Persistenta canalului arterial
Autor: Dr. Butnaru Dora
Persistenta canalului arterial este o malformatie vasculare caracterizata prin permeabilitatea acestei cai arteriale dincolo de termenul inchiderii sale normale, de obicei pentru toata viata individului. Consecinta hemodinamica este un sunt intre aorta si artera pulmonara, de regula stanga-dreapta.
Principala consecinta hemodinamica a persistentei canalului este aparitia unui sunt stanga-dreapta la nivel arterial, cu hipervolemie pulmonara si intoarcere venoasa crescuta la inima stanga, care este astfel suprasolicitata de volum.
Scaparea sangelui din arborele aortic determina aparitia unei tensiuni arteriale diferentiale mari, cu semne periferice analoge celor din insuficienta aortica.
Suntul care se produce in acelasi sens – de la aorta la artera pulmonara, atat in sistola, cat si in diastola, determina suflul continuu tipic.
Semne, simptome
Cand survine inversarea de sunt, domina semnele de hipertensiune pulmonara:
- dispnee de efort
- hemoptizii
- accese dureroase precordiale de efort
- uneori distonie prin paralizie de recurent
- cianoza predominant in jumatatea inferioara a corpului.
Distingem:
- canalul arterial tipic (cu sunt stanga-dreapta);
- canalul arterial cu sunt stanga-dreapta si hipertensiune pulmonara;
- canalul arterial cu sunt inversat.
Canalul arterial tipic. Semnul clinic caracteristic este suflul continuu Gibson, cu punctul maxim in spatiul al II-lea parasternal stang, uneori in spatiul I.
Principalul risc este cel al endocarditei bacteriene. Canalele cu sunt mare dezvolta hipertensiune pulmonara cu inversarea suntului.
Tratament
Interventia chirurgicala este indicata in toate cazurile necomplicate, inainte de varsta de 7 ani, de obicei asimptomatice. In absenta bolii vasculare pulmonare severe si a suntului stanga-dreapta predominant, canalul persistent ar trebui ligaturat sau divizat chirurgical. Inchiderea prin transcatater este experimentala, folosindu-se spirale, butoni, piese pentru acoperirea gaurilor si „umbrele“. Operatia ar trebui amanata pentru cateva luni la pacientii tratati cu succes pentru endocardita infectioasa, deoarece canalul poate ramane intrucatva edematos si friabil.
Tratamentul medical vizeaza profilaxia endocarditei lente, tratamentul acestei complicatii si al insuficientei cardiace.
- Persistenta de canal arterial
- Persistenta de canal arterial si foramen ovale
- Copil 9 ani Canal arterial persisistent+artera coronara dreapta de mic calibru
- Persistenta de canal arterial