Ochii îngălbeniți / galbeni

©

Autor:

Ochii îngălbeniți reprezintă o problemă comună de sănătate oculară, care poate indica o varietate de probleme medicale, inclusiv afecțiuni hepatice sau biliare grave, care necesită tratament de urgență. În general, nuanța galbenă a sclerelor (n.r. albului ochiului) sau a pielii se datorează unei acumulări excesive de bilirubină în organism, ceea ce poate indica o problemă de sănătate. (1, 2, 3)

Ce este bilirubina și care este rolul ei?

Bilirubina este un pigment galben-roșcat procesat de către ficat și eliminat din organism prin intermediul bilei, cu rol important în digestie. Bila, care conține bilirubina și alte substanțe, ajută la descompunerea grăsimilor din alimente și la absorbția nutrienților în intestine. Orice perturbare a procesului normal de eliminare a bilirubinei din organism poate afecta digestia și absorbția nutrienților. De asemenea, poate fi un semn al unor afecțiuni ale ficatului, ale vezicii biliare sau ale sistemului de conductelor biliare. (3, 4)

Ce cauzează îngălbenirea ochilor?

Cauzele ochilor îngălbeniți pot fi multiple, dar cel mai adesea este legată de o afecțiune hepatică sau biliară. În cazurile severe, icterul poate indica o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul hepatic sau boala de ficat gras non-alcoolic. Printre alte cauze ale ochilor îngălbeniți se numără anemia hemolitică, o afecțiune a sângelui care cauzează distrugerea anormală a celulelor roșii din sânge, sau infecția cu virusul Epstein-Barr, care poate duce la mononucleoză infecțioasă. În plus, anumite medicamente și suplimente, cum ar fi anabolizantele, pot provoca ochii îngălbeniți. (1, 2, 3)

Cum sunt diagnosticate afecțiunile care duc la ochii galbeni?

Diagnosticarea și tratamentul precoce a problemelor de sănătate care determină îngălbenirea albului ochilor pot preveni complicații grave și pot îmbunătăți prognosticul general. Pentru un diagnostic precis, pot fi necesare, printre altele, analize ale sângelui sau urinei, pentru a evalua nivelurile de bilirubina, cât și examene de imagistică, precum ecografie abdominală sau scanare CT, pentru a examina mai detaliat structura și funcția ficatului și a altor organe învecinate, cum ar fi vezica biliară. (1, 2)

În cazul apariției unor simptome asociate, cum ar fi durerea abdominală sau scăderea în greutate, pentru a exclude un potențial diagnostic de cancer biliar sau cancer pancreatic, poate fi necesară efectuarea unor teste și proceduri suplimentare, inclusiv o biopsie sau o colangiopancreatografie (n.r. procedură medicală utilizată pentru a vizualiza canalele biliare și pancreatice și pentru a diagnostica și trata afecțiunile acestora). (2, 5)

Tratament

Tratamentul pentru icter și alte cauze de îngălbenire a ochilor depinde de cauza de bază. De exemplu, în cazul afecțiunilor hepatice sau biliare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală sau tratament medicamentos pentru a reduce simptomele și a îmbunătăți funcția hepatică. În cazul altor afecțiuni, cum ar fi anemia hemolitică, poate fi necesară o transfuzie de sânge. (1, 2)

În general, este important să se ia măsuri pentru a preveni apariția ochilor îngălbeniți. Acestea pot include menținerea unei diete sănătoase și echilibrate, evitarea consumului excesiv de alcool și a fumatului, precum și evitarea expunerii la substanțe toxice. (2)

Când este necesară vizita la medic?

Deoarece ochii îngălbeniți pot semnala multiple afecțiuni severe, este indicat ca problema să nu fie neglijată. Este indicat să se consulte medicul de urgență în cazul apariției unor simptome asociate, precum slăbiciune, febră, dureri abdominale, dificultăți de respirație, greață sau vărsături, cât și dacă culoarea ochilor nu revine la normal în decurs de 24-48 de ore. (1, 2)

Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum