise la culoare, de dimensiuni reduse și sunt, de cele mai multe ori, localizate la nivelul feței, a decolteului, la nivelul brațelor, dosului palmelor sau la nivelul umerilor.
  • Pistruii sunt reprezentați de petele pigmentare de dimensiuni extrem de reduse, de culoare maronie, localizate frecvent la nivelul obrajilor. Cel mai frecvent, pistruii sunt întâlniți la copii.
  • Cloasma gravidică sau melasma - cunoscută în termeni populari sub denumirea de „mască gravidică” - este prezentă în rândul femeilor gravide și se datorează modificărilor hormonale care apar în perioada sarcinii. Melasma mai poate fi înregistrată în rândul femeilor aflate sub tratament cu anticoncepționale. Cloasma gravidică sau melasma apare sub aspectul unor pete de dimensiuni mari, închise la culoare, de formă neregulată, localizate cu predominanță la nivelul frunții și a pomeților.
  • Petele pigmentare post-inflamatorii sunt secundare unor traumatisme sau unor leziuni cutanate determinate de anumite afecțiuni (precum acneea, etc.) sau anumite proceduri terapeutice realizate la nivelul feței (precum peelingul chimic, dermabraziunea, tratamentele cu laser, etc.). [1], [2], [3], [4]

Diagnosticul pielii pigmentate

Pielea pigmentată poate fi diagnosticată prin examinarea clinică a leziunii (dermatoscopie), urmată de prelevarea fragmentelor pentru efectuarea examenului histopatologic. [1], [2]

Tratament pentru piele pigmentată

Tratamentul de ameliorare sau chiar de combatere a pielii pigmentate poate fi medicamentos sau intervențional.

Tratament medicamentos

Presupune aplicarea pe suprafața petelor pigmentare a cremelor de albire ale pielii pe bază de Hidrochinonă, combinată sau nu cu steroizi sau retinoizi. Aceste tipuri de creme de albire ale pielii acționează prin îndepărtarea progresivă a petelor pigmentare, până la dispariție.

Utilizarea cremelor cu factor de protecție solară poate reprezenta un alt mod de combatere a pielii pigmentate prin tratament medicamentos, însă este grevată de apariția anumitor complicații, precum uscăciune tegumentară, prurit tegumentar, arsuri și eritem cutanat.

Tratament intervențional pentru piele pigmentată

Este reprezentat de următoarele proceduri: crioterapia, peelingul chimic, dermabraziunea, microdermabraziunea, microneedlingul, terapia cu lumină pulsatilă, terapia cu laser.

Dermabraziunea presupune îndepartarea stratului de suprafață al pielii faciale prin aplicarea locală a unei perii rotative cu acțiune rapidă. Pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare se recomandă repetarea procedurii la o anumită perioadă de timp. Dermabraziunea trebuie întotdeauna să fie urmată de fotoprotecție, pentru a preveni apariția eritemului facial şi a crustelor.

Microdermabraziunea este o procedură asemănătoare dermabraziunii, însă mai puțin agresivă, care necesită efectuarea curelor terapeutice pentru mai multe luni de zile pentru obținerea unui rezultat complet. Microdeemabraziunea este contraindicată în cazul persoanelor diagnosticate cu anumite afecțiuni ale pielii, precum rozacee sau venectazii faciale.

Crioterapia este o procedură de tratament a pielii pigmentate prin aplicarea locală a unui tampon din bumbac, îmbibat în azot lichid sau alt agent de înghețare, în scopul de a distruge pigmentul secretat în exces. Vindecarea pielii în urma efectuarii crioterapiei este progresivă, aceasta deschizându-se treptat la culoare. Principalele complicații ale crioterapiei sunt iritarea pielii şi apariția unei cicatrici uşor decolorate.

Terapia cu lumină pulsatilă sau cu laser presupune aplicarea luminii de intensitate crescută (cu anumite lungimi de undă) deasupra petelor pigmentare pentru a le diminua, iar mai apoi pentru a le distruge. Utilizarea fasciculelor luminoase de intensitate redusă acționează asupra petelor pigmentare localizate la nivelul epidermului pe când, utilizarea fasciculelor luminoase de intensitate crescută asigură tratarea leziunilor cutanate localizate în orice strat al pielii.

Peelingul chimic presupune aplicarea pe suprafața petelor pigmentare a unei soluții acide. Aceasta din urmă determină descuamarea tuturor celor şase straturi ale epidermului. [1], [2], [3], [4]

Data actualizare: 01-04-2020 | creare: 01-04-2020 | Vizite: 977
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. What You Should Know About Hyperpigmentation, link: https://www.healthline.com/health/hyperpigmentation
4. What to know about hyperpigmentation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce facem cu petele de la soare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum