Ochii înroșiți la copil
Autor: Domșa Dariana
Ochii înroșiți la copil reprezintă un simptom principal al inflamației oculare, care poate implica orice regiune a ochiului și care de cele mai multe ori nu reprezintă un pericol pentru sănătatea generală. Deși rar, ochii înroșiți la copil pot să semnaleze o afecțiune severă, astfel că vizita la medic este întotdeauna recomandată, în special dacă simultan există și simptome asociate, precum dureri locale, fotofobie (sensibilitate la lumină), mâncărimi sau modificări vizuale. (1, 2)
Cauze pentru ochi înroșiți la copil
Ochii înroșiți reprezintă un simptom foarte frecvent în rândul bebelușilor și copiilor și poate fi declanșat de o serie de factori de gravitate diferită. Cele mai comune cauze ale ochilor înroșiți la copii includ:
Conjunctivita virală
Afecțiune foarte contagioasă, răspândită de regulă în medii aglomerate, precum școli sau mijloace de transport în comun, cauzată de regulă de un adenovirus. Conjunctivita virală este considerată principala formă de conjunctivită și se manifestă prin iritație, fotofobie și ochi roșii cu o scurgere apoasă. În cazul unei evoluții favorabile, simptomele conjunctivitei virale dispar complet în maximum 15-20 zile. (3, 4)
Conjunctivita bacteriană
Afecțiune cauzată de un agent bacterian, extrem de contagioasă, care se manifestă prin înroșirea ochilor (unilateral, bilateral sau bilateral secvențial), iritații, arsuri, usturime, disconfort, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată și secreții oculare. În cazul formei bacteriene, scurgerile vor fi clasic purulente, de culoare albă, cu o consistență mai vâscoasă, deși, în unele cazuri, scurgerile pot fi și subțiri, apoase sau muco-purulente. (3, 5)
Conjunctivita alergică
Inflamație a conjunctivei determinată de o reacție alergică la polen, păr de animale, fum de țigară, clor sau alți factori din mediu. Conjunctivita alergică nu este contagioasă și se manifestă prin înroșirea ochilor, mâncărimi locale, lăcrimare și umflarea pleoapelor. Keratoconjunctivita vernală, o formă severă de conjunctivită alergică în care alergenul nu este cunoscut, apare cel mai frecvent în rândul băieților cu vârsta cuprinsă între 5 și 20 de ani, care au și eczeme, astm sau alergii sezoniere. (3, 6)
Blefarita
Inflamație acută a marginilor pleoapelor, provocată de infecții bacteriene sau de afecțiuni dermatologice, care determină înroșirea ochilor, iritarea și umflarea pleoapelor. Afecțiunea nu este de obicei gravă și nu se poate răspândi de la o persoană la alta, însă, în cazuri rare, poate duce la apariția unor chisturi sau la dezvoltarea conjunctivitei. (7, 8)
Uveita
Inflamație în interiorul ochiului care apare de obicei atunci când sistemul imunitar luptă cu o infecție care afectează preponderent uveea (formată din iris, corpul ciliar și coroida). Uveita poate afecta un ochi sau ambii ochi și se manifestă prin dureri oculare, sensibilitate la lumină, roșeață și probleme de vedere. În cazuri rare, în lipsa unui tratament, uveita poate determina pierderea vederii. (9, 10)
Episclerita
Inflamația episclerei, stratul transparent situat între conjunctivă (membrana mucoasă transparentă care căptușește pleoapele interioare) și scleră (partea albă a ochiului), care apare în absența unei infecții. Episclerita poate determina iritarea și înroșirea generalizată sau locală a ochilor, fără a provoca însă secreții. Cauzele afecțiunii nu sunt pe deplin cunoscute, însă copiii cu afecțiuni inflamatorii sau reumatologie prezintă un risc mai crescut. (11, 12)
Ochii înroșiți la copii pot avea și alte cauze, precum:
- leziuni oculare;
- pătrunderea în ochi a unui obiect străin;
- afecțiuni precum răceala comună, gripa sau COVID-19;
- iritație de la săpun sau produse cosmetice;
- folosirea excesivă a picăturilor pentru ochi;
- abraziune/traumatism al corneei;
- ulcer cornean;
- hemoragie subconjunctivală;
- celulita periorbitală. (1, 2)
Diagnostic
În majoritatea cazurilor, condiția de bază care a determinat înroșirea ochilor la copil poate fi stabilită în urma unui consult clinic, nefiind necesare investigații suplimentare. Deoarece conjunctivita este principala cauză a ochilor înroșiți la copii, medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmic, pentru a stabili tipul de conjunctivită cu care se confruntă copilul. Din punct de vedere clinic, secreția oculară este folosită ca un indicator al condiției de bază care a determinat înroșirea ochilor. (1, 4, 5)
Tratament
În funcție de patologia care a determinat înroșirea ochilor la copil, tratamentul poate include:
- aplicarea de lacrimi artificiale sau de comprese reci (terapie de susținere pentru conjunctivită, episclerită sau uveită);
- administrarea de antibiotice (recomandată în cazurile de conjunctivită bacteriană simptomatică sau de blefarită bacteriană, în funcție de vârsta copilului - tratamentul cu antibiotice reduce durata simptomelor și accelerează eradicarea microorganismelor de pe suprafața conjunctivei);
- aplicarea picăturilor oftalmice cu corticosteroizi (recomandată în cazul în care copilul prezintă fotofobie sau probleme de vedere - contraindicate pacienților cu keratita herpetică cauzată de adenovirusul herpes simplex);
- aplicarea picăturilor oftalmice imunosupresoare (recomandate atunci când picăturile cu corticosteroizi este limitată de efectele adverse);
- aplicarea picăturilor oftalmice antihistaminice și evitarea alergenilor cunoscuți (pot ajuta la reducerea simptomelor conjunctivitei alergice). (3, 4, 5, 6)
Recomandări pentru părinți
Deși în majoritatea cazurilor ochii înroșiți la copii nu reprezintă o manifestare a unei afecțiuni grave, vizita la medic este indicata în cazul în care există simptome asociate, dacă problema persistă pentru mai multe zile sau dacă copilul este mai mic de doi ani. Vizita la medic cu copilul se impune atunci când există modificări ale vederii, dureri severe de cap sau dacă ochii înroșiți la copil apar în urma unui accident. (1, 2)
intră pe forum