Obezitatea infantila
Acest anunț nu mai este activ (data de expirare a fost depașită).
Anunț publicat de: Palfi Madalina - Cabinet de Psihologie Baia Mare
Locație: Baia Mare (Maramures)
Telefon: 0723351524
Data: 03-10-2020
Studiile arată că România se află pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, un copil din doi având probleme de greutate corporală. Și în Baia Mare există săli de fitness unde copiii sunt aduși de părinți ca să facă exercițiu fizic, antrenamentele fiind făcute sub forma unor jocuri care să stimuleze copiii. Sunt programe adaptate pentru cei mici, însă specialiștii atrag atenția că acești copii au ajuns cu surplus de greutate din cauza exclusivă a părinților.
Locație: Baia Mare (Maramures)
Telefon: 0723351524
Data: 03-10-2020
“Da, este rezultatul lipsei educației nutriționale în școli. Unul din doi copii are probleme cu greutatea. Alimentția sănătoasă ESTE în sarcina părinților, însă nu este o misiune ușoară. Nici ei n-au habar de ea, plus că și ei se luptă cu probleme legate de greutate. Părinții care vin la sală vin cu idei pentru ei, dar nimic pentru copiii lor. 100% părinții sunt vinovați pentru problemele copiilor, că doar copiii nu au conștiința binelui/răului când vine vorba de chestii de bază, ca mâncarea. Un sfat pentru părinți – nu dați copiilor ceea ce voi n-ați mânca, dar, mai ales, nu dați copiiilor ceea ce voi ați manca”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, Laszlo Kovacs, antrenor de fitness și fost mare culturist.
Jurnaliștii de la ProTv scriu că numai anul trecut jumătate din populația țării se confruntă cu probleme de greutate. Șapte din 10 persoane născute în anii ’90 se presupune că vor ajunge supraponderale până la varsta de 44 de ani.
Psihologii băimăreni atrag atenția asupra acestei probleme și spun că greutatea în exces afectează mai ales percepția pe care o avem asupra propriei persoane.
„Chiar dacă au o vârstă fragedă copiii isi dau semăna ca nu pot face anumite activitati, ca nu se pot juca nu aceeasi lejeritate ca prietenii lor. Invata de la începutul vieții ca nu se poate: obosesc cand aleargă, urca scările, nu pot sa se catere sau sa participe la anumite jocuri. Astfel, o sa le fie mult “mai usor ” sa renunte la alte provocări ale vieții . Cei care au greutate in exces, încă de mici isi vulnerabilizeaza întreg organismul fizic. Vor fi adulti cu probleme multipe de sanatate. Aici trebuie sa fie responsabilizati părinții pentru a avea grija de hrana pe care o mănâncă cei mici si de a-i obișnui sa faca sport. Fenomenul de bullying nu este mai pregnant raportat la o astfel de categorie. Acești copii se insingureza si se închid in sine, pentru ca ei se simt diferiți de ceilalți si nu neaparat pentru ca ceilalti ii resping”, arată pshihologul Mădălina Palfi.
“Nici nu mir că sunt probleme cu greutatea la copii. Am și eu copil și văd că părinții nu se obosesc să îi scoată la plimbare, mai degrabă preferă să se ducă la mall decat să alerge sau să facă o plimbare. Părinții sunt problema, sunt comozi, și nu dau exemplu copiiilor lor. Și o să fie și mai grav de acum înainte”, ne spune Iuliana, o mămică din Baia Mare.
“Din păcate aproape toate produsele alimentare din ziua de azi afectează negativ alimentația corectă al unui copil mic. Cu toate fastfoodurile din oraș, cu toate reclamele de pe rețelele de socializare cu produse nesănătoase, copilul poftește, iar tu, ca părinte bun și iubitor, încerci să îi oferi tot ce își dorește. Fie o ciocolată, fie un happymeal, încerci să mulțumești copilul “ca el să nu ducă lipsă”. Eu, având un copil de șase ani văăd și experimentez pe propria piele, ca să zic așa, ce înseamnă să încerci săă crești un copil sănătos.
Fac tot posibilul ca băiatul meu să mănance trei mese regulate din produse proaspete dar cateodată parcă nici timpul nu îmi permite să gătesc mereu sănătos, să ajung în piață să cumpăr produse crescute natural. Și cum hipermarketul e la doi pași fug rapid și cumpăr de acolo.
Deși știu că nu e sănătos. Evident că, fiind într-un magazin, mai văd și dulcurile și chipsurile și repede iau ceva la mană, să aibă de ce să se atingă cand îi este poftă. Nu procedam bine, dar, din păcate, am ajuns să importăm produse crescute în incubatoare și prin sere și exportăm produse proaspete, crescute acasă la bunica în curte. Trist dar mergem înainte. Sfatul meu pentru mine și pentru restul părinților e să încercăm să ne facem timp pentru a găti și a coace acasă cu toate că poate e mai scump. Măcar știm ce mănancă copilul”, completează Bernadette.