Orjeletul (ulcior-urcior)

Orjeletul (ulcior-urcior)
Orjeletul este o infectie supurativa, de etiologie stafilococica, a glandelor sebacee aflate la nivelul pleoapelor. Este vorba de inflamatia glandelor sebacee Meibomius si Zeiss.

Orjeletul mai este cunoscut si sub denumirile de „orgelet” si popular „ulcior” sau „urcior”.

Orjeletul prezinta doua forme clinice de boala:
  • orjelet extern, cand infectia este localizata la nivelul glandelor Zeiss, anexate foliculilor ciliari;
  • orjelet intern, atunci cand infectia este localizata la nivelul glandelor Meibomius.

Ulciorul se poate manifesta atat la nivelul pleoapei superioare, cat si la nivelul pleoapei inferioare. O blefarita care se cronicizeaza va favoriza in mod cert aparitia orjeletului. De asemenea, incidenta acestor infectii este crescuta in randul persoanelor care sufera de diabet zaharat, dar si in randul indivizilor cu anumite debilitati mintale.

Anatomie

Glandele sebacee sunt localizate la nivelul dermului; ele se deschid cel mai adesea la nivelul foliculului pilos. Numarul glandelor sebacee este semnificativ mai crescut in regiunile corpului acoperite cu fire de par. Produsul glandelor sebacee are rolul de a lubrifia si asigura flexibilitatea firellor de par, dar si flexibilitatea tegumentului. Exista si regiuni ale corpului uman unde exista glande sebacee in absenta firelor de par – la nivelul preputului, la nivelul labiilor mici, la nivelul areolelor mamare sau la nivelul pleoapelor (glandele sebacee Meibomius).

Sebumul este produsul de secretie al glandelor sebacee. Aceasta secretie are o coloratie albicioasa si este semiconsistenta. Sebumul este format dintr-un amestec de acizi grasi si resturi ale celulelor secretoare; pe langa functia de lubrifiere, sebumul are si un rol foarte important in protectia tegumentului – rol antifungic si rol antibactericid.

Etiologie

Etiologia orjeletului este de origine bacteriana, dar exista si situatii in care o cauza certa nu poate fi identificata. Evenimente precum:
  • atingerea frecventa a pleoapelor cu mainile murdare sau nespalate (contaminate cu diversi patogeni),
  • folosirea cosmeticelor pentru infrumusetarea ochilor (rimel, creioane pentru ochi),
pot conduce la grefarea locala a unor infectii bacteriene suparatoare.

Din punct de vedere clinic, ulciorul poate fi confundat cu blefarita (infectie a structurilor palpebrale).

Semne si simptome

Pacientul prezinta la nivelul pleoapei:
  • o formatiune pseudo-tumorala de dimensiuni apreciabile – uneori chiar de 6 mm,
  • pielea pleoapei si membrana conjunctivala adiacenta prezinta o coloratie rosiatica (congestie).
Leziunea evolueaza si ulterior se produce abcedarea acesteia (in aceasta etapa, ulciorul prezinta un „cap” asemanator cosurilor care apar la nivelul tegumentului facial). In cele mai multe situatii abcesul (colectia purulenta) va fi centrat de un cil palpebral; abcesele se pot deschide spontan sau pot fi drenate printr-o mica interventie chirurgicala.

Dupa ce abcesul a fost drenat, rezidual, se va forma o mica ulceratie care sangereaza foarte usor – data fiind buna vascularizatie a regiunii palpebrale (ulceratie = proces patologic, care determina aparitia unei solutii de continuitate la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, proces insotit de o pierdere de substanta).

Exista si forme de infectie mai grave, care se manifesta prin aparitia mai multor orjelete in acelasi timp sau la intervale regulate de timp, mai ales in cazul pacientilor cu o imunitate scazuta. In orjeletul extern colectia purulenta este situata in vecinatatea marginii libere palpebrale, abcesul evoluand catre tegumentul supraiacent. In cazul orjeletului intern, deoarece colectia purulenta se localizeaza la nivelul glandelor sebacee tarsale, leziunea va evolua catre fata posterioara a pleoapelor (fata posterioara a pleoapelor este acoperita de membrana conjunctivala). Durerea aparuta in cazul orjeletului intern este mult mai intensa, deoarece tarsul este o structura inextensibila – formarea colectiei purulente stimuland intens terminatiile nervoase de la acest nivel.

Alte simptome prezente la pacientii cu ulcior:
  • lacrimare abundenta
  • durere acuta localizata in regiunea palpebrala
De obicei, ulciorul abcedeaza dupa 72 de ore de la declansarea procesului inflamator; dupa eliminarea colectiei purulente, acesta se poate vindeca spontan, daca nu intervin alte complicatii.

Senzatia de arsura oculara poate fi prezenta la unii pacienti; au existat si cazuri insotite de ascensiune termica (febra) si stare de rau general. Dupa eliminarea puroiului, orjeletul se poate vindeca fara sechele. Daca inflamatia survine pe un teren imunitar tarat (diabet zaharat), infectia se poate extinde la nivelul intregii cavitati orbitale. Datorita localizarii sale profunde, orjeletul intern poate determina complicatii locale destul de grave.

Tratament pentru ulcior

  • In fazele incipiente ale bolii, cand inflamatia abia a debutat, pot fi aplicate local comprese antiflogistice – cu toate acestea, simptomele nu dispar intotdeauna.
  • In stadiile avansate de boala poate fi utilizata caldura uscata care se aplica local de cateva ori in decursul a 24 de ore. Temperatura locala ridicata are rolul de a stimula formarea colectiei purulente (abcesului), prin intensificarea circulatiei capilare.
De cele mai multe ori, dupa formarea abcesului, acesta se va deschide spontan. Drenajul colectiei purulente poate fi favorizat daca se realizeaza indepartarea (epilarea) cililor care centraza colectia de puroi – se realizeaza astfel o mica portita pentru evacuarea puroiului.

Topic, pot fi utilizate preparate (sub forma de coliruri sau unguente) care contin antibiotice – gentamicina, kanamicina – care sa aiba actiune eficienta impotriva stafilococilor. Tratamentul local cu antibiotice nu se intrerupe si va fi realizat pana in momentul in care simptomatologia a disparut complet. Mai pot fi aplicate local unguente cu tobramicina.

Antibioticele pe cale sistemica sunt recomandate daca:
  • abcesele sunt multiple
  • boala evolueaza catre un flegmon palpebral (flegmon – inflamatie difuza a tesutului celular subcutanat)
  • statiile ganglionare regionale sunt marite de volum si dureroase (adenopatie regionala)
Antibioticele trebuie sa fie eficiente impotriva stafilococului auriu implicat in etiologia orjeletului. Pot fi utilizate urmatoarele antibiotice, care isi pastreaza eficienta impotriva stafilococului – ampicilina, oxacilina, eritromicina sau cloxacilina.
Daca ulciorul recidiveaza frecvent, se poate institui un tratament de lunga durata cu tetraciclina – administrata in doza zilnica de intretinere, de 250 mg – doza suficienta pentru a realiza profilaxia orjeletului.

Abcesele care nu se elimina spontan pot fi drenate cu ajutorul unor mici incizii chirurgicale; se recomanda ca incizia sa fie realizata in partea decliva a colectiei – pentru a favoriza drenajul acesteia. Traiectul inciziei la nivel tegumentar va fi unul orizontal; daca incizia se realizeaza la nivelul membranei conjunctivale, traiectul acesteia va fi unul vertical. De asemenea, recidivele orjeletului pot fi stopate cu ajutorul vaccinarii antistafilococice.

De cele mai multe ori tratamentul la domiciliu este suficient pentru a asigura vindecarea orjeletului. Instituirea unui tratament de specialitate care sa fie sustinut prin administrarea de antibiotice se recomanda daca:
  • leziunile sunt foarte dureroase
  • eliminarea de puroi nu dispare dupa cel mult 72 de ore
  • pleoapele sunt foarte tumefiate si impiedica vederea
Inciziile pentru drenajul colectiilor purulente se practica doar in clinicile de chirurgie generala sau oftalmologica.

Sfaturi utile

Spalaturile locale, realizate cu un sampon din gama celor folosite pentru copii sau cele speciale pentru igiena palpebrala pot fi de un real folos in limitarea extinderii infectiei si indepartarea eficienta a secretiilor purulente. Pe toata perioada tratamentului vor fi evitate zonele aglomerate, unde exista o cantitate crescuta de praf si iritanti in aerul atmosferic. De asemenea, va fi evitata atingerea pleoapelor cu mainile murdare sau nespalate. Ochii pot fi protejati prin purtarea ochelarilor de soare. Deoarece fardurile si cosmeticele pot fi contaminate cu stafilococ, acestea trebuie schimbate cu altele noi si sigilate, o data la cateva luni de zile.

De asemenea, trebuie tratate afectiunile oculare predispozante, de genul blefaritelor, care favorizeaza aparitia orjeletelor. Diabetul zaharat trebuie tinut sub control - un organism tarat este mult mai predispus la aparitia orjeletelor. Pana la obtinerea vindecarii se va evita utilizarea lentilelor de contact sau a cosmeticelor pentru ochi, care pot amplifica si mai mult fenomenele iritative locale. In nicio situatie colectiile purulente nu vor fi fortate sa dreneze, prin compresiune digitala; data fiind natura acestei infectii si caracterul ei evolutiv, in majoritatea cazurilor, abcesele dreneaza spontan, fara alte complicatii.

Data actualizare: 24-07-2014 | creare: 30-04-2010 | Vizite: 115105
Bibliografie
P. Cernea - Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita - Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian - Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton - Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu - Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski - Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann, 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Cum scapi de ulcior la ochi: tratament, remedii, sfaturi utile
  •