Papule perlate peniene

Papule perlate peniene
Papulele perlate peniene sunt papule mici in forma de dom sau filiforme de culoarea pielii, localizate tipic pe santul coroanei glandului penian. Leziunile sunt aranjate circumferential in una sau citeva aglomerari. Nu se transmit sexual. Sunt benigne si nu sunt asociate cu o etiologie infectioasa.

Leziunile nu necesita o terapie specifica. Pacientul poate dori tratament din motive cosmetice. Crioterapia si ablatia laser sunt raportate ca eficiente.

Patogenie si cauze

Papulele perlate peniene sunt considerate o varianta normala si nu prezinta niciun potential malign. Nu sunt contractate sau raspindite prin contact sexual. Leziunile sunt observate mai frecvent la barbatii necircumcisi, totusi mecanismul dezvoltarii acestora este necunoscut. In trecut se considera a fi o conditie determinate de acumularea de smegma la barbatii necircumcisi, fapt astazi dovedit a fi fals.

Semne si simptome

Datorita distributiei anatomice papulele perlate sunt descrise doar la barbati. Persoanele afectate au virste intre 20-30 de ani, cu o descrestere gradata odata cu virsta. Cei mai multi pacienti cu papule perlate ale penisului se prezinta la medic deoarece sunt ingrijorati asupra caracterului posibil sexual al transmiterii conditiei. Boala nu se transmite sexual. Papulele sunt cel mai adesea confundate cu condyloma acuminate - verucile genitale, sau mai rar cu molluscum contagiosum.

Examen fizic

La examinarea fizica se descriu papule mici unice sau multiple, albe sau de culoarea pielii, in forma de dom sau filiforme, situate circumferential in jurul coroanei glandului. Leziunile sunt asimptomatice si persista toata viata, totusi cu timpul devin mai putin vizibile.

Diagnostic

Examen histologic

Se demonstreaza un numar de vase ectaziate in derm alaturi de proliferare fibroblasitca. Fibroza concentric inconjurind structurile anexe este o caracteristica. Aceste elemente indica angiofibromul si nu sunt caracteristice pentru papulele perlate.

Diagnostic diferential

  • molluscum contagiosum
  • veruci genital
  • glande sebacee ectopice.

Tratament

Leziunile sunt asimptomatice si nu necesita tratament. Unii pacienti pot necesita regimuri terapeutice pentru a ameliora anxietatea si disconfortul cosmetic. Se poate opta pentru ablatie cu laser carbon, electrodesicare si chiuretaj si chirurgie excizionala pentru a elimina leziunile. Aplicarea topica de podofilina nu da rezultate. Conditia nu este asociata cu igiena persoanala si activitatea sexuala. Nu exista terapii farmacologice topice sau orale care sa vindece conditia.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Penisul normal vs penisul anormal - dimensiuni, caracteristici, limite
  • Lucruri pe care nu le știai despre penisul tău
  • Infecție penis fără contact sexual - cauze și tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum