Alege corect pentru un zâmbet frumos: coroane sau fațete dentare?
Fațetele și coroanele sunt modalități de restaurare dentară care pot îmbunătăți aspectul și funcția dinților tăi. Principala diferență între cele două opțiuni este faptul că fațetele dentare acoperă doar partea din față a dinților, în timp ce coroanele dentare acoperă integral dinții.
Având în vedere că ambele proceduri de restaurare dentară pot fi costisitoare, este important să fii informat și să iei cea mai bună decizie pentru dantura ta – vei vedea că există situații în care fațetele dentare nu sunt recomandate, cea mai bună opțiune fiind alegerea unor coroane dentare.
Avantajele fațetelor și coroanelor dentare
Stima de sine.
Dinții rupți, decolorați sau deteriorați în alt mod afectează nu doar zâmbetul, ci și stima de sine și încrederea în forțele proprii. Atât fațetele, cât și coroanele pot corecta problemele dentare și îți pot oferi din nou șansa de a zâmbi.
Protecție.
Fațetele dentare sunt folosite în primul rând pentru restaurarea aspectului dinților, dar nu sunt recomandate în situațiile în care dinții necesită protecție. Coroanele pot ajuta la obținerea unui zâmbet frumos, dar oferă, de asemenea, protecție pentru dinți atunci când este nevoie – spre exemplu, în cazul cariilor. Dentistul îți poate sugera o coroană dentară dacă ai un dinte deteriorat, tocmai pentru a-l salva.
Conservare.
Aplicarea unor fațete dentare Iași implică șlefuirea unei părți mai mici din dinte. Astfel, se păstrează structura de bază a dintelui. Dar dacă o fațetă nu poate acoperi deteriorarea unui dinte, o coroană poate fi o opțiune mai bună. În orice caz, ambele proceduri sunt ireversibile din momentul în care dintele a fost șlefuit.
În ce situații sunt recomandate fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt recomandate mai mult pentru obținerea unui zâmbet frumos.
Iată în ce situații poți opta pentru fațete dentare:
Dinți distanțați neuniform
Dinți rupți sau ciobiți
Dinți pătați
Dinți cu o formă neregulată
Fațetele dentare nu vor putea fi aplicate în cazul dinților cu carii profunde sau probleme dentare complexe.
În ce situații sunt recomandate coroanele dentare?
Iată în ce situații medicul tău stomatolog îți poate recomanda coroanele dentare:
Protejarea unui dinte slăbit de carii sau traumatisme
Restaurarea unui dinte care este crăpat, uzat sau rupt
Acoperirea unui dinte care are leziuni grave
Acoperirea unui dinte care este decolorat
Este important de precizat faptul că medicul va rezolva mai întâi problemele de la nivelul dintelui și abia apoi va lua mulajul pentru realizarea coroanei dentare. Asta înseamnă mai multe vizite la cabinetul stomatologic. Medicul tău îți va expune variantele pe care le ai la dispoziție pentru restaurarea dinților tăi. Nu ezita să îi pui cât mai multe întrebări despre fiecare opțiune, să întrebi de costuri și de durata tratamentului. Doar așa vei putea alege cea mai bună opțiune pentru dantura ta, dar și pentru bugetul pe care îl ai. Unii pacienți merg la stomatolog cu gândul să își pună fațete dentare, chiar dacă nu au nicio problemă cu dantura. Dacă și tu ești într-o astfel de situație, ai grijă să nu cazi în iluzia zâmbetului de revistă – din momentul în care dinții sunt șlefuiți, nu mai poți da înapoi.