Pediculoza capului - paduchi

Pediculoza capului - paduchi
Pediculoza este infestatia cu paduchi - denumirea comuna a membrilor a peste 3.000 de specii de insecte ale ordinului Phthiraptera, trei dintre acestea fiind clasificate drept paraziti umani si vectori patologici.

Majoritatea paduchilor se hranesc cu pielea moarta si alte deseuri de pe corpul gazdei, dar unele specii se hranesc cu secretiile sebacee si singe. La oameni diferite specii de paduchi infesteaza scalpul, corpul si parul pubian. De regula acestia nu pot supravietui pentru perioade lungi de timp daca sunt inlaturati de pe gazda lor.

Pediculoza capului poate fi controlata prin folosirea de sampoane medicale sau detergenti speciali. Paduchii adulti si nimfele pot supravietui in papuci pina la 10 zile, dar folosirea microundelor asupra papucilor introdusi intr-o punga din plastic ii distruge.

Pediculoza capului

Paduchii sunt ectoparaziti obligati ai oamenilor, insecte fara aripi care-si petrec intreaga viata pe scalpul uman si se hranesc exclusiv cu singe. Oamenii sunt singurele gazde ale acestui parazit specific, in timp ce cimpanzeii gazduiesc o specie relativ apropiata. Paduchii capului, care nu transmit boli difera de apropiatii lor, paduchii corpului care sunt vectori patologici. Desi cele doua subspecii sunt morfologic aproape identice, acestea nu se imperecheaza. Studiile genetice au descoperit divizarea celor doua subspecii in urma cu 110.000 ani in urma, cind oamenii au inceput sa poarte mai multe haine. O ruda mai indepartata sunt paduchii pubieni, care de asemenea infesteaza oamenii. Infestarea cu paduchi a oricarei parti a corpului este denumita pediculoza.

Pediculoza capului, mai ales la copii, a fost si inca este subiectul diferitelor campanii de eradicare, totusi, in afara de rare infectii rezultate prin scarpinat, paduchii capului sunt inofensivi si au fost priviti ca o problema mai degraba cosmetica decit medicala. Fata de paduchii corpului, acestia nu transmit boli, fiind sugerat chiar ca acestia ar ajuta la cresterea imunitatii naturale impotriva paduchilor corpului.

Inmultirea paduchilor

Paduchii capului sunt ovipari, ouale lor continind un singur embrion, fiind atasate linga baza tecii firului de par a gazdei. Ouale sunt depuse in functie de temperatura corpului. In climatele reci acestea sunt depuse la 1 cm de suprafata scalpului, in cele calde pot fi depuse la 6-15 cm fata de teaca firului de par. Pentru a atasa oul femela secreta un lipici care se intareste repede. Ouale sunt de culoarea ceaiului cind contin un embrion si se albesc imediat dupa eclozare, cind nimfa lasa oul in urma, inca atasat de teaca parului. Aceste oua goale ramin atasate de par pina cind sunt inlaturate fizic prin abraziune sau se dezintegreaza lent, in ani de zile.
O generatie de paduchi traieste o luna. numarul de copii din familie, obiceiul impartirii patului, spalatul hainelor si contactele sociale reprezinta factori importanti in cadrul infestarii cu paduchi. Fetitele sunt de patru ori mai frecvent infestate decit baietii. Copiii intre 4 si 14 ani sunt cel mai adesea infestati.

Alimentatia paduchilor

Toate stadiile de dezvoltare a paduchilor sunt hematofage si musca pielea de 4-5 ori pe zi pentru a se hrani. Astfel acestia inteapa pielea si injecteaza saliva care previne coagularea singelui, aspirind apoi singele. Cit se hraneste paduchele poate excreta fecale maro pe piele.

Migrarea paduchilor

Desi orice parte a capului poate fi colonizata, paduchii prefer baza gitului si ceafa, precum si zonele retroauriculare, unde ouale sunt depuse de obicei. Acestia se feresc de lumina si isi vor muta pozitia pe cap spre zonele intunecate. Nu au aripi sau picioare puternice pentru a sari, astfel se misca folosindu-si picioarele sub forma de gheare pentru a trece de la un fir de par la altul. Normal acestia infesteaza o alta gazda doar prin contact apropiat intre indivizi. Cele mai frecvente cai de transmitere sunt contactele sociale copii-copii si copii-parinti, fata de folosirea la comun a obiectelor personale, paturi, prosoape. Contactul cap la cap este de departe cea mai comuna cale de transmitere. Paduchii pot supravietui in afara capului, cum ar fi in fetele de perna, perii dese sau caciuli pina la 48 de ore.

Cum se manifesta pediculoza

Pentru a diagnostica o infestare cu paduchi, intregul scalp trebuie pieptanat cu un pieptene special, iar dintii acestuia vor fi apoi examinati pentru prezenta paduchilor vii dupa fiecare trecere prin par. Cel mai caracteristic simptom al infestarii este pruritul scalpului, care se intensifica la 3- 4 saptamini dupa infestarea initiala. O reactie fata de muscaturile paduchilor poate fi prezenta, fiind rar observata intre firele de par. Scarpinatul excesiv al zonelor infestate poate determina eczeme care se pot infecta.

Preventia infestarii cu paduchi

Examinarea capului copilului regulat folosind un pieptene de paduchi permite diagnosticul infestarii in stadiu timpuriu, facind tratamentul mai usor si reducind posibilitatea infestarii altor membrii. Daca copilul se scarpina frecvent in cap sau daca apar brusc linden pe par sunt necesare si alte examinari. Mentinerea parului lung in coada poate ajuta la prevenitie. Hainele, prosoapele, cearsafurile, pieptenele care au venit in contact cu un individ infestat, pot fi dezinfectate fie prin tinerea lor afara pentru doua saptamini sau prin spalare la 60 grade Celsius pentru 30 minute. Paduchii pot supravietui una sau doua zile fara singe si sunt dependenti de caldura corpului uman. Un tratament insecticid al casei si mobilei nu este necesar.

Tratament

Exista multiple variante chimice si pesticide disponibile care afirma distrugerea paduchilor, totusi acestea adesea nu afecteaza ouale. Nu exista un produs sau metoda care sa asigure 100% distrugerea lindinei si a nimfelor dupa un singur tratament. Totusi exista citeva tratamente care pot fi aplicate cu un grad variabil de succes. Aceste metode cuprind terapiile chimice, produsele naturale, pieptenii, rasul in cap, aerul cald si lotiunile pe baza de silicon. Un pieptene des, intr-un singur rind si umezit este cea mai eficienta metoda, fiind necesara rabdare si persistenta datorita duratei ciclului de viata al paduchilor. Se recomanda pieptanarea o data la 3-7 zile. O alta metoda este un dispozitiv care foloseste aer incalzit, controlat care deshidrateaza paduchii si ouale lor. Aplicarea unui uscator de par poate sa nu aiba acelasi efect.

Recomandari generale

Tratamentul pentru pediculoza se recomanda doar daca s-a pus un diagnostic pozitiv, deoarece toate tratamentele au efecte adverse. Se vor citi instructiunile atent inainte de a folosi produse anti-parazitare. In timpul tratamentului este importanta notarea datei inceperii acestuia si tratarea parului pentru perioada specificata in instructiuni. Deoarece nimfele eclozeaza la 6-9 zile de la depunerea oualor, tratamentul cu un pediculicid este recomandat a fi repetat cel putin o data la 10 zile, cind toate ouale au eclozat. Intre cele doua tratamente persoana va fi inca infestata cu paduchi care eclozeaza si nu au fost inca distrusi de produs. Astfel se recomanda un al treilea tratament in ziua 5. Intre sedintele terapeutice este recomandata udarea parului si pieptanarea lui zilnic pentru a inlatura paduchii care au iesit. Se recomanda aplicarea unui prosop pe fata pentru a preveni contactul produsului cu ochii. O data la 3 zile dupa tratament (zilele 11-13), parul trebuie verificat cu un pieptene. Daca nu se gasesc paduchi vii, tratamentul a avut succes. Tratamentul profilactic pentru pediculoza nu este recomandat. Pruritul poate persista pentru inca o saptamina dupa eradicarea paduchilor. Totusi, paduchii sunt recunoscuti pentru rezistenta lor la produsele comerciale.

Pediculicidele (substantele chimice)

Astazi, isecticidele folosite in pediculoza capului cuprind organofosforatele (malation), organoclorinele (lindan), carbamatii (carbaril), piretrinele (piretrum) si piretroizii (permetrin, fenotrin, bio-aletrin). Singurii agenti aprobati de OMS pentru tratarea pediculozei sunt lindan si malation. Studiile de laborator au aratat ca multe dintre pediculicidele de pe piata sunt fie deloc eficiente sau partial eficiente dupa folosirea dupa instructiuni. Acestea isi pot pierde repede eficacitatea datorita dezvoltarii rezistentei de catre paduchi. S-a raportat si rezistenta parazitilor la malation, lindan, permetrin. Ivermectin, produs care se poate administra si oral, s-a dovedit a reduce nivelul infestarii. La inceput aprobat pentru oncocercoza si strongiloidoza, ivermectinul este astazi aprobat si pentru pediculoza.

Lindane

Este o neurotoxina, care afecteaza la oameni sistemul nervos, ficatul si rinichii, putind fi si carcinogen. Lindan este inca folosit ca tratament de a doua linie in scabie si pediculoza. Efectele adverse variaza de la iritatii la convulsii si rar deces. Cele mai frecvente sunt arsurile, pruritul, uscaciunea si roseata. In timp ce efectele severe sunt rare si apar dupa folosirea incorecta, cele adverse apar cind produsul este folosit corect. Acesta nu trebuie folosit pe copiii prematuri si la persoanele cu epilepsie, cu precautie la copii, batrini si indivizii cu boli de piele.

Malation

Este un insecticid cu toxicitate relativ scazuta la om, totusi un studiu in 2010 arata favorizarea ADHD la copiii tratati. In doze mici de 0,5% este folosit drept tratament in scabie si pediculoza. Se pare ca este eficient asupra adultilor cit si a oualor de paraziti. Absorbtia sau ingestia produsului duce la metabolizarea in malaoxon, mult mai toxic. Efectele adverse cuprind iritatii, greata, diaree, transpiratii, convulsii si chiar decesul. Majoritatea simptomelor se remit in citeva saptamini.

Ivermectin

Este un antiparazitic cu spectru larg de actiune. Traditional folosit in helmintiaze. Mai recent s-a descoperit actiunea sa si asupra artropodelor: scabia, paduchii. Principalul efect advers este neurotoxicitatea, manifestata prin depresie, ataxie.

Produsele naturale pentru pediculoza

Aceste produse testate clinic si descoperite eficiente si sigure pot fi foarte importante in controlul pediculozei, complexitatea ingredientelor active putind preveni dezvoltarea rapida a rezistentei. Sunt mult mai acceptate de catre unii parinti care sunt ingrijorati de folosirea chimicalelor. Citeva produse pe baza de plante cum este anasonul, lamia, cocosul, arborele de ceai, ofera noi componente pentru a trata infestarea cu paduchi. Simpla vaselina este activa si nu dauneaza sanatatii. Paduchii trebuie sa respire, iar incarcarea parului cu vaselina sau alte uleiuri (cum sunt plantele uleioase de mai sus), pentru citeva ore ii va asfixia. Inlaturarea substantelor poate fi dificila. Otetul este de asemenea eficient si sigur in tratament. Capul se inmoaie in otet si se acopera apoi cu o casca de plastic pentru a sufoca parazitii si a eroda ouale. Casca trebuie mentinuta peste noapte sau cel putin 6 ore.

Produse pe baza de enzime

Unele enzime proteolitice au efecte insecticide. Acest proces foloseste enzimele naturale similare celor din insecte. Ele duc la eclozarea prematura a parazitilor, distrugind exoscheletul. Enzimele sunt similare cu cele din emulgatorii carnurilor si capsulele pentru digestive. Beneficiile acestui tip de tratament este absenta dezvoltarii rezistentei de catre paduchi, fiind si mai putin toxice.

Lotiunile pe baza de silicon

Dimeticonul este un ulei siliconat, care coafeaza si inmoaie paduchele ducind la distrugerea lui prin sufocare sau deshidratare. Cele mai multe astfel de lotiuni nu distrug lindinea. Astfel cele mai multe tratamente trebuie repetate la 10 zile pentru a distruge orice paduche care a eclozat sau pentru a trata reinfectia. Exista lotiuni combinate si spume cu efect imediat asupra lindinei, prin combinarea dimeticonului viscos cu agenti penetranti.

Gazolina/kerosenul (nerecomandat)

Folosirea acestor carburanti pentru prevenirea sau tratarea paduchilor este foarte periculoasa datorita caracterului inalt inflamabil. Contrar credintei, se pare ca vaporii substantei sunt mult mai inflamabili decit lichidul in sine. Acesti vapori se pot aprinde chiar si in prezenta unei flacari deschise, a unui aparat electric, tigari. Folosirea gazolinei are si riscul dermatitei scalpului.

Alcoolul

Alcoolul obisnuit, cind este aplicat pe cap, ucide adultii paraziti cit si lindinea. Acesta poate fi folosit ca remediu pentru pediculoza fie printr-un pieptene inmuiat in alcool sau prin inmuierea capului intr-o cantitate mare de alcool si aplicarea unui prosop pentru a opri evaporarea. Totusi, folosirea alcoolului are si riscuri, scalpul suferind iritatii.

Folosirea aerului incalzit

Un dispozitiv care sufla aer cald pe scalp a fost testata pentru eficacitate in distrugerea paduchilor si a oualor, cu o mortalitate a oualor de 98 si 80% mortalitate a adultilor. Paduchele pierde umiditatea corpului prin aerul cald, devenind desicat si murind. Astazi exista un singur dispozitiv medical aprobat care ofera aceasta tehnologie.

Pieptenele pentru pediculoza

Pentru un tratament doar cu pieptenele se recomanda pieptanatul parului pentru o ora si jumatate (in functie de lungimea parului) zilnic sau la fiecare doua zile pentru 14 zile. Udarea parului cu apa si sampon sau balsam va facilita pieptanatul si inlaturarea paduchilor. Se foloseste un pieptene cu dinti subtiri si desi care poate inlatura paduchii. Spatiul dintre dintii pieptenelui nu trebuie sa fie mai mare de 0,3 mm. pieptenii de plastic sunt eficienti pentru perioade scurte de timp, dar spatierea dintre dinti se va largi dupa folosirea repetata. Pieptenii din metal, fiind mai putin flexibili sunt mai eficienti pentru folosiri multiple.

Iata instructiunile pentru pieptanatul ud:
  • mai intii se va pieptana parul ud cu un pieptene obisnuit pentru ca parul sa fie drept
  • se va aplica balsam de par pentru a usura pieptanatul cu pieptenele fin
  • se va pieptana fiecare suvita de par de la radacina pina la virfuri, examinaindu-se apoi de fiecare data pieptenele si spalindu-l
  • se va folosi o periuta de dinti pentru a inlatura lindina
  • se va piepta astfel de cel putin doua ori parul, spalind la sfirsit balsamul
  • se va repeta sedinta in fiecare zi sau la fiecare doua zile pentru a prinde alti paduchi care au eclozat
  • se va repeta sedinta pina cind nu se vor mai gasi paduchi pentru cel putin doua tratamente la rind.

Pieptenele electronic pentru pediculoza

Pieptenii electronici folosesc o sarcina electrica de intensitate mica, eliberata pentru a distruge paduchii. Dintii de metal ai pieptenului au sarcini negative si pozitive alternante, incarcate de o baterie. Cind se foloseste pe parul uscat, paduchii iau contact cu dintii mici si fini ai pieptenului, inchizind astfel circuitul si primind sarcina electrica. Aceste dispozitive au fost testate, fiind clasificate ca sigure si eficiente pentru distrugerea paduchilor. Nefiind un tratament chimic, rezistenta paduchilor pare a nu fi o considerenta deoarece mecanismul de actiune este electrocutia.

Alte cercetari in domeniu

Un numar de compusi promitatori sunt astazi in cercetare pentru a trata pediculoza capului. Se cerceteaza dezvoltarea unui tratament pe baza de benzil-alcool care omoara prin asfixiere. Este un produs solubil in apa, un gel similar cu balsamul. Consta dintr-un amestec de ingrediente cosmetic si dermatologice. Produsul a fost recent aprobat si este comercializat sub denumirea de Ulesfia.
O alta crema continind un pesticid nou, Spinosad, este pe cale de a fi aprobata.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Păduchi în cap - tratamentul corect
  • Informații despre diagnosticarea și tratarea eficientă a râiei, ploșnițelor și păduchilor
  •