Ozena (rinita atrofică sau rinita fetidă)
Autor: Teodorescu Mihai
Ozena, cunoscută și sub denumirea de rinită atrofică sau rinită fetidă, este o afecțiune rară a căilor respiratorii superioare caracterizată prin atrofia mucoasei nazale și deformarea structurilor nazale interne. Deși nu pune în pericol viața, rinita atrofică poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Consecințele funcționale ale condiției pot determina disconfort fizic și emoțional pacienților, iar gestionarea adecvată a rinitei atrofice poate fi esențială pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării de sănătate.
Rinita atrofică apare în general la persoanele tinere de sex feminin din țările sub-dezvoltate, cu un climat uscat și cu niveluri ridicate de poluare atmosferică. În prezent, prevalența la nivel global a rinitei atrofice nu este cunoscută cu precizie, deoarece boala este în multe cazuri subdiagnosticată și subraportată. Studiile sugerează faptul că igiena precară și condițiile de sănătate precare pot juca un rol în dezvoltarea și progresia afecțiunii. (1, 3, 4)
Cauze si factori de risc
Cauza exactă ale ozenei (rinitei atrofice/rinitei fetide) nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, se crede că multipli factori pot contribui la dezvoltarea afecțiunii. Existența unuia sau a mai multor factori de risc nu înseamnă întotdeauna faptul că un individ va dezvolta ozena, deoarece fiecare persoană este afectată în mod diferit. Factorii de risc pentru ozenă includ:
- infecțiile bacteriene cronice sau recurente ale căilor respiratorii superioare, în special sinuzitele sau infecțiile nazale (bacteriile, cum ar fi Klebsiella ozaenae, sunt adesea asociate cu rinita atrofică);
- factori genetici (există unele dovezi care sugerează că predispoziția genetică poate juca un rol în apariția ozenei);
- tulburările imunologice sau răspunsul imun anormal (inflamația cronică și dezechilibrele imunitare pot juca un rol în afectarea mucoasei nazale);
- factori de mediu (traiul într-un mediu cu niveluri ridicate de poluare atmosferică sau expunerea prelungită la substanțe chimice iritante, praf sau aer uscat poate agrava simptomele ozenei);
- lipsa unei igiene nazale adecvate (poate crea un mediu propice pentru creșterea bacteriilor și dezvoltarea infecțiilor care pot contribui la ozena).
De asemenea, factorii demografici sunt adesea implicați în apariția bolii. Ozena pare să fie mai frecventă în anumite regiuni geografice, în special în țările cu climat uscat și poluare atmosferică ridicată. De asemenea, condițiile socioeconomice precare și igiena precară pot fi asociate cu o prevalență mai mare a ozenei. (1, 2, 3)
Semne și simptome
Simptomele rinitei atrofice/rinitei fetide pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai comune simptome includ:
- mirosul fetid provenit din nas (persoanele afectate de rinită fetidă pot avea o senzație persistentă de miros neplăcut, iar mirosul poate fi resimțit și de către persoanele din jurul lor);
- senzația de uscăciune în zona nazală (determinată de reducerea secreției nazale);
- uscăciune și disconfort nazal (poate fi însoțită de senzația de arsură sau de iritație în cavitatea nazală);
- congestie nazală (deși scăderea secreției nazale este un simptom comun al Ozena, uneori pacienții pot experimenta și congestie nazală, care poate fi rezultatul inflamației și al edemului mucoasei nazale).
În cazurile avansate de rinită fetidă, mucoasa nazală poate suferi importante modificări structurale, care pot include perforații ale septului nazal (peretele care separă cele două părți ale nasului) și reducerea volumului cornetelor nazale (structuri osoase și moi situate în interiorul nasului). (1, 4, 5)
Diagnostic
Diagnosticul ozenei (rinitei atrofice/rinitei fetide) se bazează pe evaluarea simptomelor și pe examinarea fizică a pacientului. Cu ajutorul unui endoscop nazal, medicul va efectua o examinare fizică a zonei nazale și a cavității nazale. Uneori, medicul poate folosi teste speciale (precum un test olfactiv sau de identificare a mirosurilor) pentru a evalua mirosul pacientului și pentru a confirma prezența mirosului neplăcut asociat cu ozena. (1, 2)
Diagnosticul ozenei se face în principal pe baza simptomelor și a examinării fizice, deoarece simptomele caracteristice și mirosul fetid sunt adesea suficient de sugestive pentru a confirma diagnosticul. Cu toate acestea, în unele cazuri, medicul poate decide să efectueze teste suplimentare, pentru a exclude alte afecțiuni care pot avea simptome similare. (1, 2, 7)
Dacă există incertitudini în privința diagnosticului sau dacă pacientul nu răspunde la tratamentul inițial, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi culturi bacteriene pentru a identifica bacteriile specifice implicate sau teste de imagistică nazală (tomografie computerizată) pentru a evalua posibile modificări structurale apărute în cavitatea nazală. (1, 2, 6)
Tratament
Tratamentul pentru ozenă (rinita atrofică/rinita fetidă) își propune ameliorarea simptomelor și menținerea stării de sănătate a mucoasei nazale. Opțiunile de tratament pot varia în funcție de severitatea și caracteristicile individuale ale afecțiunii. În general, tratamentul pentru ozena poate include:
- igiena nazală riguroasă (implică spălarea și curățarea regulată a cavității nazale, în general cu soluții saline, pentru a îndepărta crustele și pentru a menține mucoasa nazală umedă);
- administrarea de antibiotice (în cazul în care infecțiile bacteriene sunt implicate în dezvoltarea ozena, medicul poate prescrie antibiotice pentru a combate infecția);
- utilizarea de spray-uri și picături nazale (pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea inflamației și a secrețiilor nazale, precum și pentru a îmbunătăți starea mucoasei nazale).
Tratamentul simptomatic poate presupune, de asemenea, utilizarea de umidificatoare de aer, administrarea de analgezice (pentru reducerea durerii) sau aplicarea de unguente nazale pentru a ajuta la hidratarea mucoasei. În cazurile severe și rezistente la tratament, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Tratamentul chirurgical poate include proceduri precum curățarea și debridarea cavității nazale sau reconstrucția septului nazal, pentru a corecta deformările și pentru a restabili funcția normală a mucoasei. (1, 4, 5)
intră pe forum